Hae
My Project Is Me

Hieman lisäravinteista; Palautusjuomat

Moikka,Jatkan vielä eilisen aiheen toisella osalla eli palautusjuomalla. En ehkä taaskaan osaa kertoa kaikesta kaikkea ja pidättäydyn itselle tutulla maaperällä.  Kommentointi ja lisätietojen antaminen on ehdottoman sallittua!

Palautusjuomahan koostuu proteiinin lisäksi nopeasti imeytyvistä hiilihydraateista.  On olemassa sekä valmiita sekoitteita ja oikein kovasti kikkailusta tykkäävät voivat sekoitella itse omat seoksensa ja vaikuttaa siten koostumukseen.

Valmiissa palautusjuomaseoksissa, tai jauheissa, proteiinin osuus koostuu usein herasta. Hera on tosiaan ehkä nopeiten imeytyvässä muodossa oleva proteiininlähde ja siksi myös käytetyimpiä. Näin on ainakin ollut näissä itse käyttämissäni tuotteissa. Hiilihydraattien merkitys treenisuorituksen jälkeen on turvata tarpeeksi energiaa harjoitteesta palautumiseen eli palauttaa energiataso normaaliksi.
Tällä hetkellä käytössä on siis Fitnesstukusta tilaamani Star Nutritionin Gainer Pro Recovery, joka oli tilaushetkellä edullisin vaihtoehto. Makuna itsellä on suklaa. Tässä tuotteessa proteiinia on 24% ja hiilihydraatteja 68%. Hiilihydraattien lähde on maltodekstriini, kuten käsittääkseni lähes kaikissa palautusjuomissa. Makeutusaineena on fruktoosi, eli hedelmäsokeri. Hedelmäsokerihan ei tavallisen sokerin tavoin saa samanlaista insuliinipiikkiä.

Ennen tätä käytin jonkin aika Leaderin Afteria, jossa proteiinin osuus oli hieman suurempi (32%) ja hiilihydraattien vastaavasti hieman pienempi (43%).  Itsehän lisään tuohon käyttämääni palautusjuomaseokseen proteiinijauhetta jolloin saan tasattua suhdetta enemmän.  Proteiinin korkea määrä vastaavasti auttaa lihaksia toipumaan ja toivottavasti hieman kasvamaan rankan harjoittelun jälkeen.

Edellä mainittujen lisäksi palautusjuomassa olisi hyvä olla BCAA-aminohappoja (L-leusiini, L-valiini ja L-Isoleusiini) sekä kreatiinia (kreatiinimonohydraatti). Itseltä puuttuu tuo kreatiini tällä hetkellä kokonaan enkä ole sitä palautumisessa ainakaan kokenut kaipaavani. Kreatiinistahan on olemassa myös toinen versio, kreatiinipyruvaatti, joka on tarkoitettu ennen harjoitusta lisäämään tehoa eikä näitä kahta kannata sekoittaa keskenään.  Myös L-glutamiinin osuus kannattaa tarkistaa, sillä se edesauttaa palautumisessa.

Kaikkia edellä mainittuja ainesosiahan myydään myös erillään ja tosiaan, kuten mainittu niin tositaiteilija sekoittelee itse omat juomansa. Valmiiden juomien maailmassa uskoisin että monilta valmistailta löytyy laadukkaita tuotteita, joista omaan käyttötarkoitukseen sopivaa koostumusta kannattaa tarkastella (lähinnä ehkä proteiinin ja hiilihydraatin suhde).  Koska maulla on myös merkitystä niin päinvastoin kuin proteiinijauheet, niin nämä ovat melko makeita juomia – minusta ihan oikeita herkkuja. Näyttää kuravedeltä mutta maistuu joltain ihan muulta 😀
Juuri nyt jos tekisin tilauksen, saattaisin hankkia tämän koostumukseltaan hyvänoloisen tuotteen, eli Star Nutritionin Recovery-Pro:n.

ps. Ansioitunut lukijani, Bobby Jean kirjoitteli eiliseen proteeinijauhepostaukseen melko kattavasti palautumisjuomista joten kannattaa käydä kurkkimassa kommenttiboksista mitä vinkkejä hänellä on antaa.

8 kommenttia

 1. Anonymous kirjoitti:

  Hiilarin tarkoitus ei ole pelkästään lisätä energiamäärää, vaan palauttaa lihasten energiavarastot normaaliksi. Lihaksiin siis ei varastoidu muuta kuin hiilaria ja liikkuessa ne sieltä hupenee ja palautusjuomalla on tarkoitus saada ne takaisin täyteen, ettei käy niin, että keho täyttää ne omista varastoista eli väkisinkin osittain lihaksista, mikä taas estää niiden kasvua:)Sama teho tietysti normaalilla hiilaripitoisella ruuallakin, mutta se pitää saada melko nopeasti ”anabolisen ikkunan” aikana ennen kuin se varastojen täyttyminen alkaa omista varannoista. Eli jos laihduttaa eikä lihaksilla ole niinkään väliä, niin ei toinna kauheesti litkiä palautusjuomia.

  • jennie kirjoitti:

   Näinhän se tosiaan menee ja kiitos sinulle tästä kirjaamastasi lisätiedosta ja asian selventämisestä selkokielellä :)Mikä itsellä jäi tuolla myös mainitsematta tulikin sinulla tässä hyvin esiin, eli melko kaloririkkaitahan nuo palautusjuomat herkästi ovat mutta riippuen tavoitteista ja tekemisistä niin saattavat siltikin olla se suositeltava vaihtoehto treenin jälkeen.

 2. ..in motion kirjoitti:

  Palautusjuomista on ollutkin nyt paljon juttua eri blogeissa, ja mäkin vihdoin tilasin itelleni Mass Recoveryä maussa vanilja. Tänään pitäis saada postista hakea, joten illalla tai huomenissa kirjoittelen varmastikin raporttia siitä omaan blogiini http://inmotionblogi.blogspot.fi/

 3. Eikku kirjoitti:

  Oma, vegaaninen palkkari koostuu Alpron soijamaidosta, itse tehdystä mansikkakeitosta ja soijaprotskujauheesta. Voisin vedellä tuota muutenkin, on niin herkkua.Kiitos hyvin kirjoitetusta ja aktiivisesta blogistasi!

  • jennie kirjoitti:

   Kiitos vinkistä, soijaproteiinista juttelimmekin tässä jonain iltana poikaystäväni kanssa joka kammoksui soijan makua ja itsellä kun ei taas kokemusta ole ollut.. Jos jostain saisi pienen annospussin ostettua olisi melko kätevä – kuulostaa nimittäin herkulta tuo sinun sekoituksesi 🙂

 4. Kiiperi kirjoitti:

  Tunnustusta pukkaa… Käy kurkkaan 🙂

  • jennie kirjoitti:

   Oih, pitkästä aikaa tällaista – mahtavuutta! Täytyy ajan kanssa tutustua tarkemmin, oli sen verran monta kysymystä ja minkäun olen näiden nokkelien vastausten kanssa aina hieman turhan itsekriittinen 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.