Hae
My Project Is Me

Liikuntaa vai Hyötyliikuntaa

Moi,

Kautta historian olen ollut melkoinen arkiliikunnan kannattaja. Vasta kaksi vuotta sitten, toisen lapsemme synnyttyä hankimme auton ja sitä ennen kaikki kauppareissut ja muut tuli hoidettua ahkerasti kävellen (ja satunnaisesti julkisilla). Esikoisen kanssa kävelin viikottain lenkkejä yli 50km ja siihen päälle kaikki muu kävely/hyötyliikunta. Ja jo ennen tätä poljin tottuneesti silloista työmatkaani ja niin edelleen. Olen oikeasti aina kannattanyt hyötyliikuntaa ja kannatan edelleen. Jos hissin sijaan voi valita portaat, tee niin. Jos auton sijaan matkan voi tehdä pyörällä, tee niin. Jos voit työpäivänä pelkän istumisen sijaan toisinaan seistä, tee niin. Näin minäkin pyrin aina tekemään.

IMG_3331

Valitettava tosiasia on omalla kohdallani kuitenkin se että niin sanotun oikean treenin lisäännyttyä, on hyötyliikunta jäänyt vähemmälle. Ei se kokonaan ole poistunut mutta huomaan harmillisen usein valitsevani auton sellaisen matkan sijaan, jonka ennen olisin kävellyt. Otetaan esimerkiksi kyläilyt äitini luona, joka asuu noin 6km päässä: Aikana ennen autoa kävelin sinne lähes poikkeuksetta nykyisellään se käveleminen on poikkeus. Minusta tämä on hivenen surullista, vaikkakin omalla tavallaan varmasti aivan luonnollista. Ja onhan se nyt lasten kanssa helpompaa kun matkat sujuvat nopeasti (krhm, selityksen makua?!)

Hyvä treeni takana

Hyvä treeni takana

Jos tehokkuutta ajatellaan niin molempi parempi, riippuen tietysti tavoitteista. Ihan puhtaassa läskinkaristuksessa toimii varmasti kumpi tahansa vaihtoehto ja itse kyllä saan tällä hetkellä enemmän irti tuosta ”oikeasta” treenistä kuin pelkästä kävelystä, vaikka ihanaa sekin toisinaan on.  Tärkeintähän on kuitenkin se että treenaa siten kuin itsestä tuntuu parhaalta, silloin sitä tulee tehtyäkin. Mutta jos siis joku siellä harmittelee sitä ettei ole mahdollisuutta treenata tai käydä salilla niin murheet pois ja hyötyliikkumaan. Se on oikeasti hyödyllisempää kuin moni uskookaan.

4 kommenttia

 1. ulla kirjoitti:

  Liputan täysiii hyötyliikunnan puolesta !! 😀 Sitä kun saa niin helposti ja niin monella tavalla.

  Ja asiasta toiseen , nyt tiedät missä asut – itse asunut lapsuuden tuolla päin. Nytkin asun aika lähimaastossa.. 😀

  Monesti tulee lenkkii juostua kotisi ohi 😉

 2. Linda kirjoitti:

  Kun elämä on täyttä ja aikataulutettua, on täysin järkevää karsia hyötyliikunnasta (lähinnä niistä pitkistä kävelyistä), ja käyttää se aika ”tehokkaammin.” Valitettavaa mutta totta. Liikunnan hyödyt saa tehokkaammin kovemmalla treenillä, ja siirtymiset hoituu tehokkaammin autolla tai pyörällä.

  En tosiaankaan tarkoita sanoa etteikö pitkäkestoinen kävely olisi mitä parasta liikuntaa, mutta monesti se on aikataulusyistä pakko jättää vain viikonlopuille. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.