Hae
My Project Is Me

Raskauden jälkeen

Moikka,

Olen huomannut että yllättävän moni naispuolinen ystäväni on ollut kiinnostunut mahdollisista vartalonmuutoksista raskauden ja synnytyksen jälkeen.

Kerrataan tähän vielä että ennen raskautta olin liikunnan ja ruokavalion avulla saanut painoni noin 56 kilon tietämille. Asetin itselleni haamurajan että paino saa raskauden aikana nousta maksimissaan 75 kiloon, se ei ihan riittänyt mutta melkein. en nyt mistään löydä raskausajan neuvolakorttia painon tarkastamiseksi mutta veikkaisin painon olleen synnyttämään lähdettäessä jotain 76 kiloa.

 

Kuvaajana Kristiina Männikkö

Kotiin tullessa paino oli jotakuinkin 69 kiloa, elikkä synnyttäessä ei itselläni niin kauheasti hävinnyt kiloja (pikkukaverikin painoi jo reilu neljä kiloa). Kesäkuun alkuun (eli noin kuukausi synnytyksestä) kiloja oli jäljellä edelleen lähes 66. Näitä kilojen pudotuksia tästä eteenpäin voi jokainen halutessaan kaivella tästä blogista mittaustulosten puolelta, joten en niitä tähän siksi ala kirjaamaan.

Itse imetyskään ei mahdottomasti tuntunut itseäni laihduttavan (luotin tähän aika paljon kun tuntui että joka paikassa vain kirjoiteltiin siitä kuinka imettäessä voi syödä mitä vain ja silti laihtua). Kyllähän itsellänikin paino siis hiukan putosi vaikka kaikenlaista herkkua söi päivittäin mutta varsinaista muutosta ei tapahtunut. Väitän että tuo pudotus mitä tapahtui, oli vain pakollista luonnollista laihtumista.

Vatsa oli pitkään minulla vielä koholla tähän normaalitilaan verrattuna. Tottakait se iso raskausmaha hävisi muutamassa viikossa mutta sellaista todellista jenkkakahvaa ja muutoinkin isoa keskivartaloa riitti vielä pitkälle kesään. Muistan vielä ainakin elokuussa sulloutuneeni muotoileviin alushousuihin mummoni 75-vuotispäiville. Vatsa muistutti siis sellaista keskivartalolihavan ihmisen vatsaa kun sitä kiinteää ja pinkeää vatsa-asujaa ei enää ollut mutta kuoret olivat jäljellä. Kuluneen ajan, lisääntyneen liikunnan ja ruokavalion tarkastamisen jälkeen vatsa pieneni nopeasti.

kuva:

Edelleen minulla kuitenkin on tuossa keskivartalon kohdalla (ainakin omasta mielestäni) siis tuota ylimääräistä nahkaa. Toivon että edelleen ajan antaessa kulua, sekin tulee katoamaan. Ovathan lukuisat julkisuuden henkilöt, ja itseäni vielä iäkkäämmät, raskauden jälkeen treenanneet itsellensä ihan unelmavartalon (kuten käy ilmi tästä) niin miksen siis minäkin voisi.

Lantion en varsinaisesti ole huomannut leventyvän. Tosin minusta tuntuu että alavartaloni ja ylävartaloni ovat nykyään sopusuhtaisemmat keskenään, joka toki kielii leveämmästä lantiosta. Leveämmästä lantiosta kielii myös se että eräät vanhat farkkuni eivät mahtuneet päälleni vaikka kaikenkaikkineen minun tulisi olla nyt pienempi kuin silloin. Tosiaan tuo kuukausittain mittaamani lantion leveys ei varsinaisesti lantion mitta ole vaan  otan mitan juuri navan alta, joka on mielestäni ollut se ongelma kohtani aina.

Rintani kasvoivat raskausaikana kuppikoon verran ja senttejäkin tuli kymmenen enemmän kuin mitä yleensä käytän. Kun imetys käynnistyi niin rinnat paisuivat edelleen. Tuolloin kaikkein uhkeimmillani totesin että silikonit ja isot rinnat eivät ole minua varten vaikka normaalioloissa olenkin aina kärsinyt siitä että rintani ovat aivan liian pienet suhteessa ylävartalooni muuten. Jokatapauksessa laihtumisen myötä ja imetyksen vähennyttyä myös rintani luonnollisesti pienentyivät. Omasta mielestäni olen nyt takaisin omassa koossani. Imetän kyllä edelleen ja hieman tosiaan pelkäänkin että mitä jää jäljelle kun lopetan. Imetyksen myötä rasvakudos rinnoissa on venynyt ja harmikseni huomasin että kyllä, rintani ovat siirtyneet pykälän alaspäin. Terhakat tissit ovat siis historiaa mutta onneksi hyvät rintaliivit korjaavat asian.

Jalan koko itselläni ei kasvanut eikä jalkani leventynyt, säästyin (onneksi) myös raskausarvilta ja hiuksetkin ovat pysyneet päässä. Siinäpä varmaan nämä yleisimmät muutoskohteet naisvartalossa ovatkin. Toiset naiset nauttivat äitiyden tuomista uusista pehmeämmistä muodoista (tai ainakin väittävät niin) itse huomaan ehkä olevani entistä armottomampi vartaloparkaani kohtaan. Uskon vakaasti että ihannevartalon voi hankkia raskauden jälkeen ihan siinä missä milloin tahansa muutoinkin Työtä se toki vaatii, mutta milloinkas muka ei vaatisi?

kuva.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.