Hae
My Project Is Me

Onko terveellinen kallista?

Moikka,

Kävin tässä eräänä päivänä ruokakaupassa ja kassi(e)n sisältö näytti tältä:

IMG_2688

Kuten ehkä huomaat niin paljon kasviksia, salaattiaineksia, leivänpäällisiä, leipää, maitoa, jauhelihaa sekä vähän ei niin yleisiä juttuja kuten vuohenjuustoa ja Coocvin superproteiinipatukoita. Suurin osa on kuitenkin ihan tavallisia ruoka-aineksia, joista täällä valmistetaan ruokaa ja joita täällä syödään. Ja olipa mukaan eksynyt perinteinen kammoksuttu valkoinen makaronipussikin.

Jos listaan kaikki ostokset niin tulos on tämännäköinen; tomaattia (lähes kilo), kurkkua (2kpl), salaattia (monta ruukkua), jääsalaattia, paprikaa (3kpl), jogurttia, tstatsikia, vuohenjuustoa, suklaavanukasta, juustoa, raejuustoa (3prk), rucolaa, leikkeleitä, baby pinaattia, kaurahiutaleita, oivariinia, makaronia, ruisleipää, pitaleipää, jauhelihaa (800g), maitoa, kesäkurpitsaa (2kpl), suippopparikaa(500g), tomaattimurskaa, herkkusieniä (rasiallinen) ja cocovin patukoita (4kpl).

IMG_2689

IMG_2690

Arvaatteko paljon näihin kului rahaa? Noin 60€. Onko se teistä paljon? Minusta ei sillä näistä riittää ruokaa pitkäksi aikaa – ainakin viikoksi vaikka ehkä jotain pientä täydennystä joutuukin tekemään. Muutamat kummallisuudet kun poistaisi niin loppusumma laskisi entisestään. Kohsallani loppulaskua hieman varmasti pienensi se, että lihaa ei tarvinnut juurikaan ostaa sillä pakastin on täynnä broilerin fileitä/fileesuikaleita mutta noiden ”erikoisuuksien” kanssa lopputulos on varmasti +/-0€.

Terveellisen ei siis tarvitse olla kallista, eikä se sellaista edes ole kun ruoat valmistetaan ihan tavallisista aineksista. Se joka kehtaa vielä tämän jälkeen väittää että ei ole varaa syödä terveellisesti niin saa minut kauppareissulleen mukaan 😉

0101f791149543220be0d6127e9b1c5d8421ddb5a7-768x1024

Olen muuten aiemminkin kirjoitellut kaupassakäynnistä ja yksi sellainen teksti löytyy täältä.

46 kommenttia

 1. Linda kirjoitti:

  Täyttä asiaa!
  Terveellinen ruoka ei todellakaan ole kallista. Suosin kauden kasviksia (näin talvella juurekset ja tietyt hedelmät ovat tosi halpoja), käytän proteiinilisänä soijarouhetta… Puuro on halpaa, samoin pähkinät, täysjyväleipä, maito, kananmunat. On puhdasta laiskuutta väittää, ettei hinnan vuoksi voi syödä terveellistä ruokaa.
  Kiitos taas hyvistä kirjoituksista viime aikoina!

 2. Satu kirjoitti:

  Niin no ihan suhteellistahan tuo on.
  Itse kun olen tuilla elävä, Helsingissä asuva opiskelija, niin 60e viikon ruokaostoksista on ihan hirveesti. Mulla jää yleensä vähän reilu 100e koko loppukuun ruokiin, jolloin valitettavasti joutuu tekemään paljon kompromisseja ruoan suhteen.

  Eniten harmittaa se, että tuoreet hedelmät ja vihannekset on kortilla talvisin, mutta onneksi oon aikamoinen viherpeukalo niin esimerkiksi salaattia voi ite kasvatella kotona.

  Onneksi sentään linssit ja pavut ja pähkinät on pitkäkestoisia ja suht’ edullisia, kerran ku pistää niihin rahaa niin ei tarvi hetkeen taas niiden ostamista miettiä

  • jennie kirjoitti:

   Totta tuokin, 100€ kuukausibudjetista 60€ on paljon mutta jos ruokamenot olisi mahdollista nostaa esimerkiksi 200€:n niin 50€ viikko saisi jo melkoiset pöperöt. Ja jos/kun ruokaa ostaa yksin itselle, on täsäkin mahdollisuus vielä pihistää hieman. Toki muut pakolliset tarpeet (kuten wc-paperit yms) tulee tähän päälle..

   Mutta uten itsekin sanoit niin opiskelijana joutuu ehkä tekemään hieman kompromiseeja mutta vaikuttaa siltä että et sinäkään ihan huonosti joudu syömään. Opistolasta saa ruoan muutamalla eurolla jolloin kotiruoaksi ei jää kuin yksi lämmin ateria. Linssit, soijarouhe ja itseasiassa myös jauheliha/broileri ovat melko edullisia ja pitkäkestoisia. Kasviksia saa satokausien mukaan usein alle eurolla ja kaurapuurokaan ei paljoa maksa.

   Tästäpä tulikin mieleeni että voisin yrittää ihan silkasta mielenkiinnosta toteuttaa haasteena että kuinka vähällä sitä viikon pärjäisikään…

   • Hillasuo kirjoitti:

    Helsinkiläiset köyhät voivat ainakin löytää noita linssejä yms. edullisesti Hämeentien alkupäästä olevista etnisistä kaupoista. Ostin tänään tofua, joka maksoi 1,20 euroa (normikaupassa hinta vaihtelee reilusta kahdesta eurosta yli kolmeen euroon). Eli jos joskus toteutat haasteen niin suosittelen tsekkaamaan, mitä papuja ja linssejä löytyy Viivoanista. Tuota edullista tofua taas oli kadun toisella puolella Bombay Expressin vieressä.

    • jennie kirjoitti:

     Totta, kiitos vinkistä kaikkien penninvenyttäjien puolesta 🙂 Itselle nämä ovat vielä jokseenkin tuntematonta maaperää vaikka aina toisinaan tuleekin käytyä. Viimeksi taisin hakea yksiä papuja ja pädyin näihin etnisiin kauppoihin ja olin otettu tarjonnan laajuudesta (sekä ystävällisestä hinnasta).

 3. Minttu kirjoitti:

  Täällä yksi opiskelija myös hei vain ja nyt seuraa romaani, koska kyseessä on itseäni kiinnostava ja mietityttänyt aihe.

  Sanotaanko näin, että en kituuttele tuolla ylempänä esitetyllä 100 eurolla/kuukausi, mutta pyrin kuluttamaan rahani oikein, terveelliseen ja suhteellisen halpaan. Totuus on se, että opiskelijoilla menee usein rahaa tolkuttomia määriä arkisin opiskelijabileisiin ja muihin kekkereihin, vaikka esimerkiksi baarien juomahinnasto saattaakin olla ”opiskelijaystävällinen”. Pilkun jälkeen kipaistaan hakemaan pizza ja oloja helpottamaan joku hamppariateria. Eli yhteen reissuun on taas uponnut kymppejä. Tämä kun toistuu myös viikonloppuisin, jolloin juomahinnat ja sisäänpääsyt ovat vielä kalliimpia, niin helpostihan siinä kuluu kuuakudessa allekirjoittaneen (terveellisen) ruoan budjetti.

  Syön arkisin korkeakoulussa (ammattikorkeakouluopiskelijana vierailen välillä yliopistolla, kivaa vaihtelua), jolloin yhden lämpimän aterian hinnaksi tulee 2,60€. Se tekee kuukaudessa n. 52€ (2,60€x20 arkipäivää). Lisäksi syön kaurapuuroa lisukkeineen, yhden lämpimän ruoan ja pari välipalaa kotona. Ja hyvin pärjään tuolla n.50€/vko eli ~200€/kk. On ihan pötypuhetta, että terveellinen olisi muka aina kallista. Tottakai jos kaikenmaailman superfoodit ja kumppanit kiinnostaa, niihinhän nyt saa tuhlattua miten paljon haluaa.

  On siis ihan oikeasti kyse valinnoista ja siitä mitä haluaa. Itse harrastan aktiivisesti kuntosalia, joten ruokaakin tulee syötyä lihasten kasvatusmielessä kohtuullisesti. Ja pakko loppuun vielä sanoa, että en ole mikään kotona nököttävä hiirulainen, vaan vetelen pitkin kaupunkia haalarit jalassa ihan niin kuin muutkin opiskelukaverini. Juotuakin joskus tulee, mutta olen oppinut sen, että vesilinjakin on joskus ihan jees, ainakin seuraavan päivän kannalta. 😉

  Olen puhunut, peace and love.

  • jennie kirjoitti:

   Opsikelija minun makuuni 😉 Eikun ihan oikeasti, olen moneen otteeseen sanonut sitä että arvostan kaikkia teitä, jotka olette jo nuorempana keksineet terveyttä tukevien elämäntapojen merkityksen. Omat opiskelija-aikani kun ovat melko kaukana siitä.. Mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan! Eikä sen tosiaan tarvitse tarkoittaa sitä että nyhvää illat kotona vaan sosiaalista elämää on ja pitääkin olla (mukaanlukien toisinaan myös ehkä vähän kosteammissa merkeissä jos siltä tuntuu).

   Kiitos tästä kommentista!

 4. anonyymi kirjoitti:

  Kiva postaus!! 🙂 En tiedä koetko, että menisi jo liikaa mainostamisen puolelle, mutta kun näköjään Lidilissä käyt, niin olisipa kiva, jos esittelisit sieltä suosikkituotteitasi kuvineen ja hintoineen. 🙂 Ja tähän postaukseen olisi ollut kiva saada vielä eritellymmät hintatiedot kauppakuitista – mikä maksoi mitäkin?
  Onko teillä muuten lapset nirsoja? Miten olet ratkaissut sen? 🙂

  • anonyymi kirjoitti:

   Jatkan vielä kommenttiani, oon huomannut, että terveellisempään elämään auttaa tosi paljon se, että jättää ne karkit jne kauppaan ja ostaa tilalle hedelmiä, kasviksia jne. Sitähän sitä syö, mitä (jää)kaapista löytyy, ja mä en ainakaan pysty vastustamaan kaapissa pönöttäviä herkkuvanukkaita tai sipsipussia. Kun nyt tammikuussa on tullut karsittua herkuttelua, niin kauppalaskukin meidän nelihenkisessä perheessä on pienentynyt varmaan pari kymppiä viikossa :O

   • jennie kirjoitti:

    Ja tuo on muuten ihan totta! Huomasin sen kerran itsekin kun oikein keräsin kuitteja ja katsoin paljonko kaikkeen turhaan rahaa menekään..

  • jennie kirjoitti:

   Lidl on minulle vielä vähän tuntematonta maaperää sillä olen aika vastikään siirtynyt sen käyttäjäksi. Ainakin osittain sillä osan ostoksista teen edelleen muualla (esim. rahka S-ryhmä). Näin äkkiseltään sanoisin kuitenkin että naudan 10% jauheliha ja raejuutso ovat siellä selkeästi kilpailijoita edullisempia. Ehkäpä toteutan tuon tarkemman analyysin kauppakassin sisällöstä joku kerta, ihan kiva idea nimittäin.

   Lapset taitaisivat elää makaronilla ja jauhelihalla vaikka 365 päivää vuodessa mutta yritän tarjota vähän vaihtelua. Nirsoa porukkaa siis löytyy eikä ihan yhteisiä säveliä ruokailulle ole löytynyt. Sovittu on että kaikkea maistetaan ja jos ei tykkää, ei tarvitse syödä mutta seuraava ruoka on tarjolla vasta seuraavalla aterialla. Kuulemma päiväkodissa syövät paremmin kun asiasta kyselin yksi päivä..

 5. Yllättynyt kirjoitti:

  Olen yllättynyt, että sä et osta täysjyvämakaronia vaan tuota vaaleaa 😮

  • jennie kirjoitti:

   Yleensä en ostakaan mutta tähän ostoskassiin päätyi tällainen versio. Mainitsinkin tuolla ylempänä että Lidl (jossa nyt siis ostokseni tein) on minulle vielä melko tuntematonta maaperää ja esimerkiksi minä en vain löytänyt tummaa/täysjyvämakaronia mistään..

 6. Vilhelmiina kirjoitti:

  Olen niin samaa mieltä sun kanssa että terveellinen ruoka ei ole kallista!Kun menetin vuosi sitten hermoni ulkomuotooni ja pistin ruokavalioni remonttiin(ja samalla miehen ruokavalion :D)meidän 2-hengen talouden ruokakustannukset tippuivat huimat 200 e,eli ostetaan ihan perus kasviksia,hedelmiä,marjoja,maustamattomia lihoja,maitorahkaa ym.”punttiruokaa”mutta hyllyyn jää karkit,sipsit,valmisruoat ja muut höttöherkut sekä ulkona syöminen väheni,käydään molemmat salilla ja syödään kun hevoset mutta silti ruokakustannukset pysyvät järkevinä(n.200-300/kk),keskitetään myös ostokset sinne mistä halvimmalla saa eli Lidliin 😀

  • Nimetön kirjoitti:

   Kyllä prisma on halvin 🙂 ainakin keski-Suomessa hinnat ovat halvemmat + päälle saa vielä 5% bonusta.

  • jennie kirjoitti:

   @Vilhelmiina: WAU, vaikka siis ruokakuluissa ei pihistelisi niin säästöjä saa aikaan! Tämä kaikille epäilijöille siis tiedoksi 😉

   Ja mitä kauppakssien vertailuun tulee niin itse käytän ehkä kaikkia isoimpia ketjuja hieman sekaisin, josita Lidl uusin tulokas. Hinta siellä ehkä vähän edullisempi muihin verrattuna mutta K-kaupasta saa parhaat salaatit ja usein myös tarjoukset ja Prisma on muutoin tuttu ja sieltä itseasiassa ostan aina rahkat..

 7. Sanni kirjoitti:

  Harvoin kommentoin, mutta usein luen.
  Tottahan se on, että voi syödä edullisesti ja terveellisesti, jos haluaa. Mulle on kauhistus esimerkiksi ne kaupan edullisimmat kaurahiutaleet. Ostan aina jotain muita, jotka tietty ovat kalliimpia. Sama pätee monessa muussakin tuotteessa. Omasta pääkopasta se on kiinni. 🙂 Mut noi sun ostokset näyttää aika perussetiltä. Mutta missä on maito ja rahka?

  • jennie kirjoitti:

   Rahka odottaa toisessa kaupassa, sillä Lilin rahka on minun makuuni liian tönkköä. Suosin siis ässää tässä tapauksessa mutta sille ei tuossa osotoskerrassa ollut tarvetta. Nyt kun rahkankäyttö on vähentynyt melkoisesti niin ostotiehyskin on harventunut. Ja mitä maitoon tulee niin se puuttui kuvasta mutta oli listalla, eli ostettu oli.

 8. mikko kirjoitti:

  Ei se niin kallista loppujen lopuksi ole. Itse voi vaikuttaa siihen mitä ostaa, esim. Tuo raejuusto varmaan yli euron halvempaa lidlissä, kuin esim. Arlan vastaava s-kaupassa. Kanat ja jauhelihat kun ostaa tarjouksesta niin saa lähes puoleen hintaan ja sitten vain pakastin niitä täyteen : )

  • jennie kirjoitti:

   Punaisten lihatarrojen kannattaja täälläkin! Samoin olen huomannut että Atrian broilerin fileesuikaleet ovat vähän väliä jossain tarjouksessa 2€/pkt.. tarjouksiakin tulee edelleen tiirailtua erityisesti lihan osalta.

 9. Vilma kirjoitti:

  Itsellä kaksi vuotta sitten alkanut elämäntapamuutos on vain säästänyt rahaa ruokaostosten suhteen!

  Esimerkkeinä valmisruokien poisjättö säästi rahaa, sillä yhden valmisruoan hinnalla saa hyvin kokattua useammalle päivälle. Kasvikset ja salaatit on edullista ja täyttävät vatsaa hyvin, jolloin kalliimpia ruokia annokseen ei tarvitse niin paljon, ollakseen kylläinen. Esim 2€ kanasuikaleet (300g) riittää 3 aterialle, siihen keitettyjä kasviksia ja vaikka muutaman kymmenen sentin maksavat täysjyväriisiannokset päälle! Ruokajuomana vesi, niin eipä yhdelle aterialle paljoa hintaa tule! Huomattavin ero terveellisesti syömisessä on mielestäni ”turhien” lisukkeiden poisjättö, esim erikoisjuustot ja kastikkeet. Ennen söin kymmenien eurojen edestä kuukaudessa mm. aurinkokuivattuja tomaatteja, fetajuustoa ja milloin mitäkin kermakastikkeita! Sipsit, karkit ja jäätelöt kerran viikossa syötynä maksaa kuukaudessa jo lähes 40€, useammin syötynä vielä enemmän! Lisäksi ulkona syömisen ja baari-iltojen vähentyminen on säästänyt n. 200-300€ kuukaudessa!:)

  Ruokaan menee aina rahaa, mutta kun epäterveelliset hiilarirasvahötöt jättää pois ja laittaa saman rahan terveellisiin valintoihin, on ruokavarastot määrällisesti jopa enemmän täynnä!

  Nyt asun Saksassa aupairina, ja 0,2% rahka ja raejuusto maksavat 0,45€/kpl, tästä otan kaiken hyödyn irti! (Valitettavasti Milkan suklaalevytkin maksavat vain 0,85€, joten kyllä niitäkin sillon tällön ostoskoriin eksyy!;)

  • jennie kirjoitti:

   Tuo on ihan totta mitä kirjoitat: ”Ruokaan menee aina rahaa..” Näinhän se nimittäin on. Ei kukaan ilmaiseksi syö mutta sen saman rahan voi tosian käyttää järkevämmin ja jopa onnistua säästämään siinä sivussa.

   ps. Mahtavia kokemuksia Saksassa! Hinnat ainakin vaikuttavat ystävälisltä 🙂

 10. Omanlainen kirjoitti:

  Minä olen huomannut, että kyllä kannattaa käydä Lidlissä. Siellä on halvinta, s-ryhmä varsinkin Prisma tulee seuraavaksi, K-ryhmän kaupoissa käyn todella harvoin, koska se on kallein. Välillä tuntuu että rahaa saa menemään ruokaakin aikas paljon. Varsinkin kun kokeilee uusia juttuja. Mutta tärkeintä silti on, että syö terveellisesti. Minä tingin muista menoista, ruoasta en koskaan.

  http://liikunnaniloa1.blogspot.fi

 11. Sanni kirjoitti:

  Hei, olen kyllä samaa mieltä kanssasi. Terveellinen syöminen on pitkälti tahdosta ja omasta viitseliäisyydestä kiinni. Kiinnitin huomiota kuvassa tuohon leikkelepakettiin, se ei taida olla kotimainen? Itse olen samaa katsellut joskus Lidlissä, mutta en ole ainakaan toistaiseksi ostanut. Onko tuote ihan kelpo syötävää? 🙂

  • jennie kirjoitti:

   EI ole kotimainen tuo paketti mutta nyt täytyy myöntää etten ole ehdoton kotimaisuuden kannattaja. Tai ajattelen asian aina näin että voisin ihan hyvin asua esim Saksassa, jolloin luonnollisesti söisin saksalaista lihaa. Tai kuten Skotlannissa ollessa, syön brittiläistä lihaa (en siis välttämättä suoraan skottilaista). Minusta maku on ihan ok, joskaan en ihan niin paljon leikkeleitä käytä kun pyrin sitä leipää vähentämään. Munakkaaseen olen pilkkonut sekaan.

 12. Jenni kirjoitti:

  ” Viikko opiskelijabudjetilla” olis kyl tosi hyvä ja kiinnostava postausidea! Voisin saada itsellekin lisää vinkkejä terveellisiin ja edullisiin ruokiin:) itsellä ainakin tapana sunnuntaisin paistaa jokin isompi uuniliha, josta saa laadukasta ja vähärasvaista proteiininlähdettä moneksi päiväksi. Lisäksi kauden vihanneksia esim. Porkkanaa ja punajuurta, hyvää ja halpaa ja tietenki kotimaista perunaa unohtamatta! P.s. tykkään sun bloggaustyylistä, oot pirteä ja mukavan rento, tsemppiä treeneihin ja energiaa kevääseen 🙂

  • jennie kirjoitti:

   Kiitos kun luet ja vielä kommentoit 🙂 Tuota viikkoa opiskelijabudjetilla harkitsen ihan tosissaan. Tosin sen verta joutunen siinä tekemään laskelmia että saan ruokittua lapsetkin sivussa 😀

 13. Sarkku K kirjoitti:

  Voihan sitä ostaa 20 sentillä makaronia ja täyttää sillä mahansa, mutta ei siinä ravintoarvoja ole. Tuota kalleutta pitäiskin voida verrata sen ostetun ruuan ravintoarvoon. Esim. kaikki sokeriherkut on kallista huolimatta hinnasta, kun siinä menee rahat kankkulan kaivoon etkä saa siitä ravintoa yhtään. 🙂

  • jennie kirjoitti:

   Hyvin sanottu ”Tuota kalleutta pitäiskin voida verrata sen ostetun ruuan ravintoarvoon”. Näinhän sitä ehdottomasti pitäisi ajatella ja suhtautua ruokaan yhtä järkevästi kuin kaikkeen muuhunkin (vaikka siihen onkin ladattuna jonkinverran tunnetta, ainakin allekirjoittaneella).

 14. katja kirjoitti:

  Kyllä toi 60e/vko on aika iso summa ruokaan. Vaikka varmaan se sama meilläkin menee eipä siinä. Ei terveellinen ruoka nyt erityisen kallista ole, ylipäänsä ruoka kyllä sen sijaan on…

 15. Jonna kirjoitti:

  Itsekin uskallan väittää, että terveellinen ruoka on kallista. Opiskelijabudjetilla elän ja se välillä v*tuttaa niin suunnattomasti, että pitää miettiä riittääkö rahat jos ostan täysjyvää enkä vaaleaa.

  • jennie kirjoitti:

   Leivässä ja pastassa ainakin nämä hintaerot kyllä käyvät selväksi. Siinä missä tuo valkoinen makaronipussi maksoi joku 20snt niin täysjyvämakaronit ovat yli euron (ainakin ne mitä minä olen ostanut..).. Joskus on vain pakko tehdä kompromissea 🙁

 16. hm kirjoitti:

  60 e yhden hengen viikon ruokiin on mielestäni paljon. Äkkiseltään ajattelisin, että tuosta ei kyllä joka päivälle aamiaista, lounasta, välipalaa, päivällistä ja iltapalaa saa. Mutta toisaalta samalla rahalla saisi kyllä huomattavasti laihemman ja epäterveellisemmänkin ostoskassin.

  Itse olen jossain vaiheessa joutunut hankkimaan50 eurolla neljälle hengelle viikon ruuat, pesuaineet ja vessapaperit. Periaatteessa silläkin rahalla selviää, mutta olihan se ankeeta. Salaatit piti jättää kauppaan ja keskittyä porkkanaraasteeseen.

  Ja asiaan. Terveellistä ruokaa saa kallimmalla tai halvemmalla. Epäterveellistä ruokaa samoin. Mutta miksi ihmeessä niitten huonojen ja halpojen valmistus on tehty niin paljon helpommaksi? Moni ajattelemattaan iskee ranskalaiset ja nakit uuniin sen sijaan, että kuorisi, pilkkoisi, keittäisi ja metsästäisi marinoimatonta lihaa punaisilla lapuilla/liottaisi papuja ja ennakoisi.

  • jennie kirjoitti:

   Tässä on paljon asiaa! Meitähän on myös taloudessa neljä ja tosiaan tästä jätin tahallaan kaikenmaailman vaipat, vessapaperit pesuaineet yms. pois, jotka toki tuovat oman lisänsä – vaipat varsinkin. Viikko on nyt menty tästä osstoskerrasta ja vain salaattia sekä maitoa on pitänyt täydentää. Toki tähän kaikkeen on vaikuttanut juurkin tuo maionitsemasi ennakoiminen, sillä minullakin on ollut pakkasessa lihaa, jonka ympärille ruokaa rakentaa.

 17. Porkkana kirjoitti:

  Hei!

  Tosi hyvä postaus itseänikin kiinnostavasta aiheesta. Minua kiinnostaisi vielä kuulla ajatuksiasi tai saada postausta ruuan eettisyydestä. Monesti huomaa laihdutus/fitness -blogeissa lihan ja eläinperäisten tuotteiden kulutuksen olevan aika isoa, kun vertaa sitä omaan ruokavaliooni. En ole itsekään kasvissyöjä, mutta pyrin tekemään ruokailussani eettisiä valintoja ja syön lihaa enintään kerran viikossa. Itselläni on pieni määrä painoa pudottetavana ja olen pyrkinyt kiinnittämään huomiota riittävään proteiinin saantiin. Tähän mennessä se on onnistunut kasvispainotteisella ruokavaliolla oikein hyvin.

  Sulla on tosi kiva blogi, jota tulee luettua lähes päivittäin 🙂

  • jennie kirjoitti:

   Kiva kun luet ja käyt kommentoimassa 🙂

   Eettisyys nousee monen kohdalla esiin varmasti esim. luomulihaa ja/tai luomutuotteita yleensäkin käytettäessä. Itse joudun myöntämään että en ole yksi näistä ja myönnän että aina kun asia otetaan puheeksi tunnen pienen piston sydämessäni. Olen ehkä kamala mutten halua liikaa miettiä sitä mistä lihani on peräisin ja tällä tarkoitan siis sitä että millaisista oloista lihani tulee. Joskus tietämättömyys on siunaus ja tieto vastaavasti lisää tuskaa.

 18. Mimosa kirjoitti:

  Ruoka on kyllä kallista.. tai maksaa ainakin… =)

  Meillä on 4-henkinen perhe ja pyrimme käymään kaupassa vain kerran viikossa 100e ei riitä millään viikoksi, hyvä jos 150e..
  Rahkaa kuluu aikuisille 2×2 prk/pvä eli 4prk x 7 viikossa = 28 ja se tekee jo 14e, siihen meillä kuluu kaksi lihapakettia päivässä, toinen kanaa 300g ja toinen naudan jauhelihaa 400g, nämä yhteensä 6e/päivä eli 42e viikko. Pelkästään liha ja rahka maksaa 56e. Raejuustoa kuluu noin 200g/päivä eli 1400g/viikko siis 4x400g purkkia ehkä 9e, kaurahiutaleita aamuksi 2e vko, perunapussi, pastapussi, vihanneksia, marjoja, vehnäleseitä, maitoa, kahvia, lapsille jogurttia ja muroja sekä hedelmiä, leipää. Marjat maksavat paljon 7e/1000g mustikoita, meillä menee noin 4kg viikossa marjoja.. =) En halua vaihtaa marjoja mehukeittoihin.

  Me tehdään näistä aineksista eväät aikuisille töihin ja syödään myös kotona. Yhteensä 5 kertaa päivässä – aamiainen – loounas -välipala – iltaruoka – iltapala.. noin 5,5e/hlö/päivä.. =)

  • jennie kirjoitti:

   Teillä on kyllä tarkkaan laskettu nuo menot, pointsit siitä. Mutta ruoan hinta on kyllä suhteellisen korkealla täällä meillä kun vertaa moniin muihin maihin. Kaiholla jo odottelen Skotlannin reissua kun tiedän että hyvää ruokaa saa sieltä hivenen edullisemmin. Ps. Marjat on ihan sikakalliita, ärsyttävää!

 19. Mie kirjoitti:

  Se on totta, että marjat on sikakalliita. Mutta ihan oikeesti Suomen metsissä on mustikoita ja puolukoita ympäri Suomea, ihan täällä Etelä-Suomessakin. Puolukoita tosin vähemmän.. Meneehän siinä hetki keräillessä, mutta siellä metsässä viihtyy myös lapset. Aikuiselle ihana rauha ja melkeimpä meditatiivinen hetki.. Ja en ole mikään kukkahattutäti, vaan 27 v nuori aikuinen, joka on koko elämänsä oppinut siihen, että marjat tulee metsästä ihan omin pikku kätösin 🙂 Ja ihan yleisistä metsistä kerään, ei ole mitään suvun omia maita.. Eli ruuan hinnasta saa valittaa, koska kallistahan se on, mutta marjat on ihan oma valinta..

  • Riks kirjoitti:

   Nyt on ihan pakko kommetoida.
   Marjat on tässäkin taloudessa varsin suuri kuluerä, mutta en kyllä suostu niistä luopumaan.
   Ja kyllä marjoja on metsät täynnä, sieltä vaan keräämään, MUTTA kaikilla ei ole mahdollisuutta niitä säilöä. Meillä esim on vain pikkuruinen lokero johon juuri mahtuu pari pussia mustikoita ja hätävara kasvispussi.

   • jennie kirjoitti:

    Ja vaikka olisikin niin kun niitä kuluu paljon niin äkkiä ne varastot hupenevat, ellei tietysti ole iso arkkupakastin täynnä marjoja 🙂

 20. Mimosa kirjoitti:

  Marjoista edelleen… =) Kyllä meillä on iso pakastin ja vielä toinen pakastin (arkku). Keräämme marjoja ja ostamme mansikoita tuoreina ja pakastamme. Kun perheessä syödään marjoja noin 1 kg päivässä, niin kyllä ne varastot on syksyllä jo huvenneet. =) Ja toki meillä on pakasteessa muutakin kuin vain marjoja.. =)

  • jennie kirjoitti:

   Ihan varmana, minäkin itseasiassa olen syönyt omani (ja äitini) marjavarastot tyhjäksi jo hyvän aikaa sitten 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *