Piparkakku maistuu joululle: 5+2 piparkakkuista reseptiä
Jouluun on helppo yhdistää monia makuja mutta yksi on ehkä ylitse muiden: piparkakku. Piparkakut saava makunsa jouluisista mausteista kuten neilikasta, kanelista ja inkivääristä, mistä erityisesti ensimmäisen tuoksu tuo mieleen aina joulun.
Tänä vuonna perinteisten piparien ja piparkakkutalojen sijaan on leivottu somen innostamana myös piparivohveleita sekä Omar-toffeella rikastettuja piparikeksejä. Niin meidänkin kotona. Vaikka piparit paistettuna herkullisia ovatkin, on raaka piparitaikina ehkä vieläkin parempaa. Minä ainakin myönnän, että pipareita leipoessa taikinasta ei tosiaankaan pääse pellille asti se kaikki, mitä alun perin oli tarkoitus. Mikäli raaka piparitaikina on sinunkin heikkoutesi niin tässä yksi tapa herkutella sillä hivenen terveellisemmin.
Terveellisempi piparkakkutaikina ja kakkutikkarit
Tästä taikinasta ei piparkakkuja voi edes paistaa, joten taikinalla herkuttelu sellaisenaan on enemmän kuin sallittua. Reseptiikka noudattelee minkä tahansa kikherneistä valmistetun cookie dough:n valmistuskaavaa mutta lisänä siihen on tietenkin tuotu jouluiset mausteet, mitkä helpoimmillaan saadaan suoraan valmiista mausteseoksesta.
1prk (230g) kikherneitä
0,5dl vaahterasiirappia
0,5dl vaniljaherajauhetta
2rkl mantelivoita
2rkl kaurahiutaleita
1tl vaniljasteviaa
1/5tl ruokasoodaa
ripaus suolaa
2-4tl piparkakkumausteseosta
1-2tl leivontakaakaojauhetta
Kaikessa yksinkertaisuudessaan lisää kaikki aineet tehokkaaseen blenderiin ja aja tasaiseksi seokseksi. Annostele kulhoon ja anna vähän aikaa jähmettyä viileässä ennen nauttimista. Jos maltat.
Valmistin samalla teolla myös vaaleaa, perinteistä cookie dough – taikinaa, mistä jätin piparkakkuausteet sekä kaakaojauheen pois. Sekaan lisäsin kaakaonibsejä. Mikäli sokerimäärää haluaa vähentää, voi siirapin sijaan käyttää makeutukseen esim. erytritolia mutta silloin massaan kannattaa lisätä nestettä, jotta taikinasta saa riittävän notkean.
Hieman samaan tapaan ja samalla reseptiikalla syntyvät myös kakkutikkarit. Kakkutikkarit ovat rakenteeltaan kuivempia mutta eivät missään nimessä kuivia.
Terveellisempi piparkakkujäätelö ja piparkakkusmoothie
Tänä talvena myös piparijäätelöt ovat vallanneet kauppojen pakastealtaat (eikä suotta!) muta tehokkaan blenderin kanssa jäätelön valmistaminen onnistuu myös kotikokilta. Tämän jäätelön pohjana toimii tavallinen nicecream – pohja eli pakastetut banaanit ja herajauhe. reseptistä syntyy yksi suuri annos tai kaksi normaalikokoista tai toki vielä useampi pieni.
Piparkakkuinen Nice-Cream
3 pakastettua baanania
0,5dl vaniljaherajauhetta
1-2tl piparkakkumauseosta
2tl leivontakaakaojauhetta
Pistä kaikki ainekset blenderiin ja aja tasaiseksi massaksi. Pakastettujen banaanien kannattaa olla leikattuna pienempiin paloihin, jotta niiden soseuttaminen jäisinä onnistuisi mahdollisimman helposti. Samaa ideologiaa voi toki hyödyntää myös piparkakun makuisessa smoothiessa, minkä tekeminen sujunee jäätelöä vaivattomammin.
Ja jos oikein helpolla haluaa päästä, kannattaa valmistaa piparkakun makuinen tuorepuuro. Tähän ihanuuteen löydät reseptin täältä.