Hae
My Project Is Me

Puoli vuotta leikkauksesta – mitä kuuluu Crohnin taudille?

Siitä on nyt reilu vuosi, kun minulla todettiin tulehduksellinen suolistosairaus Crohn.

Crohnin tauti on haavaisen paksusuolentulehduksen jälkeen toiseksi yleisin tulehduksellinen suolistosairaus. Sen syntymekanismia ei täysin tunneta eikä siihen nykylääketieteessä tunneta täydellistä parannuskeinoa mutta lääkityksellä voidaan hillitä oireita sekä vähentää sairauden aiheuttamia haittoja. Lääkkeiden lisäksi joissain tapauksissa sairaudenhoito voi vaatia leikkaushoitoa, missä osa suolistosta poistetaan. (lähde)

Omalla kohdallani sairautta lähdettiin hoitamaan leikkauksella ja kokemuksistani olenkin kirjoittanut täällä. Yksi leikkauksen tavoitteista oli paitsi tietenkin poistaa tulehtunut suolisto-osuus, myös mahdollistaa lääkkeetön seuranta ja ehkä jopa lääkkeetön elämä. Ihan näin onnekas en kuitenkaan ollut.

crohn – Leikkauksesta lääkitykseen

Olen ollut sairauteni kanssa avoin ja jatkan samalla linjalla edelleen. Haluan kuitenkin jälleen muistuttaa, että kaikki mitä aiheesta kirjoitan, pohjautuu omiin kokemuksiini ja omiin tuntemuksiini. Maininnat oireista tai hoidosta ovat kaikki osa minun henkilökohtaista matkaani sairauden kanssa ja jollain toisella tarina voi olla täysin erilainen. Minulla tosiaan tautia lähdettiin hoitamaan leikkauksella, mitä seurasi suoliston kuntoa kartoittava kontrollitähystys ja laboratoriokokeet noin puoli vuotta leikkauksen jälkeen. Tähystyksen yhteydessä kävi ilmi, että harmillisesti tulehdus oli alkanut uusiutua suolistossa ja melkein jo osasin arvatakin että lääkkeettömyys ei ollut kohdallani enää vaihtoehto.

Lääkityksen tehtävä on lievittää oireita, hillitä tulehdusta sekä vähentää sairauden aiheuttamia haittoja. Ymmärrän varsin hyvin, miksi lääkkeiden käyttö on tarpeellista mutta kuten olen aiemmin sairaudesta kirjoittaessani kertonut, olen ollut hyvin vähäoireinen tai lähes oireeton potilas. Ja ilman oireita, ilman mitään elämää haittaavia haasteita tai ongelmia olin kuitenkin hieman vastahakoinen lääkityksen aloittamisen kanssa. Kuten kuitenkin kirjoitin, ymmärrän hyvin miksi lääkityksen aloittaminen myös ilman ilmeisiä oireita on tarpeellista, ja aloitin lääkityksen ohjeistuksen mukaan alkuvuodesta 2024.

Lääkityksen suhteen olen ollut onnekas, sillä heti ensimmäinen kokeiltu lääkevaihtoehto on ollut sopiva. Lääke ei ole aiheuttanut sivuoireita ja on myös tehnyt sen, mitä on ollut tarvekin eli hillinnyt tulehdusta. Toistaiseksi syön maksimiannoksen vuorokautta kohden mutta kunhan tilanne on saatu vakiintumaan (mikä toivottavasti siis tapahtuu jossain vaiheessa), voidaan lääkityksen määrää vähentää vaikka ei (käsittääkseni) koskaan lopettamaan. Tämä kaikki on kuitenkin vielä jossittelua, sillä vaikka nyt näyttää lupaavalta, voihan varsin hyvin olla että kaikki kääntyykin toisinpäin ja vaaditaan toisenlainen lääkitys tai vaikka uusi leikkaus. Toistaiseksi kaikki vaikuttaa kuitenkin hyvältä ja sitä myöten kaikki on siis kunnossa.

Lisää taudista, sekä aiempi tekstini siitä miten tauti minulla todettiin, voit lukea täältä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *