Hae
My Project Is Me

Paljonko on tarpeeksi?

Mielessäni on muutamaankin otteeseen käynyt ajatus sopivista treenipainoista ja varsinkin siitä paljonko on tarpeeksi. Sitä kuulee puhuttavan ja kirjoitettavan siitä että erityisesti naiset syyllistyvät käyttämään liian pieniä painoja kehittyäkseen. Muistan jostain joskus kuitenkin lukeneeni että aloittelijalle, esimerkiksi hauista treenatessa hyvä aloituspaino olisi 6kg. Artikkelissa otettiin kantaa myös muihin lihasryhmiin mutta niiden kiloja en muista laisinkaan.

Tuossa vaiheessa itselläni oli jo jonkinverran salitaustaa takana, enkä voinut tituleerata itseni aloittelijaksi. Ja silti, käytin nimenomaan näitä aloittelijoille suositeltavia 6kg käsipainoja. Tunsin epäonnistuneeni täysin: Olinko oikeasti niin surkeassa kunnossa että hauikseni olivat aloittelijan tasolla? Kuinka huonossa kunnossa olinkaan mahtanut olla aloittaessani? Ja jos rehellisiä ollaan, niin hinkkaan salilla tälläkin hetkellä toistoja näillä samaisilla kuusikiloisilla enkä voisi kuvitellakaan tekeväni isommilla. Olen siis edelleen aloittelijan tasolla jos tuohon viittaamaani artikkeliin on uskomista.

IMG_9981

Olette ehkä huomanneet, etten paljoa blogissani puhu käyttämästäni painoista tai edes listaa niitä mahdollisiin treeniohjeisiini. Tämä on ihan tietoinen valinta sillä minusta se paljonko on tarpeeksi, on jokaisen treenaajan oma asia. Vaikka usein annetaankin ohjeeksi tehdä toistot  tietyllä prosenttiosuudella omasta maksimivastuksen määrästä, ei sekään ole minusta niin yksiselitteinen asia. Ensinnäkin tulisi luonnollisesti tietää se oma maksiminsa, eli vastus jolla saa juuri ja juuri yhden toiston tehtyä mutta itsekseen kokeilemalla tulos saattaa herkästi vääristyä kun ei ehkä kuitenkaan anneta ihan kaikkeaan. Toki, tulos on suuntaa antava ja jos tuntui liian helpolta/vaikealta voi painoja lisätä/laskea omien tuntemusten mukaan.

Myönnettäköön kuitenkin että toisinaan se millaisilla vastuksilla muut tekevät kuitenkin kiinnostaa ja näistä voi asettaa itselleen realistisia tavoitteita. Toki täytyy muistaa että lihaksen jaksamiseen vaikuttaa myös treenin kokonaisuus, eli vaikka toinen tekisi puolta isommilla painoilla saattaa se olla hänen ainoa sille lihakselle kohdistuva liike kun taas sinulla niitä on jo kolme. Lisäksi toistomäärät saattavat olla eri. Nyt kuitenkin tiedätte ainakin sen verta että minä käytän 6kg käsipainoja hauiskääntöihin. Se mikä minulle ei kyllä koskaan ole selvinnyt tuosta alkuperäisestä artikkelista, tai en ainakaan muista, niin tarkoitettiinko kuudella kilolla kokonaispainoa vai yksittäistä käsipainoa.

IMG_8974

11 kommenttia

 1. Christina kirjoitti:

  On varmaan totta, että moni nainen treenaa liian pienillä painoilla, mutta 6kg hauiskääntöihin on minusta ihan liikaa aloittelijalle. Sovitaan, että kyseisessä artikkelissa on ollut kyse yhteispainosta! Silloin kuulostaa minusta realistisemmalta painolta. 🙂

 2. Emmi kirjoitti:

  Tä on asia, joka on askarruttanut minua paljon. Esimerkiksi täällä
  http://personaltrainerhelsinki.com/2014/06/25/voimatasot-miehilla-ja-naisilla-tavoitteita-mihin-tahdata/
  on listattu mitkä on ”hyvät” painomäärät, niin hitsit, olen käynyt jo monta vuotta salilla, ja en ole lähelläkään noita tuloksia. Mutta sitten kun asiaa miettii siltä kantilta, että mun painot esim. penkkipunnerruksessa on parantunut 75%, sehän on valtava määrä. Musta on aika merkitsevää myös, mitkä ne lähtötasot on, itse olen esim. luonnostani tosi heikko, pitäisi olla tyytyväinen jo niihin tuloksiin, mitä on prosentuaalisesti saavuttanut. 🙂

  • cathy kirjoitti:

   Huh mitä painoja. 😀
   Mä oon salilla käyny kohta 10v ja en oo 42,5kg enempää penkistä nostanu… tosin pakko myöntää et välissä 2 raskautta ja niistä palautuminen + välillä ei tuo penkki oo edes kiinnostanu. 🙂
   Kyykyssäkin saan just ja just 60kg (=~oma paino) ja mavea en oo voinu omien rajotteiden takia tehä 60kg enempää, joten se on pitäny jättää pois. Puhtaita leuanvetoja -> 1,5 kpl joskus raskauksien välissä, nyt ei mee yhtään. 😀
   Hauista teen kyllä 10kg käsipainolla, joilla menee 5 puhdasta per käsi… jos enemmän tekee menee muualle ku hauikseen. 😉

  • jennie kirjoitti:

   No on kyllä melkoisia painoja, pakko myöntää, joskin siinähän sitä olisi sitten tavoitetta (johon en ehkä ikinä pääsisi) :O Mutta tosiaan niinkuin itsekin sanoit Emmi, on jokaisella oikeasti ihan erilainen lähtötaso ja jos olet parantanut 75% tulostasi niin saat todellakin olla hiton ylpeä itsestäsi!

   Ja Cathy, onhan nuo huikeita tuloksia joita listasit saavuttaneesi – tässähän alkaa treeninälkä nousta 😉

 3. Eikku kirjoitti:

  Muistelen lukeneeni saman artikkelin, ja melkein väittäisin, että se oli FIT-lehdessä joskus. Mielestäni se 6kg oli per käsi ja vaikutti ainakin itselleni silloin sopivalta. Nykyisin teen yseillä ja kaseilla vähän päivästä riippuen 8-12 toistoa. Teen vasaraotteella, koska ranne ei oikein tykkää muunlaisista.

  • jennie kirjoitti:

   Minäkin muistelisin että oli Fitti, tai ainakin joku alan julkaisu. Ihan mielenkiintoista lukea myös näistä teidän muiden käyttämistä painoista, sillä kuten tuossa kirjoitinkin niin antaahan se mukavasti tavoiteltavaa omaankin tekemiseen.. Jahka joskus taas siihen kehittävään treeniin palaan 😉

 4. Mimmi kirjoitti:

  Hauiskääntö liikkeenä menee todella helposti muualle kuin hauikseen. Kuusi kiloa on ehdottomasti liikaa aloittelijalle.

 5. Salla kirjoitti:

  Mä en edes saisi tehtyä hauiskääntöä 6kg:n painoilla! Ja viime viikolla tein semmosta koko vartalon lihaskuntoa 3kg:n painoilla, hiki virtasi ja muutenkin tuntui että kuolema on lähellä. Seuraavina päivinä tuntui myös kovaa. Eiköhän jokainen pysty ihan itse määrittelemään ”raskaan”.

  • jennie kirjoitti:

   Varmasti pystyykin, ja treenistähän se nimenomaan riippuu millaiset painot kannattaa valita. Otetaan esimerkiksi vaikka joku Bodypump-tunti, jossa kuusi kiloa/käsi on ehdottomasti liikaa 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.