Hae
My Project Is Me

Pala kakkua, raakana kiitos

Moi,

Tykkään leipoa ja se aina toisinaan näkyy täällä blogissakin. Useimmiten tarjoan perinteisten sokeriherkkujen sijaan jotain proteiinipitoisempaa ja vähäkalorisempaa viritelmää, jossa sokeri on korvattu esimerkiksi stevialla ja osa jauhoista proteiinijauheilla. Nyt tarjolla on jotain ihan päinvastaista sillä kaloreissa ei säästellä, vaikkei kyse olekaan perinteisestä höttöherkusta. Tarjolla on tämän blogin ensimmäinen raakakakku.

Raakakakkujen käsite on monelle varmasti tuttu: Kakku, jota ei käytetä uunissa lainkaan. Maidottomuus ja gluteenittomuus kuuluvat olennaisena osana tähän kategoriaan samoin kuin runsasenergisyys ja tuhtius. Pohja, on usein valmistettu taateleista ja pähkinöistä valmistetusta seoksesta, jonka päälle kasataan moussemainen täyte. Muitakin vaihtoehtoja toki on mutta tämä varmasti niistä yleisin. Moussekin on usein pähkinää, siirappia ja kookosöljyä sekä jotain makua tuovaa ainesta, kuten omassani mansikkaa.

kuva 4

Ainesosaluottelosta voi päätellä jo paitsi runsasenergisyyden myös kakun arvon. Pähkinät eivät suinkaan ole ilmaisia ja niitä kuluu paljon! Voin vain kuvitella kuinka paljon esimerkiksi allaolevaan perus irtopohjavuoan korkuiseen kakkuun on käytetty ainesosia kun omaanikin niitä meni jo vajaa 5dl ja tulos on samaisessa vuoassa kymmenen kertaa matalampi.

IMG_2625-1024x682

Kiitos ainesosaluettelon, ovat nämä senverta tuhtia tavaraa että jopa kaltaiselleni herkkusuulle usein yksi pala on tarpeeksi. Päinvastoin kuin kuvissa, valmistaisin pohjan kaksinkertaisena ja sellaisena sen myös kirjaan ohjeeseen. Omani on siis puolet tästä ja se saisi olla paksumpi. Täytettä sen sijaan on näkyvissä ohjeen mukainen määrä. Valmistaminen on yksinkertaista mutta kuten kaikki parhaat asiat, kakun valmistaminen täytyy suunnitella ennakkoon sillä jähmettymistä ja liottamista on luvassa ennen herkkuhetkeä.

Suklainen mansikkakakku raakana

Pohja

400g kuivattuja, pehmeitä taateleita

200g manteleita

2rkl kaakonibsejä

2rkl raakakaakaojauhetta

Blendaa pohja tasaiseksi massaksi ja levitä irtopohjavuokaan. Pakasta tunnin verran ja lisää päälle täyte

 

Täyte

5dl liotettuja cashew-pähkinöitä (liota yön yli (tai 8h) ja valuta läviköstä)

1/2dl sulaa kookosöljyä (reilu mitta)

1dl kookoskermaa (reilu mitta)

1dl agavesiirappia (reilu mitta)

250g tuoreita mansikoita

Blendaa tasaiseksi massaksi ja lisää pohjan päälle. Pakasta ainakin 2-3h ja ota sulamaan noin puolituntia ennen tarjoilua. Säilytys jääkaapissa sulatuksen jälkeen

kuva 1(1)

kuva 3(1)

kuva 2(2)

kuva 5
Ja lopuksi vinkki, jos sinullakaan ei satu olemaan tehoblenderiä vaan kokkailet ihan tuiki tavallisella kaupan halpisversiolla: Sekoita ainekset pienissä erissä ja lopuksi yhdessä. Mansikat olisivat saaneet olla maistuvampia ja voin vain kuvitella miten hyvää tämä olisi kotimaisista mansikoista tehtynä. Toki näin talviaikaan mansikat voinee korvata vaikka persimonilla, jotka ovat nyt parhaimmillaan. Ohje on alun perin täältä löydetty enkä omalle kokeilukerralleni muuttanut mitään. En kovin tarkkaa mittailua käyttänyt enkä siis ottanut stressiä siitä että mittayksikkö ja muunto cupseista deseihin ei ole ihan yksi yhteen – Se on ehkä raakaleipomisen paras puoli kun kyse ei varsinaisesti ole kemiasta niin mittailukaan ei ole ihan niin tarkkaa kuin perinteisessä leivonnassa, jossa pienelläkin mittavirheellä voi olla merkitystä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.