Hae
My Project Is Me

Opas kuntosalin valintaan

Törmäsin (taas) eilen keskusteluun, missä pyydettiin suosittelemaan parasta kuntosalia. Vastauksia tuli käytännössä ihan yhtä monta kuin mitä vastaajiakin oli. Koska suurin osa kuntosaleista toimii jokseenkin samoin periaattein, tarjoaa samat laitteet ja samankaltaiset liikuntamahdollisuudet on ehkä hyvä ennen suosittelukysymyksiä miettiä itse että mitä kuntosalilta haluaa; Mikä tekee jostain kuntosalista parhaan mahdollisen? Miten valita paras mahdollinen kuntosali?

Sijainti

Jotta kynnys lähteä liikkumaan olisi mahdollisimman matala, on kuntosalin sijainnin hyvä olla itselle helpon matkan päässä. Useimmille se tarkoittaa joko oman kodin läheisyyttä, työpaikan läheisyyttä tai vaikka lasten harrastuspaikan läheisyyttä. Se että mikä on hyvä sijainti, on kiinni oikeastaan siitä että milloin liikkumassa aikoo käydä.

Aukioloajat

Samalla kun miettii sitä että milloin liikkumassa aikoo käydä, tulevat vastaan myös eri keskusten aukioloajat. Jos aikoo käydä ennen työpäivää, tulee huomioida että keskus on avoinna riittävän aikaisin tai vastaavasti leppakkovuorolaisille tarpeeksi myöhään illalla.

Ryhmäliikuntaa, lapsiparkki tai muut oheispalvelut

Suurin osa kuntosaleista tarjoaa ryhmäliikuntaa mutta on myös sellaisia saleja missä tätä mahdollisuutta ei ole. Tämäkin on asia, millä voi olla merkitystä valintaa tehdessä aivan kuten sillä tarjoaako paikka mahdollisuuden ottaa lapsi mukaan tai vaikka parkkimahdollisuutta. Minulle itselleni on aikanaan ollut erittäin merkityksellistä se että kuntosalilta löytyy lastenhoitomahdollisuus, mille paikan varaaminen on ollut helppoa.

Välineistö

Mietin että listaanko tätä lainkaan sillä aloittelevalle aloittelevalle harjoittelijalle ei tällä oikeastaan merkitystä ole. Perusvälineistö on, ainakin omien kokemusten mukaan, melko samanlainen salilla kuin salilla. Jos joitain tiettyjä kriteereitä, esimerkiksi lajin  (vaikka voimannosto) tai terveyden (vaikka kuntouttava fysioterapia) suhteen on, saattaa tällä kuitenkin olla merkitystä. Peruskuntoilijalle ei kuitenkaan minun mielestäni ole lähtökohtaisesti suurtakaan merkitystä mitä laitteita salilta löytyy sillä treeniohjelmat ja sitämyöten tarvittava välineistökin vaihtelee. Enkä itse ainakaan vielä näiden vuosien aikana ole törmännyt ongelmaan että treeni jäisi laitteista kiinni.

Hinta

Ja viimeisimpänä muttei välttämättä vähäisimpänä hinta. Hintahaitari on valtavan laaja muutamasta kympistä jopa sataan, tai ainakin lähes sataan, euroon kuussa. Mistä olet valmis maksamaan? Mitä vastinetta saat maksamallesi rahalle? Sitooko maksu sinut pitkäksi aikaa vai onko sinulla tarvittaessa mahdollisuus irtisanoa jäsenyytesi? Kannattaako kuukausijäsenyys vai olisiko esimerkiksi kymppikortti mahdollinen?

Tässä minun mielestäni muutama kysymys, mitä kannattaa miettiä valitessaan sitä “parasta” kuntosalia. Kuten huomaa, on paremmuus kiinni siitä, millä asioilla itselleen on eniten merkitystä ja listan järjestys voisi olla ihan millainen tahansa. Tuleeko sinulla vielä mieleen muita kriteereitä sen parhaimman salin valitsemiseksi? Mikä on ollut sinulle merkityksellistä?

Lue myös Aloittelijan opas kuntosalille.

4 kommenttia

 1. Matilda Mi kirjoitti:

  Sillä, että löysin kuntosalin kirjaimellisesti korttelin päästä kotoani, oli kyllä kiistattoman valtava merkitys onnistuneelle kuntosaliharrastuksen aloittamiselle. Myös edullinen hinta rohkaisi sitoutumaan itselleni uuteen asiaan, ja yksi ehdottoman tärkeä asia oli lisäksi salilla vallinnut mutkaton tunnelma. Kyseessä oli varmaankin valikoiman edullisin kuntosaliketju, ja se näkyi mielestäni erittäin positiivisella tavalla siinä, että salilla kävi väkeä ihan laidasta laitaan ja tuli sellainen olo, että kyseinen paikka oli muunkin kuin hinnan suhteen avoin ihan millaiselle kuntoilijalle tahansa.

  Nytkin kun muutin paikkakuntaa eikä kuntosalia löytynytkään enää aivan niin läheltä, oli kuitenkin rutiini päässyt muodostumaan niin vahvaksi, että uuden kuntosalin etsintä oli itsestäänselvää. Unisport valikoitui kahden listaamasi kriteerin perusteella: hinta (opiskelijaystävällinen) ja sijainti (jumpassa käynti hoituu kätevästi luentojen jälkeen, kun sijaitsee samalla kampuksella). Koska käyn kuntosalilla ennen kaikkea ryhmäliikuntatunneilla, myös lajivalikoima vakuutti.

  • myprojectisme kirjoitti:

   Tässä onkin kattava listaus monesta merkityksellisestä tekijästä, ihan tosielämän esimerkillä 🙂 Kiitos siis kun ajoit oman tarinasi ja pahoittelut että vastaan sinulle vasta nyt. Kuten ehkä olet huomannut on blogini viettänyt hljaiseloa hetken aikaa enkä sinä aikana ole edes kirjautunut sivuilleni. ps. Oletko se sinä, joka joskus minua UniSportilla moikkasi?

 2. Kerttu kirjoitti:

  Kiitos tästä kirjoituksesta! Olen itse miettinyt juuri kuntosalin valintaa ja pohtinut mistä lähteä liikkeelle, näistä vinkeistä oli suuri apu. Itseäni jo pelkät kuntosalilaitteet hieman kauhistuttavat, eli pitää kyllä jonkinlainen neuvoja ottaa matkaan, kun menee ensimmäistä kertaa.

  • myprojectisme kirjoitti:

   Jokainen on salilla kuitenkin joskus sen ensimmäisen kerran käynyt 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.