Hae
My Project Is Me

Mitä jos?

Moi,

Tänään tiedolla on tekstin kanssa hyvin vähän mitään tekemistä, enkä siis pyydä ketään paneutumaan pikkuasioihin vaan ryhtyvän mukaan pienoiseen ajatusleikkiin. Jokainen on varmasti lukenut jostain että suomalaiset ovat melko lihavaa kansaa. Ainakin minusta tuntuu että uutisia levenevistä vyötärönympäryksistä on tarjolla vähän väliä. Sen verta oli kaivettava faktaa esiin että eräässä tutkimuksessa Suomi sijoittui 18. vertailun 33:sta maasta. Suomea keveämpiä maita eustivat muunmuassa Italia ja Ranska silläkin uhalla että suomalainen ruokavalio on yleisajatukseltaan terveellisempi kuin esimerkiksi valkoisen vehnän, punaviinin ja juustojen Ranska.

IMG_5867 – Kopio

Kovin laaja-alaista analyysia eri maiden välisestä ruokatarjonnasta en pysty sanomaan mutta mitä omiin kokemuksiini tulee niin terveellisen ruoan löytäminen Suomessa on tehty äärettömän helpoksi. Kun kävelee perusmarkettiin niin hyllyt notkuvat erilaisista proteiinivalmisteista, terveystuotteista ja lisäravinteista. kun käyt ihan pienimmässä lähimarketissakin niin vähintään proteiinipatukoita on useampaa lajia. Toisissa maissa tällaista valikoimaa joutuu lähteä hakemaan ihan erikoiskaupoista mutta täällä se on arkipäivää. Kasvispuolen valikoima on laaja, on tavallisen puhdistetun viljan sijaan on tarjolla täysjyvää ja kaikkea löytyy myös erikoisruokavalioita ajatellen. Suomessa ostettu tehotalousliha ei ole hormonikasvatettua (toisin on monessa muussa maassa) ja halukkaille on tarjolla kattavasti myös luomua. Koska tarjonta on niin laajaa, väitän että kysyntä on laajaa. Ja jos kysyntä on laajaa, ovat kuluttajat tietoisia siitä mitä syövät. En oikeasti usko että Suomesta löytyy kovinkaan montaa nuorta – aikuista, joka ei tietäisi mitä käsitteet hiilihydraatti, rasva tai proteiini tarkoittavat. Luulen että mitä ravitsemustietämykseen tulee niin suomalaiset ovat melko viisaita. Ja silti me olemme listan sijalla 18. ja lihomme. Vai lihommeko?

Mitä jos jokainen meistä toteuttaakin sitä kuuluisaa elämäntaparemonttiaan? Haemme siis hyvää oloa, terveyttä ja kiinteyttä loppuelämäksi niillä keinoilla, joita on mahdollista ylläpitää läpi elämän. Syömme tietoisesti terveellisesti (mitä se kullekin tarkoittaa) ja liikumme aktiivisesti. Ja jos elämme tosiaan näin niin mikä mahtaa olla suomalaisten sijoitus silloin. Kun tämä fitness-sukupolvi kasvattaa jälkeiläisensä samaan muottiin onko tuloksena maailman fitein valtio? Maa, jossa mäkkärit ja muut pikaruokapaikat ajautuvat konkurssiin kysynnän romahtaessa ja tilalle syntyy erinäisiä terveysruokaloita. Maa, jossa rasvaprosentin mittaaminen on yhtä yleistä kuin lakanoiden vaihto. Maa, jossa palaverit käydään lenkkipolulla. Loppu meni ehkä vähän liioitteluksi mutta teoriassahan näin pitäisi käydä – ennemmin tai myöhemmin.

kesäkesä_2

Fat to Fit

En tiedä onko kukaan muu koskaan miettinyt asiaa mutta minulla tämänkaltaiset ajatukset ovat käyneet muutaman kerran mielessä. Mitä te ajattelette? Voisiko suomen tulevaisuus olla nouseminen sijalta 18 yhdeksi maailman terveellisimmistä kansoista yhdessä Okinawan kanssa – tai jopa sen ohi?

 

ps. Onhan se hyvä että tätä kuvamateriaalia löytyy omista arkistoista niin ei tarvitse etsiä vapaita kuvia pitkin nettiä..

11 kommenttia

 1. -jekku kirjoitti:

  Wau. Tämä postaus antaa toivoa, että voin näyttää vielä raskauden jälkeenkin hoikalta. On siis vielä muutama raskauskilo selätettävänä, mutta näin imettäessäni en halua vielä laihduttaa. Normaaliin elämään paluuta ja laihduttamisen käynnistämistä odotellessani on kyllä kiva ajatella, että raskautta edeltänyt paino ja jumpalla saadut lihakset voivat vielä olla minunkin elämääni.

  • jennie kirjoitti:

   todellakin voivat!! Kuvathan ovat vanhoja, eli vielä on minulakin matkaa noihin parhaimpiin mittoihini mutta nämä (taas) esiin kaivaneena olen intoa täynnä.

 2. -E- kirjoitti:

  Ainakin tämän viime syksyisen uutisen (oli eilen nostettu YLE Uutisten etusivulle) mukaan näyttäisi siltä, että lihominen on pysähtynyt Suomessa ehkä ensimmäisenä maana maailmassa. HYVÄ HYVÄ!!
  http://yle.fi/uutiset/tutkimus_suomalaisten_lihominen_pysahtyi_-_nykyaikana_ehka_ensimmaisena_maailmassa/6882492
  Olipa aiheesta toinenkin artikkeli:
  http://yle.fi/uutiset/lihavien_suomalaisten_maaran_kasvu_on_pysahtynyt/7060943?ref=leiki-uu

  Myös muutama muu mielenkiintoinen poiminta:
  http://yle.fi/uutiset/liikuntasuorituksen_rasittavuuden_arvioiminen_vaikeaa/7109151?ref=leiki-uu
  http://yle.fi/uutiset/tutkimus_terveellinen_ylipaino_on_myytti/6967587?ref=leiki-uu

 3. -E- kirjoitti:

  Minkähän takia mun kommentti ei tullu näkyviin? No joka tapauksessa YLE Uutisissa oli, että Suomessa lihominen on ehkä pysähtynyt ensimmäisenä maana maailmassa.

  • jennie kirjoitti:

   öytyi tuolta tarkastattevaista kommenteistä, liekö useista linkeistä johtuen. Julkistin sen nyt, kiitos.

 4. Anni kirjoitti:

  Tämä oli hieno postaus. Minua kiinnostaisi tietää, että oletko aikaisemmin painaessasi enemmän kuin nyt, taistellut terveellisen elämäntavan aloittamisen kanssa? Itse nimittäin painiskelen kyseisen ongelman kanssa ja samalla seuraan, kuinka menen koko ajan vain huonompaan suuntaan, enkä osaa sanoa, että miksi. Muutamia vuosia sitten mittani olivat 175cm – 65kg, mutta nyt painoa on jo 90kg 🙁 Olen palkannut PT:n, joka on tehnyt sekä sali- että ruokaohjelman, ja vaikka aina innosta pinkeänä aloitan terveelliset elämäntavat (yleensä aina maanantaina), viimeistään viikonloppuun saavuttaessa tungen kaksin käsin suklaata naamaan. PT:n kanssa ollaan yhdessä yritetty miettiä syytä tälle, mutta ei olla sitä keksitty; elämässäni on kaikki hyvin! Tilanne kuitenkin ahdistaa ja siksi minua kiinnostaisikin tietää, kuinka sait alussa tsempattua itseäsi eteenpäin! 🙂

  • jennie kirjoitti:

   Painin itseasiassa tällä hetkellä vähän samojen haasteiden kanssa 🙁 Voisiko sinull(kin) olla haasteena se että muutetaan liikaa asioita kerralla. Se että aloitetaan liikkumaan aktiivisemmin ja samalla ”vähän” viilataan ruokavaliota ei ole mikään pikkujuttu, varsinkaan kun se ”vähä” viilaaminen ei yleensä ihan vähää ole. Itse havahduin tähän vasta viime viikolla ja kirjoitin siitä tänään: https://myprojectisme.vaikuttajamedia.fi/2014/05/20/epataydellinen-perfektionisti/

   Mielessäni on myös kummitellut blogikollegan vanha kuva post-it lapulla: Nälkä? Syö rahkaa! Tällä siis haen itse takaa sitä että jos alkaa tuntua siltä että joatin pitsäisi syödä, tai teksisi mieli niin syö jotain proteiinipitoista ja kevyttä – vaikka sitten sitä rahkaa. Kokeile sitten hetken päästä vieläkö tekee mieli. Mieluummin se 150kcal rahkapurkista kuin vähintään 300kcal karkista, jonka lisäksi joudut kuitenkin syömään vielä jotain..

 5. Linda kirjoitti:

  Ihana kirjoitus 🙂
  Miksipä ei Suomi voisi tavoitella länsimaiden pienintä ylipainoa. Suomessa, ainakin kaupungeissa, on erinomaiset olosuhteet hyöty- ja ulkoliikuntaan (on jalkakäytävät ja valaistut ulkoilureitit), vaikka meidän ilmasto nyt on mitä on. On terveydenhoito kaikkien saatavilla, laaja terveysvalistus, terveellistä ruokaa helposti saatavilla… Kaupoissa on valtavat hevi-osastot ja siellä on usein tarjouksia.

  Toisaalta on paljon masennusta, ahdistusta, stressiä, kiirettä, jolloin syömiseen ei jaksa panostaa, ja toki epäterveellinen mössöruoka on halpaa ja helppoa.

  Ja täytyy muistaa, että lievä ylipaino (bmi 25-30) ei ole kummoinen terveysriski, vaan vasta sitä suurempi ylipaino on. Lievää ylipainoa paljon suuremmat haitat aiheutuvat liikkumattomuudesta.

  • jennie kirjoitti:

   Ihan totta puhut! EN edes tullut ajatelleeksi sitä mahdollisuutta liikuntaan ja liikkumisiin, sekun nyt on niin itsestäänselvyys. Ja itseasiassa tänään juuri mietin että taidan toteuttaa kesällä euron haaste viikon, jonka aikana valmistan ruokaa kauden sadosta tuotteilla, joiden kilohinta ei saa ylittää euroa. EN asiaa ole ihan loppuunasti vielä miettinyt mutta jotain tuonkaltaista kuitenkin, tarkoituksena siis vain todistaa että terveellisen ja ravitsevan ei aina tarvitse olla kallista.

 6. Ilonita kirjoitti:

  Muuten jees teksti, mutta itse en ainakaan pidä terveellisenä proteiinipatukoita, proteiinijauheita yms. lisäainemössöjä. Kyllä tavallisesta ravinnosta saa tarpeeksi sitä proteiinia ja muita elintärkeitä aineita. Kasvisruokavalio on ainakin useasti puhtaasti proteiinirikkaampi ja muutenkin hivenaineiltaan yms. monipuolisempi eikä tarvitse purkista syödä keinotekoista höttöä. Pitäisi ottaa huomioon terveellinen ruokavalio sen aidossa merkityksessä, aitous ja neutraalius on avain terveellisyyteen. Sama juttu liikunnan kanssa, ulkoilu kunniaan! Itse ainakin olen huomannut, että salilla kökkimällä saan vain pääni kipeäksi (toki myös nostan lihaskuntoani) ja parempi tapa on ulkona oman painon avulla tehdyt harjoitteet ja lenkit. Lihavuus johtuu liiallisesta laiskuudesta ja sisällä istumisesta sekä aivan vääränlaisesta ja ravintoaineiltaan köyhästä broileri-makarooni-jauheliha-cokis ruokavaliosta. Ei ollut siis tarkoitus mitenkään nousta sinua tai ketään muutakaan vastaan, halusin vain jakaa oman mielipiteeni terveellisyydestä 🙂 lI

  • jennie kirjoitti:

   Ja se on enemmän kuin tervetullutta, kiitos siitä. Tarkoituksenani ei tosiaan ollut tässä tekstissä mitenkään väittää että jokin tietty asia olisi terveelllinen – vaan yleisesti todeta että meillä on täällä aikapaljon mahdollisuuksia sen oman terveyden eteen tehtäväksi. Ja se mitä kukin mieltää terveelliseksi on asia erikseen, ja siihen minä en amatöörinä edes halua ottaa mitään kantaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *