Hae
My Project Is Me

Totuus lihavuudesta

Moi,

Maanantaisin olen ”seurannut” tv:stä vanhaa tuttua Olet mitä syöt-ohjelmaa: Käytän aika löyhästi sanaa seurannut, sillä yleensä siinä samassa teen hieman jotain muutakin. Jos joku ei siis tiedä niin sarja tulee Liviltä maanantaisin klo 19.30. Eilenkin tämä oli tarkoituksena mutta omaksi onnekseni avasinkin tv:n jo hieman aiemmin sillä eilen mainitsemani dokumenttisarja ykköseltä sai jatkoa. Siinä missä ensimmäisessä (?) osassa käsiteltiin liikuntaa, käsiteltiin eilen lihavuutta ja vielä tarkemmin sitä mikä meidät ajaa lihavuuteen (ruoan himo).  Ohjelmaan pääset tästä. Ja vielä tähän alkuun, otsikko on ohjelman mukainen nimi – ei oman mielikuvani mukainen ajtus.

kuva täältä

Mielenkiintoisen 50-minuuttisen aikana todettiin että hormonitoiminta herkästi lihovan ja alati normaalipainoisena pysyvän henkilön välillä on erilainen. Siinä missä kehon kylläisyys- ja nälkäviestit toimivat luonnostaan normaalipainoisilla henkilöillä oikealla tavalla, eivät ne lihavuuteen herkistyneillä välttämättä toimikaan. Muunmuassa tämän vuoksi tuntuu usein ettei ole koskaan oikein täynnä ja että jatkuvasti voisi syödä jotain pientä. Tämä tosiaan yhtenä mielenkiintoisena ja niin totuudenmukaisentuntuisena asiana.

Toinen asia, mikä tosin vähän sivuutettiin, oli kehon  pyrkimys omaan optimipainoonsa. Tämä on viimeaikoina ollut meillä kotonakin esillä oleva aihe poikaystäväni eläessä pientä massakautta. Paino hänellä on noussut mutta viimeaikoina nousu on pysähtynyt. Tuntuu olevan aivan sama mitä hän enää suuhunsa laittaa niin tilanne pysyy vakiona. Ohjelman esimerkissä oli vastaavanlainen tilanne kuulantyöntäjästä, joka kaikesta yrityksestään huolimatta ei tuntunut saavan tarpeeksi massaa. Joskus kauan sitten joku minullekin tästä mainitsi. Ja oman laihdutushistoriani tuntien, on olemassa tiettyjä painorajoja, joiden alittaminen on ollut minulle suurta juhlaa – ja todellakin työn takana! Ehkä tässä optimipainossa tosiaan on perää mutta mitä ohjelman oppeihin tulee, niin sitä on mahdollista muuttaa – onneksi.

Muutos lähtee oman pään sisältä eikä varmasti tapahdu yhdessä yössä. Eikä sen edes tarvitse. Ohjelmassakin paljon kuultu ohje syödä vähemmän, liikkua enemmän- todettiin liian ylimalkaiseksi ja näin se varmasti onkin. Vaikka perusperiaate toki ennallaan pysyy niin aloitetaan jostain – vaikka siitä kehon kylläisyysviestien kuuntelusta. Tai ainakin yrittämisestä. Itse ainakin huomaan jossain vaiheessa päivää että toimistomme asiakassuklaat alkavat kummasti houkutta. Katson kelloa ja totean joka kerta saman asian: ”Kappas, viime ruokailustanihan onkin jo sen verta aikaa että ei ihme että alkaa tehdä jotain mieli”. Tällöin painelen jääkaapille hakemaan hieman välipalaa. Vielä ei siis ole nälkä mutta joka kerta tuo napostelun himo on sitä mitä todennäköisimmin ounastellut sillä pieni välipalan nauttiminen on tilanteen korjannut ja suklaat ovat saaneet jäädä asiakkaita varten.

ps. Eivätkö alla olevat kuvat näytä herkulliselta viimeiseen vaihtoehtoon verrattuna?

Kuva täältä

 

Kuva täältä

 

 

Kuva täältä

 

Kuva täältä

Kaikkea edellä mainittua vai vähän tätä?

Kuva täältä

 

17 kommenttia

 1. ~LOVE~ kirjoitti:

  🙂 IHANAA JOULUVIIKKOA SINULLE JA PERHEELLESI 🙂

 2. Anonymous kirjoitti:

  Nam kaikki ensin nähdyt 🙂 Unohdinkin eilen koko ohjelman, mutta pitänee katsoa Areenlta. Viime viikolla vahingossa katsoin edellisen jakson ja totesin, että hitsi tämähän on hyvä ohjelma. Katsoin silloin Areenalta edellisen jakso, vaipoista sekin oli mielenkiitoinen vaikka itselläni ei vielä lapsia olekaan. Siinä oli puhetta kuinka valtavan määrän jätettä vaipat auiheuttavat ja pohdittu olisiko niille järkevää vaihtoehtoa ja vertailtu kuinka eri maissa toimitaan. Nämä meidän tuntemamme muovivaipathan ovat käytössä vain länsimaissa. Pitää ehkä siis pistää paremmin muistiin tuo ohjelma ja seurailla mitä on luvassa :)Mukavaa jolun odotusta! Itsellä alkaa tänään loma!-E-

 3. Tea kirjoitti:

  Mulla on nämä molemmat jaksot katsomatta, odotan sitä oikeaa hetkeä kun on kunnolla aikaa paneutua… ehkä joulun välipäivinä sitten. 😉 Mutta kuulostaa todella mielenkiintoiselta, joten pakko ne on katsoa. Kyllä nuo terveelliset kuvat ovat vaan paljon houkuttelevimpia. Tosin onhan tuo alin kuva hieman provosoiva, ehkä jos meidän ajatusmaailmaa saataisi muutettua herkuistakin hieman parempaan ja siihen kohtuullisempaan suuntaan, niin tämäkin asia ”helpottuisi”. Usein kun tuntuu, että vain joko-tai-ajattelu on hieman valloillaan. 😉

  • jennie kirjoitti:

   Sepä se, kohtuullisuus kaikessa yksinkeraisuudessaan tuntuu olevan se kaikkein haastavin tapa – ikuista tasapainoilua 🙂

 4. Kade kirjoitti:

  Patrik Borg kirjoitti mielenkiintoisen jutun ns. nälkövelasta. Tässä linkki jos haluat tutustua: http://patrikborg.blogspot.fi/2012/12/nalkavelka.html

  • jennie kirjoitti:

   Kiitos vinkistä, aieestahan varmasti kirjoitettua juttua löytyy. Kiitos vinkistä, Borgilla mielenkiintoisia juttuja tosiaan löytyy kiitettävästi ja tämä täytyy ehdottomasti ajan kanssa lukea.

 5. Katja kirjoitti:

  menin heti livin sivuille katsomaan uusinta jaksoa tuosta ohjelmasta, meinasi alkaa naurattamaan kun ohjelmaa ennen tuli _mäkkärin_ mainos…. 😀

 6. Anonymous kirjoitti:

  Tuo dokumentti tulee muuten tänään uusintana klo 22:25. Ajattelin katsoa.

 7. Anonymous kirjoitti:

  Tuleeko teille muuten Joulupukki?

 8. Elina kirjoitti:

  Hei, kyllä ne ekat kuvat veti voiton, pyrkikäämme niihin:) Aion kans alkaa katsoo tota, kunhan ehtisin ja perään täytyy harmitella kun ei ole tallentavaa boxia.:S

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.