Hae
My Project Is Me

Terveellinen vs. tavallinen

Moi,

Aloitetaan kuvalla, jonka nappasin eräästä lähikaupasta jokinaika sitten:

salaattivsmuu

Kuva voisi olla parempikin mutta lyhykäisyydessään kyse on siis siitä että Keittoaterian hinta on 2,85€ ja salaattiaterian 6,50€.  Jokainen myös tietänee että perus valmispyörykät ja muussi yms. noudattelevat tuota 2-3€:n hintahaarukkaa mutta kuinka moni on nähnyt valmissalaattia myytävän siihen rahaan? En minä ainakaan.

Minua ihan rehellisesti hieman sapettaa, tämä terveellisyydellä rahastaminen. En tiedä sitten onko salaatin kalliimman hinnan syynä se, että sitä ei voi pumpata täyteen lisäaineita, jolloin sen säilyvyys paranee niin pitkäksi että hinta saadaan poljettua alas. Vai onko korkean hinnan syynä se että raaka-aineiden on oikeasti oltava aitoja, eikä vain ruokateollisuuden jämiä ja makuaineita. Ja jotta en kuulostaisi niin ehdottomalta, myönnän, meilläkin syödään joskus valmisruokaa ja en ole valmisruokateollisuutta vastaan, mutta minua vain ärsyttää salaatin järjettömän korkea hinta verrattuna lihapulla-ateriaan.

Toinen esimerkki tästä ”rahastuksesta” on esimerkiksi Subway, joka ottaa subin muuttamisesta salaatiksi lisähinnan 1,50€. En oikeastaan käsitä miksi, siksikö että niitä kasviksia kuluu salaattiin enemmän kuin subin väliin laitettaessa. Itse leipähän jää kuitenkin pois eikä salaatin nyt luulisi niin hinnakasta olevan leipään verrattuna. Todellisuudessahan hintaan kyllä vaikuttavat varmaan pakkausmateriaalit (salaattiarstia ja aterimet) sekä se tosiasia että kyseessä on erillinen palvelu vaihtaa leipä salaattiin. Mutta harmittaa se silti vaikka hienoa onkin että tämä mahdollisuus on olemassa.

IMG_9128

Vaikka siis asia minua harmittaisi niin loppupeleissä minusta kuitenkin on mahtavaa että tämä mahdollisuus valita on yleensäkin olemassa. Se vain voisi olla hivenen kukkaroystävällisempää niin yksinkertaisille kuluttajille ei jäisi päällimmäisenä mieleen että terveellisempi on automaattisesti kalliimpaa. (Ja nyt siis puhun edelleen salaatti vs. muu ruoka, enkä esimerkiksi luomu vs. ei-luomu). Näinhän ei nimittäin todellisuudessa tarvitse olla, eikä ole.

12 kommenttia

 1. JenniPM kirjoitti:

  Itse olen monesti pohtinut samaa. Meidän perheen ruokalaskut melkein tuplaantuivat tämän ”elämäntapamuutos”-projektini myötä. Vihannekset ja laadukkaat marinoimattomat ja rasvattomat lihat OVAT kalliita. Yhtään en ihmettele miksi pienituloisten talouksissa karsitaan ensimmäisenä kasviksista. Onneksi pakasteesta saa hieman edullisemmin niitäkin.

 2. Foodie kirjoitti:

  Moikka,

  salaatin tuottaminen on kalliimpaa kuin einesten. Salaatintekoon sisältyy manuaalista työtä ja se on Suomessa erittäin kallista. Einesten tuottaminen taas on pääasiassa automatisoitua, ja raaka-aineet hankitaan suurissa erissä. Tuoretavara on luonnollisesti kalliimpaa nopean pilaantuvuuden takia.

  Mutta ymmärrän pointtisi täysin ja harmittelen samaa. Ulkomailla tuoreet elintarvikkeet maksavat vähemmän, ja niistä tehdyt ateriatkin ovat edullisempia, mutta tämä lienee ihan vain laajemman asiakaspohjan tulosta. Suomessa on niin vähän väkeä, että kysyntä ei vain riitä kunnon volyymeihin. Esimerkiksi Englannissa ja Amerikassa saa joka lähikaupasta tuoreita hedelmiä pilkottuina pikareista tai jopa itsepalvelutiskistä, eikä edes maksa maltaita. Sellaisista saa Suomessa vain unelmoida.

 3. Terhi kirjoitti:

  Aivan samaa olen miettinyt.
  Lisää mietityttää se kuinka lisätään kaikenmaailman sokeri/makeisveroja, mutta silti terveelliset ruoat/raaka-aineet ovat super kalliita.
  Opiskelijana tulee ikäväkyllä useimmiten valittua sen hinnan eikä terveellisyyden mukaan.
  Unelmoin siitä päivästä kun olen työelämässä ja talouteni on pearemmassa kunnossa, jotta pääsisin syömään terveellisemmin.
  Ja on totta että terveellisesti voi syödä ”edullisestiki” (suomessa ei oikein edullisuudesta voi puhua ruoan suhteen) mutta kuka jaksaa syödä aina sitä samaa halpaa terveellistä.. niin ja onko se sittenkään kvin terveellistä, jos kokoajan syödään niitä samoja halvempi.. eikös terveellisyyteen kuulu monipuolisuus.. Ihanaa kun on kesä ja saa marjoja ja sieniä pakkaseen 😀

  • jennie kirjoitti:

   Niin, ihan kuten Foodie tuossa kertoikin niin kaikesta huolimatta meitä tosiaan on senverta vähän täällä että moni asia näkyy hinnoissa. Toki kuten sanoit itsekin niin edullisestikin tai ”edullisesti” voi syödä myös täällä, ja itseasiassa vaihtelevasti kun vain kulkee sesongin luontaisen kierron mukana. Tosin tänä esänä ei tainnut missään vaiheessa olla kukkakaalta tai kesäkuropitsaa kovin erityiseen hintaan tai sitten se on mennyt minulta pahasti ohi..

 4. Mervi kirjoitti:

  Kyse on todennäköisesti puhtaasti rahastuksesta. Näitä salaatteja valitsevat terveydestään huolehtivat, joilla odotetaan olevan rahaa. Ei espanjalainen tai mikä lie jäävuorisalaatti niin kallista ole, että siitä toi kuuden euron hinta tulee. Onneksi tollasen salaatin valmistaa kädenkäänteessä, voi vaikka lihat paistaa valmiiksi pakkaseen. Joskus tosi harvoin ostan pienimmän kipon jotain tuhtia salaattia valmistiskiltä ja lisään siihen kotona sitä jäävuorisalaattia. Näiden tiskillä myytävien hinnoissa tosin näkyy olevan ero riippuen, mistä päin Helsinkiä ostaa.

  • jennie kirjoitti:

   Näinpä, ja itse tehtynä on vaikea saada annoskoon hinnaksi muutamaa euroa enempää – ei ainakaan kuutta euroa vaikka tekisi mitä!

 5. Pikkis kirjoitti:

  Eiköhän siihen hintaan vaikuta aika suuresti säilyvyys, toisinsanoen, mitä pidempään tuote säilyy, sen pidempi on sen hyllyssäoloaika ja sen varmemmin se tulee myytyä. Aiemmin mainittu manuaalinen työ on toinen asia ja hyvät raaka-aineet kolmas.

  On samalla kaavalla ajatellen ihan loogista, että oikeat raaka-aineet, eettisempi (reilu) tuotantomuoto ja luomu kaikki lisäävät tuotteen hintaa.

  Laatu korvaa määrän 🙂

 6. Terhi kirjoitti:

  Itse asiassa leivän tuottaminen on halvempaa kuin salaattiainesten.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *