Hae
My Project Is Me

Lepo – pyhän kolminaisuuden kulmakivi

Levon merkitystä hyvinvoinnin perusteina on nostettu esiin vasta viime vuosina. Toki, se on varmasti ollut taustavaikuttajana jo paljon kauemmin mutta ainakin minusta tuntuu että vasta nyt sen merkitystä on alettu korostamaan toden teolla. Lepo voi olla yhtälailla palautumista fyysisestä harjoitteesta tai sitten sitä parasta itseään, unta.

Seuraavat väittämät ovat suoraan Kaisa Jaakkolan käsialaa, joka erityisesti korostaa riittävän ja ennenkaikkea laadukkaan unen merkitystä hyvinvoinnissa ja rasvanpoltossa.

  • Huono uni vähentä kasvuhormonin eritystä, mikä hidastaa rasvanpolttoa
  • Liian vähäinen uni saattaa aiheuttaa insuliiniresistenssiä, eli kehon kykyä käyttää hiilihydraateista saatavia sokereita hyödyksi
  • Liian vähäinen tai huonolaatuinen uni lisää kortisolin eritystä, joka purkaa lihasmassaa herkemmin energiaksi

Ei siis ihme, että lepo on nostettu yhdeksi pyhän kolminaisuuden kulmakivistä yhdessä avinnon ja liikunnan ohella. Omalla kohdallani alkanut äitiysloma on tullut todellakin tarpeeseen ja olenkin päivittäin nukkunut univajettani pois niin pidempien yöunien kuin päiväunienkin muodossa. Ei tätä luksusta kuitenkaan kovin kauaa kestä joten nautitaan nyt, kun se vielä on mahdollista.

zzz

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.