Hae
My Project Is Me

Sykkeitä sydämen kyllyydestä

Moi,

Olen ollut viimeaikoina aktiivinen sykevyön käyttäjä. Olen tosin ennenkin sanonut etten ole ihan vakuuttunut sen toimivuudesta ja tarkoituksena onkin hankkia uusi tässä jossain välissä. Nyt silti luvassa sykkeitä (ja kaloreita) sydämen kyllyydestä.

Peruspäivänä pidin sykevyötä mukana jokusen tunnin vain saadakseni arviota tarvitsemistani kaloreista vuorokaudessa. Tarkoitus oli pitää 24h/ mutta jossain vaiheessa siitä ei teknisisitä syisytä vaan tullut enää mitään (sykevyö ei vain löytänyt sykkeitä). Tuona aikana mukaan mahtui kävelyä vaunujen kanssa (sekä aikuisen- että lapsen tahtiin), marjojen poimintaa, imetystä, hiekkalaatikkoelämää, syömistä, kotijumppaa ja nukuttamista. Jossain vaiheessa sykevyö taisi kadottaa sykkeetkin mutta keskimäärin kulutus oli noin 100kcal/tunti mutta täytyy huomioida että nukkuessa kulutus laskee melkoisesti eli 2400kcal tarve/vrk ei täyty. Vastaavasti tämä kokeilu ei myöskään huomioi imetystä, jossa maidontuotanto toki vaatii energiaa, vaikkei sykkeet nousisikaan. Imetyksenhän sanotaan vaativan jopa 500kcal/vrk, joka huomoiden taas päästäisiinkin tuohon noin 2500kcal tarpeeseen, jota kyllä silti epäilen suuresti. Sykkeet vaihtelivat kaikkea noin 60:n ja 140:n väliltä, mutta pysyivät pääosin sadan paikkeilla (kaikki vähäinenkin tekeminen).

IMG_3074 IMG_3132

WP_20130806_009

Vaunujen kanssa aikuisten (siinä 5,5-6km/h)  tahtiin kävellessä olen huomannut että sykkeet ovat tasaisella ja hyväkulkuisella maastolla siinä 125-135 ja jos on vähänkään pehmeää hiekkaa tai ylämäkeä niin nousevat jopa 155:een saakka. Kun käyn kävelemässä yksin (6,6-6,7km/h) puhutaan suunnilleen samoista lukemista. Kalorinkulutus on mittarin mukaan ollut noin 300/h, eli päivittäinen puolituntiseni vie sen 150.

WP_20130807_012

Hölkätessä (yksin siis) vauhti kasvaa noin 9,5-10km/h ja sykkeet vaihtelevat 145-165 välillä, taas maastosta ja toki vauhdista riippuen. Tällä jaksaa hyvin tuon 10:n lenkin. Lenkistä muuten puheenollen, mietin siinä viimeksi juostessani taas kerran sitä että pitäisikö kävellä välillä kun olo oli jotenkin vetämätön. Siinä sitten mietin että miksi ihmeessä kävelisin; Siksikö kun hengästyttää vähän? Kuuluu asiaan. Siksikö kun näytän palosireeniltä punaisessa naamassani? Hah, mikä selitys – ei mene läpi. Jalat eivät ole väsyneet, mihinkään ei satu eli ei siis mitään tarvetta kävellä, totesin ja annoin mennä. Siitä tuli paras aikani tähän mennessä, ilman mitään paineita. Mittarin mukaan kaloreita on yleensä kulunut noin 500/lenkki.

IMG_9126

palosireeninpunaisena

palosireeninpunaisena

Intervallitreeneissä taas vastaavasti yritän saada aikaan mahdollisimman isoa lukua sykkeenkohotuksessa. En ole kyllä taas varma ehtiikö hidas mittarini aina muutoksiin mukaan sillä sen ajatusmaailma tosiaan tuntuu elävän hieman jälkijunassa. Tämän huomaa hyvin noilla tasavauhtilenkeillä, jossa sykepiikki tulee vasta reilusti mäen mentyä jo ohi. Intervalleissa ne minun spurtithan ovat todella lyhyitä (ehkä joku 15sek) mutta kait ne sieltä kirjautuvat sitten vaikka vähän myöhemmin. Tämä treenihän noudattaa aina samaa kaavaa: 5min alkukävely, 15min alkuhölkkä, intervallit, sykkeen tasaus takaisin vaikka kävelemällä jossei jaksa hölkätä ja heti kun pystyy, takaisin tasaiseen hölkkään. Maksimisykkeet ovat mittarin mukaan olleet 182. Koko treenin kesto on noin 45min ja kalorit mittarin mukaan noin 300.

IMG_3129

Nämä kulutuksethan eivät huomioi mahdollista jälkipolttoa, joka tosin tällaisessa harjoittelussa on käsittääkseni melko pientä verrattuna vaikka kuntosaliin. En kuitenkaan sokeasti mittariini luota ja hyvä niin. Tässä kerran nimittäin sattui niin mukavasti että lähdin ovesta ulos ja sykkeet näyttivät noin 90:a, kuten yleensä aina kun paikaltani nousen. Lähdin kävelemään reippaasti ja kolmen kävelyminuutin jälkeen sykkeet olivat 66 ja pysyivät siinä pitkään. Juostessakaan (hengästymisestä huolimatta) eivät mittarin mukaan sykkeet nousseet kuin noin 125:een joitain mystisiä piikkejä (jopa 170 ilman suurempaa hengästymistä) huolimatta. 10km kulutti mittarin mukaan noin 200kcal. Uutta mittaria katsellessa 😉

IMG_9124

8 kommenttia

 1. Anna P. kirjoitti:

  Ostin joku aika sitten Sportstrackerin sykevyön, jota käytän ko. sovelluksen kanssa iPhonessa. Entinen 15 v vanha Polar sanoi sopimuksensa irti.. Sykerajat saa asetettua Sportstrackeriin hälytysten kanssa ja harjoituksen aikaisen sykkeen trendin näkee tietysti jälkikäteen. Tykkään yleensä yksin lenkkeillessä (tai kahdestaan vauvan kanssa) kuunnella musiikkia korvanapeilla. Hälytykset sykerajoista kuuluu myös musiikin ”läpi”. Suosittelen! Eikä ole hinnalla pilattu, n 80 €.

  Tosin nyt Bikini Challengen aikaan en meinannut käydä juoksemassa, mutta käytän sykevyötä myös aina lihaskuntotreeneissä! Kiva seurata kehitystä, esim miten sykkeet laskee samoissa treeneissä 🙂

  PS. Tein aamulla vesisateessa kotipihalla viimeisen neljästä erilaisesta BC treenistä 🙂 Kaikki on tehokkaita, yksinkertaisia ja suht lyhyessä ajassa toteutettavia. Sopii minulle! Ruokavalio on myös ”kiva”, sovellan vähän ja käytän lisäravinteista ainoastaan Fastin Dietmixiä salitreenien jälkeen 3x viikossa. Imetys sujuu yhtä hyvin kuin ennenkin. Palailen taas myöhemmin 🙂

  • jennie kirjoitti:

   Ja kiinnostun enemmän ja enemmän;) minkäs ikäinen tämä sinun pienokaisesi olikaan? Kyselen ihan vain siksi että juuri eilen (sinun tarinasi innoittamana) mietin omaa imetystäni ja sen sujuvuutta nyt ja viimerralla. Viimeksihän ei ollut mitään ongelmia vaikka kuinka tein mitä ja nyt on jotenkin ”tyhjempi olo” vaikka siis ongelmia ei ole ollutkaan…

 2. Anna P. kirjoitti:

  Meidän neiti tulee ensi viikolla jo 5 kk! Minulla taas imetys neidin kanssa on sujunut alusta alkaen paremmin kuin isoveljensä kanssa. Veikkaan, että parempi imuote vaikuttaa myös asiaan. Täysimetyksellä mennään toivottavasti 6 kk:een asti. Ainakin tähän asti neiti on kasvanut hyvin.

  Mitä ruokavalioon tulee niin energiansaantini on nyt ainakin n 1900 kcal/vrk (paino 67.7 kg) + Dietmix kolme kertaa viikossa jotain 130 kcal/annos. Ekan BC-viikon treenit kuluttivat sykemittarin mukaan n 1700 kcal, jonka lisäksi en ole harrastanut yhtään vaunulenkkeilyä tms sykettä nostavaa. Ainoastaan kotipihalla kevyttä käppäilyä 🙂 Maanantai ja perjantai olivat totaalilepopäiviä, jolloin minusta tuntui, että maitoa olisikin ollut ehkä enemmän tarjolla 🙂

 3. SatuMaa kirjoitti:

  Moro! Löysin vasta viim viikolla sun blogin. Meni mukavasti iltapvät sitä lueskellessa! 😀 Tykkään kovasti teksteistäsi ja löysin sinusta paljon samaa kuin itsestäni! Sain maaliskuussa pojan ja siitä asti oon pyrkinyt hyvään kuntoon. Itsekkin juoksen naama punaisena kympin lenkkejä , vaunulenkkejä myös pävittäin ja imetän myös! 😀 HIenosti jaksat ja olet onnistunut tavoitteissasi! Jatkan siis lukemista ilolla ja tsemppiä sinulle jatkoon! 😀

  • jennie kirjoitti:

   Yhtälailla tsemppiä itsellesi ja iso kiitos omasta puolestani, vaikka ajoittaisia takapakkeja tuntuukin tulevan niin henkisesti kuin fyysisestikin 🙂

   • Nimetön kirjoitti:

    Luin juuri ton sun karkkipostauksen! Mulla on hitto ihan sama ongelma..Tällä hetkellä 1 kk herkkulakossa koska mulla ei ole rotia ton irtokarkin kanssa. En pysty syömään vaan 100 g karkkia kerrallaan vaan vedän melkein kilon! Joten ainoa mikä mulla toimii on olla kokonaan ilman! Ja mulla on myös tuo sama ongelma että jos en pääse treenaamaan niin syön enemmän..ja liian usein ihan väärin! Tällä viikolla nihkeästi treenipäiviä kun miehellä töitä myöhään iltaan! Mutta toisaalta hiljaa hyvää tulee! 😀

    • jennie kirjoitti:

     Niin, eihän tässä ole mihinkään kiire JA kun kyseessä on elämäntapamuutos ei se välttämättä tarkoitakaan totaaliluopumista vaan vähentämistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *