Hae
My Project Is Me

Piparkakku maistuu joululle: 5+2 piparkakkuista reseptiä

Jouluun on helppo yhdistää monia makuja mutta yksi on ehkä ylitse muiden: piparkakku. Piparkakut saava makunsa jouluisista mausteista kuten neilikasta, kanelista ja inkivääristä, mistä erityisesti ensimmäisen tuoksu tuo mieleen aina joulun.

Tänä vuonna perinteisten piparien ja piparkakkutalojen sijaan on leivottu somen innostamana myös piparivohveleita sekä Omar-toffeella rikastettuja piparikeksejä. Niin meidänkin kotona. Vaikka piparit paistettuna herkullisia ovatkin, on raaka piparitaikina ehkä vieläkin parempaa. Minä ainakin myönnän, että pipareita leipoessa taikinasta ei tosiaankaan pääse pellille asti se kaikki, mitä alun perin oli tarkoitus. Mikäli raaka piparitaikina on sinunkin heikkoutesi niin tässä yksi tapa herkutella sillä hivenen terveellisemmin.

piparkakku

 

Terveellisempi piparkakkutaikina ja kakkutikkarit

Tästä taikinasta ei piparkakkuja voi edes paistaa, joten taikinalla herkuttelu sellaisenaan on enemmän kuin sallittua. Reseptiikka noudattelee minkä tahansa kikherneistä valmistetun cookie dough:n valmistuskaavaa mutta lisänä siihen on tietenkin tuotu jouluiset mausteet, mitkä helpoimmillaan saadaan suoraan valmiista mausteseoksesta.

1prk (230g) kikherneitä

0,5dl vaahterasiirappia

0,5dl vaniljaherajauhetta

2rkl mantelivoita

2rkl kaurahiutaleita

1tl vaniljasteviaa

1/5tl ruokasoodaa

ripaus suolaa

2-4tl piparkakkumausteseosta

1-2tl leivontakaakaojauhetta

Kaikessa yksinkertaisuudessaan lisää kaikki aineet tehokkaaseen blenderiin ja aja tasaiseksi seokseksi. Annostele kulhoon ja anna vähän aikaa jähmettyä viileässä ennen nauttimista. Jos maltat.

piparkakkutaikina

Valmistin samalla teolla myös vaaleaa, perinteistä cookie dough – taikinaa, mistä jätin piparkakkuausteet sekä kaakaojauheen pois. Sekaan lisäsin kaakaonibsejä. Mikäli sokerimäärää haluaa vähentää, voi siirapin sijaan käyttää makeutukseen esim. erytritolia mutta silloin massaan kannattaa lisätä nestettä, jotta taikinasta saa riittävän notkean.

Hieman samaan tapaan ja samalla reseptiikalla syntyvät myös kakkutikkarit. Kakkutikkarit ovat rakenteeltaan kuivempia mutta eivät missään nimessä kuivia.

 

Terveellisempi piparkakkujäätelö ja piparkakkusmoothie

Tänä talvena myös piparijäätelöt ovat vallanneet kauppojen pakastealtaat (eikä suotta!) muta tehokkaan blenderin kanssa jäätelön valmistaminen onnistuu myös kotikokilta. Tämän jäätelön pohjana toimii tavallinen nicecream – pohja eli pakastetut banaanit ja herajauhe. reseptistä syntyy yksi suuri annos tai kaksi normaalikokoista tai toki vielä useampi pieni.

piparkakkujäätelö

Piparkakkuinen Nice-Cream

3 pakastettua baanania

0,5dl vaniljaherajauhetta

1-2tl piparkakkumauseosta

2tl leivontakaakaojauhetta

Pistä kaikki ainekset blenderiin ja aja tasaiseksi massaksi. Pakastettujen banaanien kannattaa olla leikattuna pienempiin paloihin, jotta niiden soseuttaminen jäisinä onnistuisi mahdollisimman helposti. Samaa ideologiaa voi toki hyödyntää myös piparkakun makuisessa smoothiessa, minkä tekeminen sujunee jäätelöä vaivattomammin.

 

Ja jos oikein helpolla haluaa päästä, kannattaa valmistaa piparkakun makuinen tuorepuuro. Tähän ihanuuteen löydät reseptin täältä.

piparkakkutuorepuuro

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.