Hae
My Project Is Me

Ihan imussa – imetyselämää ja painonhallintaa

Moi,

Kuten jokainen tietää on minulla imeväisikäinen pikkuneiti, jota myös imetän. En ole missään nimessä aihealueen asiantuntija, ja toisinaan tuntuu etten tiedä edes tuon taivaallista, mutta päätin kirjata ylös muutamia omia ajatuksiani mahdollisten blogissa esiintyvien väärinkäsitysten korjaamiseksi.

Maidontuotanto ja imettäminen vaatii kropalta työtä ja tämän vuoksi imettämisen sanotaan tukevan tuoreen äidin painonhallintaa. Laihdutuskeinoksi sitä ei yksinään ainakaan omalla kohdallani ole, eikä varmaan tarvitsekaan vaikka sen sanotaankin lisäävän energiantarvetta jopa 500kcal vuorokautta kohden. Itse imetän puhtaasti lapsen tarpeiden kannalta (ravintoa lapselle) mutten tietenkään pistä pahakseni tämän mahdollista keventevää sivuvaikutusta..

Mitä itse laihduttamiseen imetysaikana tulee niin sitähän ei suositella. Kuten kuitenkin jokainen tietää minä teen sitä parhaillaan. Onko kyse kuitenkaan laihduttamisesta (mitä laihduttaminen oikeastaan edes on?) vai vain elintapojen korjaamisesta? Jos laihduttaminen on sitä että pyritään keinoja kaihtamatta saada vaakalukemaa alaspäin, minä en laihduta. Jos laihduttaminen on sitä että tehdään järkevä valintoja tukemaan loppuelämää ja siinä samalla putoaa muutamia kiloja, minä laihdutan.

Yleisten suositusten mukaanhan imettäville äideille kuitenkin suositellaan perusterveellistä, monipuolista ruokavaliota ilman turhia herkkuja. Lisäksi suositellaan reipasta kävelyä vaunujen kanssa päivittäin. Omiin korviini tämä kuulostaa juurikin siltä, mitä minä teen eikä tätä siis lasketa laihdutukseksi vaikka tähtäimenä ehkä onkin raskauskilojen pudottaminen ja äidin hyvinvointi. Tähän lisäksihän minä itse liikun hieman rankemmin (koska liikuntaan tottuneena kaipaan sitä) ja syön ehkä keskimääräistä tietoisemmin (yritän etsiä sitä itselle optimaalisinta hiilihydraatti-proteiini-rasvakombinaatiota). Tekeekö se sitten tästä urakasta itsekkään, laihdutusvimmaisen ja paheksuttavan? Minusta ei.

IMG_9475

Olen tässä matkan aikana myös käyttänyt jonkinverran lisäravinteita. Lähtökohtaisesti lisäravinnepuolella ei varmaankaan ole paljon tuotteita, vitamiineja lukuunottamatta, joita voitaisiin imetysajalla suositella. Loppujenlopuksihan proteiinijauheet ja muut ovat vain teollistettu tuote, joka sisältää kaikenlaista ja toiset kammoavat niiden käyttöä vaikkeivät imettäisikään. Omalla kohdallani näiden maltillisella ja/tai satunnaisella käytöllä en ole huomannut haittavaikutuksia. Pääosinhan näiden tuotteiden suositeltu poisjättäminen perustuukin vähäiseen tutkimustietoon jostain ainesosasta, ei suinkaan siihen että olisi havaittu haittavaikutuksia. Välttämätöntä näiden käyttö ei tietenkään juuri nyt ole ja ymmärrän että joku asiaa saattaa paheksua.

Vaikka siis toivottavasti laihdun, en varsinaisesti laihduta. Pyrin kuitenkin siihen että erityisesti ruokavaliovalintani tukevat painonpudtusta takaisin lähtöpainoon ja luovat vankan pohjan pysyville terveellisille elintavoille. Terveellisiin elintapoihin kuuluu myös herkuttelu kunhan vain paikka ja aika ovat oikeat. Liikun, koska haluan liikkua vaikka toki tässä tilanteessa sen suoma lisäefortti painonpudotuksenkin kannalta on suotavaa.

Loppuun vielä facebookkilaisille tuttua kuvaa kesäkuuussa hankitusta paidasta, joka on jo hivenen löysempi kuin täällä näin. Kuvat eiliseltä välittömästi kotitreenin jälkeen.

IMG_9477

IMG_9481IMG_9479

5 kommenttia

 1. Sonja kirjoitti:

  Heippa! Sun blogia on ollut mukava seurata, koska täällä eletään samanlaisessa elämäntilanteessa, kahden lapsen kotiäitinä ja terveellisempää elämäntapaa opetellessa. 🙂 Painoa on pudotettu imetyksen ehdoilla, täysimetin 5kk, jonka jälkeen otettiin kiinteät mukaan kuvioihin. Tyttö nyt 8kk, imetän edelleen ja olen tavoitepainossani. 🙂
  http://kiloillekyytia.blogspot.fi/?m=1

  • jennie kirjoitti:

   Kiva kuulla ”kohtalontovereista” 🙂 Linkki on enemmän kuin arvostettu ja olenkin tällä viikolla taas aktivoitunut enemmän blogilukemisieni kanssa, joka on ajanpuutteesta johtuen ollut hivenen jäissä.

 2. M kirjoitti:

  Sä oot vaan niin ihana – aito. Monien blogin täällä on niin pinnallisia, mutta sun on ihan toista luokkaa. Samaistun siinuun monessa ja kirjoituksiasi on aina kiva lukea 🙂

 3. M kirjoitti:

  Ja sulla on upeat jalat!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.