Hae
My Project Is Me

Varmista onnistunut elämäntaparemontti

Haaveena pysyvä painonpudotus eli onnistunut elämäntaparemontti? Jos vastasit kyllä niin lue nämä vinkit, millä onnistut elämäntaparemontissasi pysyvästi.  Onnistumisessa on pitkälti kyse omasta halusta ja kyvystä saada aikaan muutos. Seuraavat alla olevat ajatukset ovat mielestäni juurikin niitä seikkoja, jotka kumpuavat omasta itsestä.

Motivaatio

Motivaatiota tarvitaan aina ja se mikä kutakin meistä ajaa kohti päämäärää on ihan sama, kunhan toiminnalle on olemassa jokin syy. Tämä ajatus auttaa meitä jaksamaan eteenpäin erityisesti niinä vaikeimpina päivinä. Se mikä tulee kuitenkin muistaa on että perimmäinen motivaatio lähtee aina itsestä eikä koskaan ulkopuolelta. Kun perussyy on selvillä voi tukea ja lisämotivaatiota hakea ympäristöstä.

Asenne

Päätös alkaa tavoitella jotain on jo itsessään iso juttu ja käytännössä puolikas askel kohti tavoitetta. Jotta maaliin asti päästään niin täytyy myös miettiä mitä tavoitteen eteen joutuu tekemään. Muutokseen on oltava valmis vaikka se joskus tuntuisikin vaikelta. Loppupeleissähän muutoksessa on kyse oman mukavuusalueen ulkopuolelle astumisesta (nykyisistä tavoista pois siirtymisestä). Tämän vuoksi varsinkin alussa saattaa joutua tekemään kohtalaisen paljon työtä (tarkkailemaan ruokavaliota tiukasti, pakottamaan itsensä liikkumaan). Pikkuhiljaa nämä uudet muutokset tulevat tavaksi ja homma alkaa luistaa kuin itsestään eivätkä valinnat vaadi enää tietoista ajattelua – siinä vaiheessa uudet tavat ovat muuttuneet uusiksi rutiineiksi

Ole vaativa

Kukaan ei tunne sinua paremmin kuin sinä itse – tämän takia itseltään voi uskaltaa vaatia melkoisia suorituksia. Kun huomaat että lenkki sujuu jo helposti kokeile tosiaan pidentää matkaa. Kun huomaat ettet päivittäisen suklaalevyn sijaan tarvitse enää kuin suklaapatukan, kokeile luopua kokonaan.. Kaikkea ei siis tarvitse aloittaa rytinällä ajatellen että ”Nyt en enää ikinä koskaan syö mitään ja liikunkin niin pirusti enemmän”. Haastetta saa olla, mutta kasvata sitä pikkuhiljaa. Totuus kuitenkin on se, että alussa pienillä muutoksilla saa jo ihmeitä aikaan ja loppurutistuksessa voi joutua tekemään  jotain vielä enemmän. Tärkeintä on kuitenkin muistaa vaatia muutosta itseltään.

 

Elämäntilanne

Vaikka halua ja intoa löytyisi kuinka, niin vääränlaisessa elämäntilanteessa ei laihtumisesta välttämättä tule yhtään mitään. Jos/kun elämässä on muutoinkin kaikenlaista stressitekijää tai uutta ja ihmeellistä, ei elämäntapamuutoksen aloittamista kannata ajoittaa juuri tähän kohtaan. Kun elämä on tasapainoisen tuntuista ja olet onnellinen on uusien asioiden aloittaminen helppoa ja mukavaa.

 

Pitkäjänteisyys

Mitään ei valitettavasti tapahdu hetkessä ja elämäntapamuutos on kuin rahan säästäminen. Se mitä teet tänään kasvattaa korkoa huomiselle. Kun haukkaat tuloistasi liian ison osan säästöön niin hyvin äkkiä huomaat kituuttelevasi silkalla makaronilla kun muuhun ei ole varaa. Ja sitten huomaat käyttäväsi säästöjäsi, kun kolmen makaroniviikon jälkeen se ei vaan enää maistu. Jos olisit valinnut vaihtoehdoksi säästää hieman pienempiä eriä niin huomaat että elämiseen jää silti varaa ja säästötilin pääoma kasvaa koko ajan eikä näihin summiin tarvitse kajota tyydyttääkseen elämän muita tarpeita. Kaikki pienikin oman itsensä eteen tekeminen on siis kotiinpäin, ja pysyvä muutos vaatii pitkäjänteisyyttä.

 

3T eli tietoa, taitoa ja tukea

Vaikka halu muutokseen on noustava omasta itsestään niin joskus myös ulkopuolisesta avusta saattaa olla hyötyä. Seuraaviin seikkoihin voi ja ehkä kannattaa saada apua myös ulkopuolelta. Tietoa on nykyään tarjolla niin julmetun paljon että on äärettömän vaikea tietää mitä uskoa. Totuushan on se että aivan varmasti mikä tahansa ohje toimii mutta se mikä toimii omalla kohdalla löytyy vain kokeilemalla.

Vertaistuki on mielestäni myös yksi onnistumisen avainasioista. Vertaistuki, tai tuki yleensä, toimii kuin hyvä ystävä ja auttaa jaksamaan eteenpäin niinä huonoinakin päivinä. Oman ystäväpiirin ja perheen lisäksi löytyy paljon mm. erilaisia Facebook-ryhmiä, missä samankaltaisessa elämäntilanteessa olevat voivat verkostoitua ja tukea toinen toisiaan. Lisäksi voi lukea muunmuassa tätä blogia ja samaistua painonpudotusorojektiini sekä hakea vertaistukea omaansa.

Ruokavalio

Yleisesti ottaen voisi sanoa että aina kun aletaan laihduttamaan joudutaan muuttamaan myös ruokailutottumuksia. Onko syöty liikaa herkkuja? Ovatko annoskoot liian suuria? Kuten siis todettu se mikä sopii toiselle ei välttämättä sovi itselle, mutta kokeilemalla sen oikean tavan löytää. Jotain pitää jokatapauksessa muuttaa, mutta mitä niin se tulee selvittää jokaisen omalla kohdallaan itse.

 

Liikunta

Kaikkinainen liikunta on hyväksi ja kotiinpäin ja ihan pienilläkin jutuilla on loppupeleissä merkitystä. Liikunta lisää poikkeuksetta energiankulutusta ja tukee siis siten laihtumista. Jos olet tottumaton liikkuja niin alkuun kannattaa oikeasti aloittaa maltillisesti ja kunnon lisäännyttyä lisätä kierroksia. Kävely sopii kaikille ja on oikeasti yllättävän tehokasta. Tärkeintä on kuitenkin liikkua siten kuin itse tykkää.

Alkuun voi olla että liikkumaan lähteminen vaatii hieman itsensä pakottamista ja motivaatiota joutuu hakemaan tälle suoritteelle ihan erikseen. Jollain aikavälillä tulee kuitenkin huomattua, että liikkuu ihan silkasta liikunnan tuomasta ilosta ja hyvänolontunteesta.

Kuten tosiaan tuolla aiemmin mainitsin niin oman kunnon kasvaessa itseltään kannattaa alkaa vaatia hieman enemmän. Kun kunto kasvaa ja olo kevenee niin liikkumiseen käytetty energiamäärä pienenee jos tehoja ei lisätä. Tällä saadaan ylläpidettyä nykyistä tilaa mutta varsinaista edistystä ei tapahdu. Haasta siis itsesi – kokeile kulkea nopeammin tai pidemmin. Kokeile käyttää hieman isompaa painoa. Se tunne, minkä saa kun huomaakin pystyvänsä vielä hieman parempaan, on aivan mieletön ja jo yksin sen voimalla haluaa ylittää itsensä yhä uudestaan ja uudestaan.

Usko tai älä, tämä teksti ei ole ihan uusi vaan olen kirjoittanut sen jo vuonna 2012. Paljon en muutoksia tekstiin tehnyt mutta jätin pois omakohtaiset kokemukset, mitkä käsittelevät vuoden 2011 tapahtumia. Alkuperäisen tekstin, omakohtaisine kokemukseni, voit lukea täältä.

Tuleeko sinulla vielä mieleen jotain, mitä elämäntaparemontti tarvitsee onnistuakseen? Kerro ja motivoi myös meitä muita 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *