Hae
My Project Is Me

Viikko 17 – sairastelua

Moikka,

Viimeviikosta ei todellakaan siis ole yhden yhtään urheilullista tilastoa kirjattuna. Vasta viikonloppuna olo alkoi kohentua sen verta että kävin sentään kaupassa. Siarastelun jälkeenhän perussääntönä on että yhtä monta taukopäivää pitäisi pitää, kuin sairastelukin kesti. Kohdallani se tarkoittaisi vähintäänkin tätä koko viikkoa tai jopa vähän pidempäänkin, sillä oloni ei edelleenkään ihan täydellinen ole. Piristytty ollaan kuitenkin jo sen verta paljon että mieleni tekee jo urheilun pariin. Jos kauniit ja lämpimät säät vain suinkin jatkuvat niin ehkä kokeilen kevyttä käveltä ulkona tai hyvin, hyvin kevyttä salia loppuviikosta..

Kuten tosiaan todettu, en ole käynyt edes kaupassa kuin vasta nyt viikonloppuna ja pärjäillyt mukavasti pakkasen antimilla (sekä poikaystäväni kiikuttamilla salaattiyms. aineksilla). Ihan huomaamatta sinne onkin näköjään kertynyt aikamoinen määrä ihan valmista ruokaa, joista riittää vielä seuraavalle muutamallekin viikolle. Tehtävänä on tyhjentää pakastin siis ennen muuttoa. Toisinaan ruoista on jäänyt jäljelle niin pieniä annoksia että niistä on saanut oikein taiteilla jotain mielenkiintoista ja tässä ehkä viikon huiput:

Risotto-salaatti
Paistettua kesäkurpitsaa ja parmesania sekä ruisleipä proteiinilisällä (leikkelettä ja kananmunaa)

Toivotaan kaikinpuolin parempaa viikkoa 18! Mukava olisi myös alkaa maistamaan vähän enemmän sitä mitä syö.. Ja kyllä, päästä liikkumaan ja nauttimaan ulkoilmasta. Kaikinpuolin siis parempaa viikkoa 18 odotellessa..

10 kommenttia

 1. Anonymous kirjoitti:

  Sun ruuat on kyllä aina niin ihanan ja ravitsevan näköisiä! Vaikka ovatkin periaatteessa yksinkertaisia perusruokia. Nam!-Linda

 2. Anonymous kirjoitti:

  Tämä kysymykseni ei liity suoraan päivän aiheeseen, mutta kysyntä tässä kuitenkin: miten määritellään kuntosalilla, millä painoilla mitäkin liikettä tehdään/laitetta käytetään. Aina näkee alan julkaisuissakin vain ”niin että tuntuu”. Olisi varsin mukava lukea jossakin edes jonkinlaista osviittaa jonkin aikaa salilla käyneen keski-ikäisen aloittelijan osalta, millä painoilla mitäkin kannattaisi tehdä, että siitä olisi hyötyä. Onko 100 kg jalkaprässissä liian vähän vai liian paljon jne jne jne. Ymmärrän kyllä, ettäkaikki on yksilöllistä ja kunnosta riippuvaista, mutta sitten taas tuntuu aloittelijankin tylsältä nitkuttaa jotakin viittä kiloa käsilaitteilla jne. Sitten taas kokeilin kerran pt:n ohjaamana pari kertaa, jotta käyttäisin laitteita oikein – ja vaikka kerroin hänelle lääkärin terveiset tulehtuneista niska- ja hartiaseudun lihaksista, tämä huusi punaisena vieressä, että pystyt parempaan ja ”jaksaa jaksaa”. Elin tulehduskipulääkkeillä seuraavan viikon. (Olisi tietenkin pitänyt tehdä oman tiedon mukaan, mutta toisaalta halusi kokeilla, mitä kroppa kestää, kun kerran pt:kin siihen luotti. Väärin.) Jos sinulle sopii, voisitko kertoa esim. millaisilla painoilla minkäkin liikkeen osalta aloittelit aikoinaan ja miten kehitys painojen suhteen yleensä etenee.Tiedän, ettet voi antaa tarkkoja lukuja tai neuvoja, mutta sinulla on kuitenkin huima omaoppinen kokemus.

  • jennie kirjoitti:

   Tuossa alla tosiaan tulikin jo fiksu vastaus ei-niin-ympäripyöreillä ajatuksilla kuin usein näkee :)Vaikeahan se tietenkään on tarkkoja kilomääriä antaa koska kaikki tosiaan on yksilöllistä ja riippuu myös siitä minkälaisilla toistomäärillä ohjelmaa tekee. Samoin olisin anonyymin vastaajan kanssa todennut että uuden liikkeen kanssa kannattaa ehdottomasti aloittaa mieluummin liian pienellä, kuin liian suurella painolla jotta liikerata tulee tutuksi. Yhtälailla myös pienemmällä painolla saat tuntumaan siihen lihakseen, johon oikeasti haluat (itsellä esim. ylätalja on sellainen että voin riuhtoa isoillakin painoilla mutta hieman pienemmillä saan tuntuman oikeasti yläselkään)En pahemmin ole käyttämistäni painoista täällä puhunut mutta saliharjoittelun aloituspainot löytyvät näistä teksteistäAlakroppa: http://myprojectisme.blogspot.fi/2012/03/jalkapaiva.htmlYläkroppa: http://myprojectisme.blogspot.fi/2012/03/ylakroppaa.html

  • Anonymous kirjoitti:

   Oikein paljon kiitoksia vastauksesta! Tästä on hyvä jatkaa minunkin kuntoilutaaperrustani.

 3. Anonymous kirjoitti:

  Olen lukenut blogia jonkin aikaa, mutten ole aiemmin ryhtynyt kommentoimaan. Nyt halusin kuitenkin antaa oman vastaukseni Anonyymin kysymykseen. Olen vahvan kilpaurheilijataustan omaava nuori 27v. nainen ja opiskelen tällä hetkellä personal traineriksi.Ensinnäkin on todella ikävää, että kokeilusi pt:n kanssa on ollut kaikkea muuta kuin onnistunut. Pt:n ja asiakkaan välinen suhde pitäisi kuitenkin aina olla asiakaslähtöinen, jokainen treeni on räätälöitävä kullekin asiakkaalle sopivaksi. Asiakasta on osattava kuunnella ja ”lukea”.Mitä suosituspainoihin tulee, niin ne todellakin ovat hyvin yksilöllisiä riippuen jokaisen aiemmasta kokemuksesta ja yleisestä voimatasosta. Itse teetän uudella kokemattomalla asiakkaalla aina yhden sarjan kevyillä painoilla, jotta kukin liikerata tulee tutuksi. Kun tekniikka on oikea, lisätään painoja niin, että kymmenestä toistosta viimeiset 2-3 menevät pinnistäen. Sarjan tullessa loppuaan kohti lihaksessa on tunnuttava pientä poltetta. Jos teet esim. kolme sarjaa, viimeisen sarjan tulisi olla ”vaikea”. Toinen nyrkkisääntöinen mittari on, että joudut keskittymään suorittamaasi liikkeeseen. Mikäli voit liikkeen aikana katsella ympärillesi, eikä sinun tarvitse juuri puuskuttaa, on painoja aivan liian vähän. Suurin ongelma naisilla on usein treenata liian pienillä painoilla suurten lihasten pelossa.Mikäli sinulla ei ole juurikaan kokemusta, voit kokeilla hauiskääntöjä ensin esim. 5 kg:n käsipainoilla. Jalkaprässiin voit ladata aluksi oma painosi + 10kg. Aloittelijan, joka käy salilla 2-3 krt/vko, pitäisi pystyä lisäämään painoja ylävartalon liikkeissä 1-2kg viikoittain, jalkojen osalta kehitys pitäisi olla n. 5-10 kg. Näin tulisi jatkua n. 2-3 kk ajan, kun kroppa totuttelee treeniin. Mikäli kehitystä ei tapahdu, treenaat liian pienillä painoilla.Jokaisella kuntosalilla on yleensä mahdollisuus saada henkilökunnan opastusta laitteiden ja liikkeiden oikeaan suorittamiseen. Tämä ohjaus voi sisältyä salikorttisi hintaan, tai siitä voidaan periä pieni lisämaksu, mutta suosittelen ehdottomasti tätä ohjausta ensimmäisellä kerralla ihan oman turvallisuuden takia.Peruskuntoilijan ei tarvitse viettää salilla montaa tuntia kerrallaan, päälihasryhmien treenaus riittää oikein hyvin. Hauikset, ojentajat, olkapäät, vatsa, selkä ja jalat ovat ne tärkeimmät lihasryhmät.Mikäli sinulla on tulehdus jossain päin kroppaa, älä missään nimessä treenaa tulehtunutta aluetta ennen tulehduksen paranemista. Voit aluksi tehdä liikkeet laitteissa, mutta kun voimat kasvavat ja liikeradat hioutuvat, voit siirtyä enemmän vapaiden painojen pariin. Vapailla painoilla treenatessa on koko kroppa on mukana liikkeessä ja staattinen jännitys auttaa kehon hallinnassa ja vahvistaa samalla syviä lihaksia.Toivottavasti näistä vinkeistä oli sinulle edes vähän apua. Itsellesi sopivat painot löydät todellakin vain kokeilemalla. Ja kokeile rohkeasti uutta personal traineria, vertailemalla ja haastattelemalla löydät varmasti itsellesi sopivan. Hikisiä treenihetkiä!

  • jennie kirjoitti:

   Kiitos huippuhyvästä ja motivoivasta vastauksestasi, toivotaan että tästä on apua 🙂

  • Anonymous kirjoitti:

   Todellakin kiitos motivoivasta vastauksesta – tästä on apua.Näillä jatketaan, omaa kehoa kuunnellen.Mukavaa kesänodotusta molemmille vastaajille. Niin ja Jennielle myös mukavaa vauvaodotusta!

 4. Anonymous kirjoitti:

  Olisi kiva enemmänkin nähdä näitä ”pakastimen tyhjennys”-ruokia, sillä teet niin hyvännäköisiä ja vaihtelevia annoksia aineksista, jotka itse osaisin syödä vain sellaisenaan, ehkä parin kurkunsiivun siivittämänä 🙂

  • jennie kirjoitti:

   No ei näihin onneksi mitään ammattikokkia tarvita, mutta pidän toiveen mielessä ja pyrin kuvaamaan näitä jatkossa enemmän (ja jakamaan vinkit kaikenlisäksi täällä) 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *