Hae
My Project Is Me

Ketogeeninen ruokavalio vei hiukset

Runsas hiustenlähtö on yllättänyt ja pelästyttänyt minut. Tilanne on kohdallani uusi, sillä tällaista ei ole ollut koskaan aikaisemmin. Tiedän että osalla naisista hormonitoiminta vaikuttaa vahvasti hiuksiin ja esimerkiksi raskaus tai imetys voivat saada aikaan hiustenlähtöä tai päinvastoin tarjota upean tuuhennuksen pyytämättä. Omat hiukseni ovat kuitenkin pysyneet päässä ihan tavanomaiseen tapaansa kaikkien raskauksien kohdalla eikä imetyskään ole niihin ikinä vaikuttanut.

runsas hiustenlähtö

ketoosi ja hiustenlähtö

Myös stressi tai raju laihtuminen voivat aiheuttaa hiustenlähtöä ja olenkin alkanut epäillä löytyisikö syy tästä. Tein aika radikaalin, ja tiukan, ruokavaliokokeilun ketoilun parissa alkukesästä, minkä tuloksena onnistuin pudottamaan painoani merkittävästi.  Ensin kuitenkin hieman epäilytti epäillä ketogeenista ruokavaliota, sillä en ole noudattanut sitä tiukasti noin kolmeen kuukauteen. Pienen googlettelun jälkeen löysin kuitenkin useita sivustoja ja keskusteluja tukemaan epäilyksiäni sillä en ole ollut ongelmani kanssa ainoa, joka olisi huomannut tällaisen ikävän lieveilmiön ketoillessaan. Lisäksi opin että radikaalit muutokset näkyvät hiuksissa nimenomaan vasta muutamia kuukausia tapahtuman jälkeen, mikä tukee myös päätelmääni.

hiustenlähtö

laihtuminen ja hiustenlähtö

Sinänsä syy ei mitä todennäköisimmin ole itse ruokavaliossa, vaikka otsikkoon vähän raflaavasti niin kirjoitinkin. Kohdallani kyseessä en usko olevan minkään vitamiinin tai hivenaineen puutos tai ruokavalion näennäinen yksipuolisuus vaan puhtaasti hyvin lyhyessä ajassa tapahtunut runsas laihtuminen. Sitähän sanotaan että dieetti on elimistölle aina stressi ja ensimmäistä kertaa ikinä väittämä taisi kohdallani konkretisoitua. Tilanteen pitäisi myös korjaantua itsekseen, hiuksen luonnollisen kasvusyklin mukaisesti. Jos jostain syystä näin ei käy niin tutkin tilannetta tarkemmin terveydehuollon ammattilaisten kanssa.

uusi tukka

Myönnän että hieman myös jännitti astella kampaajalle freesaamaan tukkaani. Mitä jos kaikki hiukset putoaisivat käsittelyssä kampaamon lattialle? Miten hiukseni reagoivat kun jo yksittäinen harjasukerta vie menessään tukottain hiuksia. Olin jo hyvin lähell perua aikani hiustenlähdön pelossa mutta kuten huomaa, uskaltauduin kuitenkin. Ehkä jatkuvasti takkuuntuva tukkani on taas hetkeksi historiaa kun huonot latvat leikattiin pois ja hiuksille annettiin kunnon syvähoitkäsittely. Vielä kun tuosta irtoamisesta ja katkeilusta pääsisi eroon.

 

Onko sinulla kokemusta (stressiperäisestä) hiustelähdöstä? Korjaantuiko tilanne ja jos kyllä niin missä ajassa?

6 kommenttia

 1. Sirpa Rissanen kirjoitti:

  Sain 28.5.19 anafylaktisen shokin eli lääkeaineen aiheuttama yliherkkyys reaktio. CRP 350-400, lpö 41, RR:tä mitäpä milloinkin, kudosnesteet tuli ihosta läpi, ultran avulla kanyylit kun ei muuten suonet löytyneet turvonneen ihon alta. Viikko teholla kaks osastolla. Olin kuolla.
  Rajun infektion vuoksi minulta kuoriutui koko kehosta iho, täysin, kynnet uusiutuvat pikku hiljaa nyt lähtee hiukset. Murto-osa enää jäljellä. Poninhäntä n 1cm halkaisia kun ennen oli 3-4cm eli hiukset olivat todella paksut, nyt muisto vain. Pieni sänki on tulossa, mutta odottavan aika on pitkä.
  Lisäksi olen psoriaatikko, hoitona biologiset lääkkeet. Diagnoosini on pustilaarinen psoriasis von zumbus (todella harvinainen ja vaikea hoitoinen), palmoplantaarinen psori selä ihottumainen psori eli kolmea eli psori muotoa. Nyt epäillään em tapauksen myötä vielä rankulatautia eli bemfikoidia.
  Ts raju infektio voi myös viedä hiukset, elimistö on tällöin stressi tilassa. Kun elimistö on stressi tilassa ja infektoitunut keskittää se kaiken paranemisen, ravintoaineiden viennin yms tärkeisiin elinistön kohtiin eli sisäelinet, aivot, iho. Kun nämä on saatu kuntoon elimistö laittaa kuntoon ”ei niin” elämälle tärkeät kuin hiukset esimerkiksi.
  Ihmisen hiukset uusiutuu 3-6 vuoden sykleissä että jos tämäkin vielä kohdalle osuu. Stressistä yms muusta johtuen hiukset tulevat tippumaan noin 3-6 kk:n kuluttua.
  Voin sanoa että olen itkenyt monet itkut. Harkinnut peruukkia, peittänyt päätäni pipolla ja millon milläkin. Mitta kun et voi mitään. Hiukset tulevat ajallaan, jos tulevat…
  Eikä kenenkään kannata tämmöisessä tilassa olevalle sanoa ”Kyllä se siitä!” Se ei nimmittäin todellakaan ole sitä. Äläkä sano ”Kyllä tiedän” jos et todellakaan tiedä.

  • myprojectisme kirjoitti:

   Voi kurjuus miten hurja, hurja tarina. Kiitos rohkeudestasi jakaa se täällä julkisesti <3 Voimia sinulle kamppailussasi ja toivotaan että tilanne vielä korjaantuu sekä suuri kiiitos vielä kerran kun kerroit tämänä meille kaikille.

 2. Tintti kirjoitti:

  Hei, alkukesästä itsekkin aloitin ketodietin. Ja hyvin paino putosi ja olo oli mitä mahtavin. Lopetin sen joskus heinäkuun alkupuolella. Elokuun puolessa välissä alkoi sitten hiukset tippumaan ja pelästyin ihan kamalasti. Mietin ensin että johtuisiko stressistä tai hormooneista. Mutta päädyin lopulta tähän diettiin. Onneksi mulla oli paksu tukka ennestään. Nyt siitä on 1/3 osaa jäljellä. Viime viikolla vasta uskaltauduin kampaajalle. Ennen sitä leikkasin tukasta 20cm pois kun oli ihan kuiva ja koppurainen. Onneksi hiustenlähtö on melkein normalisoitunut ja uuttaa tukkaa kasvaa kovaa tahtia. En kyllä heti uudestaan uskalla lähteä noin rajulle ruokavalion muutokselle. Sen verta pelästyin ja hiukset on mulle aika iso juttu 🙂

  • myprojectisme kirjoitti:

   Kiitos kun jaoit kokemuksesi. Olen huomannut että aika monella muullakin, jotka kanssani tuossa samassa Fitfarmin valmennuksessa olivat, oli käynyt samoin – eli tukka oli alkanut lähtemään ihan urakalla. Hyvä kuitenkin kuulla että myös sinulla on tilanne normalisoitunut koska vihdoin se alkaa olla näin myös itselläni. Aina toisinaan tekisi mieli lähteä uudestaan kokeilemaan koska kuten sinkin kirjoitit, olo oli mitä mahtavin ja paino putosi MUTTA sitten taas sitä ei kitenkaan uskalla tai halua koska tuo tukkakato pelottaa. Ja se on ISO juttu. Vasta nyt itsekin ymmärrän miten onnekas olen saanut paksuine hiuksineni olla.

 3. R.K kirjoitti:

  Kiitos kun kerroit muillekin näistä huonoista valmennuksista, jos useampi ihminen toimisi niin kuin sinä niin nämä tämäntyyppiset rahastukset loppuisivat Suomesta. Nettivalmennukset Suomessa ovat hyvin harvoin ammattilaisten tekemiä, usein tarkoitus on vain kerätä ihmisiltä rahat pois mahdollisimman tehokkaasti. Olisikin mukava tietää poteeko nettivalmennuksilla rikastuneet julkkikset koskaan huonoa omaatuntoa, kun niin monen ihmisen terveys on kärsinyt julkkisten epäpätevien valmennuksien takia.

  • myprojectisme kirjoitti:

   Valmennuksia tosiaan on moneen lähtöön, joista toiset varmasti ammattimaisemmin toteutettuja kuin toiset. Tiedän myös että on olemassa heitä, jotka eivät omien arvojensa vuoksi verkkovalmennuksia halua toteuttaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *