Hae
My Project Is Me

Tee se itse

Moi,

Pysähdyin kerran ihan miettimään tapaani elää, valmistaa ruokaa ja syödä. Ja näistä ehkä kaikista eniten tuota keskimmäistä eli ruoan valmistamista. Minulle, ja varmasti suurimmalle osalle kanssaeläjistä, se on luonnollinen tapa. Kaupasta ostetaan ainekset ja niistä valmistetaan jotain syötäväksi kelpaavaa.En kehu olevani mikään kaksinen kokki mutta hyvin olen itseni (ja perheeni) saanut ravittua.  

”Hieman” tuoreita hedelmiä ja pari muuta juttua..

Ja ihana smoothie on valmis
Tässä pula-ajan keittiössä valmistui..
Yksinkertaista lohipastaa

Itsetehty ruoka on taas asioita, joita pidän lähes itsestäänselvyytenä mutta eihän niin välttämättä todellakaan ole. Suomessakin valmisruokakulttuuri nostaa kummasti päätään ja tv:stä tulee vähän väliä mielikuvamainosta siitä kuinka koko perhe syö jonkun suurtehtaan lasagnea tai vastaavaa kuin kotiruokaa. Valmisruokavalikoimassakin on varmasti eroja ja ne ovat ihan kohtuuvaihtoehto silloinkun muuta mahdollisuutta ei ole. En sen enempää tähän asiaan paneudu sillä en oikeastaan edes tiedä mistä puhun, sen verta harvoin tutustun kauppojen valmisruokahyllyihin.

Sensijaan, saatan käyttää puolivalmisteita oman ruoanlaittoni tukena. Näitä tällaisia ovat esimerkiksi pakastealtaan kasvisuikaleet, herne-maissi-paprikasekoitukset ja muu vastaava. Joskus, nykyään harvemmin kuin ennen, olen hankkinut myös valmiita uunijuureksia tms. pakastealtaista. Todellisuudessahan nämäkin kaikki ovat maultaan parempia itsetehtynä mutta joskus on vain hieman helpotettava arkea.

Yhtäkaikki, valmistan siis ruokani itse ja pääsääntöisesti (ajallisista syistä) kokkailupäiväni on useaan otteeseen blogissa mainittu sunnuntai. Yleensä valmistan kolme erilaista ruokaa, joista suurin osa päätyy pakkaseen odottamaan oikeaa ajankohtaa. Sieltä sitten pitkin viikkoa poimitaan aterioita. Olen oikeastaan aina tehnyt ruoan itse joten se ei ole tässä perheellisenä vaatinut sen suurempia ponnisteluja. Ja kuten sanottu, minusta se että ruoka tehdään itse on ihan itsestäänselvyys. Perusruoanlaitto on oikeasti vaivatonta ja mukavaa puuhaa. Ruoka jota palkintona saat, on ravinteikasta, hyvänmakuista ja tiedän tarkalleen mitä se sisältää.

Tämä teksti ei nyt oikeastaan johtanut taas yhtään mihinkään mutta koska valmistuokateollisuus kaiketi kasvaa ja kehittyy(?) niin ilmeisesti näitäkin käyttäjiä edelleen on.. En kyllä itse taida tuntea yhtäkään.

30 kommenttia

 1. Tea H kirjoitti:

  Sama täällä, ruoat laitetaan itse ja se on kyllä mukavaa puuhaa 🙂 nytkun meen fitfarmin litellä niin kummasti sitä tulee uusia ideoita ja pystyy laittamaan todella maukasta ruokaa siinä sallituilla ruoka-aineksilla 🙂 eilen tein lihapullia (jauhelihaa, kananmunan valkuaista, punasipulia & mausteet). Monet on töissä kehuneet et mun ruoat näyttää hyviltä ja ihmetelleet miten jaksan panostaa niihin.. No en minä ainakaan pahannäköstä ruokaa söisi 😉 En oo oikeestaan koskaan tykännyt valmisruoista, ainut taitaa olla lanttulaatikko 😀 muistan joskus kun meillä oli remppa lapsuudenkodissa ja ainut vaihtoehto oli mikroruoat, yök 😀

  • jennie kirjoitti:

   Kyllä se esillepani/ruoan ulkonäkö jonkun verran maistuvuutta lisää 😉 Ja mausteet, ah, nillä saa vaikka mitä aikaan!

 2. milla kirjoitti:

  Mitä oot yleensä valmistanut noista ruokaisista pannukasviksista? 🙂 mä ostin kokeeks tommosen pakastimeen mut en tiiä mitä tekisin siitä 😀

 3. Anonymous kirjoitti:

  Sama juttu täälläkin, laitan itse omat ruokani ja pidän sitä ns. itsestäänselvyytenä, ei tulisi mieleenkään ostaa eineksiä kuin erittäin harvinaisissa poikkeustilanteissa. Silloin harvoin kuin niitä olen ostanut, niin olen aina pettynyt makuun ja hinta-laatu-suhteeseen. Itse tehty ruoka on terveellisempää, paremman makuista, paremman näköistä ja aika usein halvempaakin (riippuen toki raaka-aineista). Myös lapsuudenkodissani vanhempani tekivät aina itse kaiken ruuan, ja olen siitä kiitollinen.Ikävä kyllä tiedän paljon ihmisiä, jotka ostavat ihan päivittäin niitä eineksiä. En voi ymmärtää… Meidän työpaikalla on ihan normaalia lämmittää päivittäin mikrossa niitä äitien tekemiä mikroruokia… Minä olen poikkeus kun syön aina omatekemiä lounaita.Mitä on muuten tuo vihreä smoothie-hedelmien päällä? 🙂

  • jennie kirjoitti:

   Mietin kanssa eilen että tuleeko tämä itsestääänselvyys lapsuudenkodista sillä poaljonhan käyttäytymisen malleja on opittu sieltä. Ja tuo vihreä mössö on vain kuorestaan uloskaivettua kiiviä:)

 4. Anonymous kirjoitti:

  Itse yksinasuvana opiskelijana ostan melko usein eineksiä (pastapusseja, valmiskeittoja, pakastekasviksia menee paljon), yleensä yritän tehdä ruuan itse mutta tässä opiskelijakämpässä ei ole pakastinta eikä tilaa sellaiselle, joten vaikeaa on vain yhdelle valmistaa ja ehtiä syödäkin kaikki (lihomatta). Lisäksi tulee välillä sellainen ”ei ole järkeä laittaa ruokaa vain itselleen” -fiilis, kun ennen asuin avomiehen kanssa ja laitoin molemmille ruokaa. Samoin juuri yliopisto-opiskelunsa aloittanut yksinasuva veljeni syö paljon eineksiä, niitä kaikkein kauheimpia, kaupan hampurilaisia ja pizzoja sekä lihapiirakoita, koska ovat halpoja eikä viitsi vain itselleen laittaa ruokaa; vielä kotona asuessaan kokkasi kyllä kun muu perhe söi loput. Minusta perheelliset eivät olekaan einesteollisuuden suurimpia kuluttajia tai kohderyhhmä, vaan yksinelävät. Varmaan juuri markkinoitaan laajentaakseen einesmainostajat näyttävät perheitä syömässä. Sinä sanoit ettet tunne montaakaan ihmistä joka käyttää eineksiä, mutta minä en tunne yhtäkään opiskelijaa, joka ei koskaan käyttäisi eineksiä. Huom! en todellakaan kannata einesten syöntiä ja heti kun minulla on siihen rahallinen ja perheellinen mahdollisuus teen kaiken ruokani itse; einekset vaan ovat turhan edullinen ja helppo vaihtoehto köyhälle, opiskelevalle yksinasujalle, jolla ei välttämättä keittiön varustuskaan ole kummoinen. Voin kuvitella, että yhtä lailla niitä käyttävät esim. eronneet vanhemmanpuoleiset miehet, joiden vaimo on huolehtinut ruuanlaitosta ennen eroa.

  • Anonymous kirjoitti:

   Mä en oikein tajua tota argumenttia, että yksin asuvana ja pienituloisena/opiskelijana olisi kannattavaa ostaa eineksiä.Olen asunut monta vuotta yksin opiskelijana tai pienituloisena osa-aikatyöläisenä. Aina ei ole ollut pakastintakaan käytettävissä. Olen kuitenkin aina tehnyt itse ruokani itselleni. Jos tekee esim. jauhelihakastiketta 400gramman paketista, siitä syön 3-4 kertaa 2-3 päivän sisällä. Tavallinen ruoka säilyy tuon ajan hyvin jääkaapissakin, pakastinta ei tarvita. Tai jos ostaa yhden salaattipuskan ja jotain valinnaisia tuoreita vihanneksia ja lisäkkeitä (kananmunia, kanasuikaleita, juustoa), saa tehtyä hyvän salaatin joka säilyy pari päivää jääkaapissa hyvänä.Toi on ihan itse keksitty ongelma ettei yksin asuessa muka voi kokkailla. Itselleen nimenomaan on järkevä laittaa ruokaa jos on yhtään kiinnostunut omasta terveydestään.

  • Anonymous kirjoitti:

   Opiskelijaelämä vielä tuoreessa muistissa voinen sanoa, että valmisrtuoka ei todellakaan tule halvemmaksi. Kun alkaa laskea esim. itsetekemänsä leivän hinnan kaupan leipien hintaan niin johan alkaa senttejä säästyä. Korvasin jauhelihan tummalla soijarouheella ja säästin vielä enemmän. Alkuun kun käyttää hieman enemmän aikaa kaupassa, löytää hyvin valintoja, jotta myös opiskelija pärjää.Erikseen on tietenkin tunne kannattaako vain itselleen laittaa ruokaa. Minä laitoin, mutta toisten tuntemuksia ei voi tietenkään muuttaa.T: Entinen opiskelija

  • Pia kirjoitti:

   Jep. Itse opiskelijana voin sanoa, että valmisruuat tulevat kalliimmiksi kuin itsetehdyt ruuat.

  • Anonymous kirjoitti:

   minäkin opiskelijana toisinaan ostan eineksiä. jauhelihaa en 400 gramman paketeissa halua koskaan ostaa, koska en halua syödä jauhelihaa 3 päivää peräkkäin. samaa koskea kaikkia muitakin lihoja. syön yliopistolla lämpimän aterian joten kotona ei viitsi enää laittaa kunnon ruokaa, jos joskus tulee vielä kotona suurempi nälkä, ostan jonkin einesaterian, koska kuitenkin syön seuraavanakin päivänä lounaan yliopistolla enkä kotona. yleensä iltaisin syön vain rahkaa ja leipää. sikäli einekset tulevat halvemmiksi, että voi ostaa vain sen verran kuin itse syö eikä tarvitse ostaa sitä 400g jauhelihaa kun haluaisi syödä vain 100g. ja mihinkään leivän itseleipomiseen ei kyllä ole aikaa, eikä se opintotukikaan ihan niin tiukilla ole, kyllä se riittää niiden satunnaisten einesten ostoon. sen sijaan siihen ei riittäisi, että joka ilta tekisi vielä liharuokaa kotona.

  • jennie kirjoitti:

   Opiskelijoiden ”etu” on tosiaan hinta-laatusuhteeltaan hyvä ja monipuolinen ruokavalikoima opiskelupaikan puolelta – tai näin ainakin muistan omilta ajoilta. Se ettei ole pakastinta, rajoittanee toki hieman mahdollisuuksia varsinkin jos ei jokapäivä edes syö kahta lämmintä ateriaa päivässä. Opiskeluaikanakin taisin itse valmistaa pääosin ruokani mutta ruokavalioni nyt oli silloin mitä oli, joten siitä ei kannata sen enempää mainita 😀 Jos sen lämpimän ruoan syö kahdesti niin yksihän tapa on ruoan jatkojalostaminen – valmistaa vaikka jonain iltana kanaa uunissa ja seuraavana päivänä laittaa sitä salaattiin, sitten tekee vaikka täytettyjä perunoita kanalla ja kolmantena päivänä vielä vaikka lämpimän kanaleivän. Ymmärrän kyllä senkin ettei hektisen opsikelijaelämän, varsinkin jos siinä sivussa käy vielä töissä, ohella aina jaksa/ehdi valmistaa kaikkea itse ja valmisruokiin on helppo turvautua.

  • Anonymous kirjoitti:

   Oon kyllä ihan eri mieltä tämän anonyymin kanssa. Kun vertaa eineksien kilohintaa ja ravintosisältöä niin huomaa kyllä, että ei se todellakaan mitään halpaa ole! Paljon hehkutettu opiskelijaruoka nuudelit / makarooni on kyllä kalliimmasta päästä oikeasti! Halvemmaksi tulee, kun ostaa isoja pakkauksia tarjouksesta ja valmistaa ruokansa itse. Sitä ruokaa sitten tosiaan voi syödä sen 3-4 päivää ja kyllä se jääkaapissa säilyy tämän ajan hyvänä. Kun ostaa vihanneksiakin kausituotteina tarjouksesta, niin ei se oikeasti ole edes kallista. Kun taas hampurilaiset ym. hiilarimössöt, pitää ehkä hetken nälkää, mutta eihän se mitään ruokaa ole, ja siinä sitä vasta sitten lihookin. Itse kyllä monta vuotta opiskelleena tiedän mistä puhun, en ikinä osta eineksiä juuri em. syistä ja tykkään laittaa ruokaa ja keksiä aina uusia metkuja erilaisista tarjoustuotteista.- S

  • jennie kirjoitti:

   Totta puhut 🙂 Minähän kanssa ennen söin sitä samaa ruokaa aina sen 5 työpäivää mutta nyt olen löytänyt vaihtelun ilon ja alkanut pakastella annoksia (osittain kyllä siksi että pitkien hoitopäivien vuoksi myös pojan päiväkotiin pitää iltapäivälle vieddä oma ruoka, enkä kehtaa pakata samaa ateriaa viitenä peräkkäisenä päivänä:D). Kausituotteilla saa tosiaan paitsi kevennytsä lompakkoon myös vaihtelua ruokavalioon. Mahtava kuulla että (ja monista blogeistakin lukea) että myös opiskelijat panostavat ruokavalioon 🙂

 5. Anonymous kirjoitti:

  Ruolla on suurimerkitys elämässä, niinpä kolme lapsisen perheen äitinä teen myös kaiken itse. Koskaankaan emme ole syöneet eineksiä, mutta noin kolme vuotta sitten kun keskimmäinen lapsista oli 8-vuotias, hänellä oli atooppinen ihottuma, joka välillä aiheutti syviäkin haavaumia. Kaikilla kolmella (nuorin silloin 3-vuotias) oli korvatulehduksia sekä muutenkin paljon poissa oloja päiväkodista ja koulusta. Paula Heinosen artikkelin luettuani päätin siirtyä lähiruokaan ja kartella E-koodeja. Tämä kannatti, ihottumat ja tulehdukset lähtivät. Viimeisen kahden vuoden aikana kolmella lapsella on yhteensä ollut 4 poissaolo päivää. Myös itse olen huomattavasti paremmassa kunnossa. Elämä ei hankaloitunut yhtään eikä ruokalasku kasvanut.

  • jennie kirjoitti:

   Ravinnolla on varmasti suurempik merkitys hyvinvoinnin ja jaksamisen kannalta kuin moni edes tulee ajatelleeksi (mukaanlukien osittain myös minä itse). On ihan mahtava kuulla teidän perheen tarinanne tukemaan tätä väitettä.

 6. Anonymous kirjoitti:

  Minä oon aina ollut sitä mieltä, että eineksiä en suuhuni pistä, koska niistä ei tiedä varmuudella mitä ne sisältää. Nyt onkin vaan huvittanut koko heppaliha touhu…. Enkä kyllä varsinkaan lasteni suuhun pistä semmosta mitä en omaanikaan. Onneks mun mies laittaa ruokaa siinä missä minäkin, eikä se vaan ole mun tehtävä. Huvittaa isät joiden suurin suoritus on lämmittää eineksiä ja sitten ne kehuu laittaneensa ruokaa. Ai, luoja!

  • jennie kirjoitti:

   Tulee mieleen se jonkun suuremman valmisruokajätin mainos, jossa mies ”valmistaa” jonkun hienommankin aterian valmisruoasta kääntäen feikkitiskit esiin ja vaimoke on aivan myyty miehen suorituksesta. No, jotenkin näin se meni.

 7. hmmm kirjoitti:

  Meilläkään ei normaalisti valmisruokia kotona syödä. Mies ostaa työpaikan pakastimeen jotain eineksiä siltä varalta, että työvuorot venyy ja mä voin syödä valmiita pinaattilättyjä lasten kanssa.Tänään tosin jätin perheen sairastamaan valmisruokien ja limun voimin. Normaalisti mies kokkaa kaikki ruuat, mutta nyt 39 asteen kuumeessa ei ymmärrettävästi jaksa enkä mä eilen iltavuoron jälkeen ehtinyt.Itse tehden saa parempaa ja edullisemmin. Ellei sitten suostu syömään vaikka makkaraperunoita, jotka on kyllä halpoja.

  • jennie kirjoitti:

   Niin, hyvä hätävarahan ne ovat ja kuten sanottu kyllä minäkin josksus siellä hyllyjen välissä liikun ja esimerkiksi Keldalla on muutama mukavanmakuinen keitto.

 8. Tea H kirjoitti:

  Mut just sekin että pyhittää just sen yhden illan siihen et tekee seuraaville päiville ruokaa pakkaseen valmiiks ei vie niin paljon aikaa 🙂 mut sehän mitä jokainen aikuinen ihminen syö on sen oma asia 🙂 musta on hienoa että perheissä ruoka tehdään itse eikä tarjota niitä einesruokia. Mitä enemmän ihmiset niitä einesruokia ostaa sitä enemmän niiden tarjonta kasvaa. Meidän taloudessa on kaks henkilöä ja mä teen itselleni ruoat, jotka punnitsen tarkasti ja miehelle satunnaisesti ja hän itse tekee välillä ja syö kyllä valitettavasti niitä eineksiä jonkun verran. Aika paljon kuulee kyllä sitä ”tekosyytä” että pelkästään itselle ei kannata tehdä ruokaa, tulee kalliiks ja typerää tehdä vain itselle. Mut tässä ruoassakin suunnitelmallisuus on kaiken a ja o. Mua ainakin helpottaa se, että ruoat on valmiina kotona, tulee vähemmän mielitekoja ja napostelua sen ruoanlaiton ohessa tai se et pitäis mennä nälkäsenä kauppaan 🙂

 9. Tea H kirjoitti:

  Niin ja se piti sanoa vielä, että kyllähän se ruoan ulkonäkö ainakin mulle merkkaa jo paljon! Löysä lasagne saarioisen mustassa muoviastiassa ei todellakaan houkuta YHTÄÄN!:D

  • jennie kirjoitti:

   Ah, en millään pääse yli tästä löysän lasagnen ajatuksesta.. 😀

  • Anonymous kirjoitti:

   Samaa mieltä, emme puolisoni kanssa ikinä syö eineksiä kun ei ne oikeasti näytä yhtään houkuttelevilta eikä maistu hyviltä. Omien ruokien tekeminen on oikeasti helppoa ja saa käyttää mielikuvitusta, ja varmasti tietää mitä siinä lautasella on.. 🙂

 10. Anonymous kirjoitti:

  Itsetehty ruoka on yleensä parempaa ja jos haluaa säästää, niin halvemmaksi tulee keittää perunansa ja makaroninsa itse, kuin ostaa eineksiä. Mutta sitä argumenttia en taasen ymmärrä, että eineksiä syödessä ei oikein tiedä mitä syö… mitä, siinähän on se ravintosisältö pakkauksen kyljessä. Itse olen aina ollut perusterve ihminen ja mun on vaikea uskoa, että eineksillä itsensä sairaaksi saa. Eri asia on tietenkin, jos on jotain herkkyyttä lisäaineille ja semmoisille. Luulen, että tänä päivänä kaikki ainakin haluaisivat syödä mahdollisimman kotitekoista ruokaa, en tunne ketään joka ihan välttämättä haluaa syödä einesruokia, ja tuskin kukaan argumentoisi niiden herkullisuuden ja terveellisyyden puolesta. Aikaisemminhan hampurilaisten ja einespizzojen rantautuminen synnytti vissiin jonkinlaisen eineshitin, ja kotiruokaa ehkä hieman halveksuttiin. Nykyään asia on taasen kääntynyt päälaelleen. Meillä tehtiin kotona harvoin ruokaa ja olen kasvanut lähinnä lihatiskin broilereilla ja jogurtilla sekä muroilla. Mua alko jo pienenä etomaan valmisruokien maku, kun kotiin aina kärrättiin niitä pirun marinoituja valmisvihanneksia ässän tiskiltä. Tänä vuonna olen syönyt harvinaisen paljon ”puhtaita” (haha) eineksiä, siis ihan kokonaan valmiita einesannoksia, ei mitään puolivalmisteita. Teen niin siltikin, vaikka tiedän että niihin tuhraantuu rahaa enkä edes tykkää niistä kovin paljon. Syynä on laiskuus. Vaikka tiedostan, että ruoan laitto harvoin vie edes niin todella paljon aikaa ja vaivaa, niin silti on mielestäni helpompaa ottaa se mauton tonnikalapasta pakkasesta ja laittaa mikroon tulemaan. Terve olen ollut 2 vuotta. Mitään flunssan tapaisista ei ole ollut tietoakaan, vaikka porukka ympärillä sairastaa. Täytyy koputtaa puuta tuosta äskeisestä, ihan varmana mun kroppa vain sinnitellyt äärimmillään, kunnes se näistä lisäaineista romahtaa. 😀

  • jennie kirjoitti:

   Kyllä ravintoarvot ja sisällysluettelo kaikkine koodeineen on toki jokaisen luettavissa, se on sitten eriasia kuinka moni meistä tietää todellisuudessa mitä tämä kaikki tarkoittaa (en minä ainakaan tiedä). Ei sen puoliin, samoin kuin sinä, en ole mitenkään säikähtänyt e-koodi tai hevosenlihakohuja valmisruokien osalta (tosin omalla osallani ehkä siksi etten niitä niin kovin paljon käytä) enkä myöskään säikähtänyt jokunen vuosi takaperin ilmestyneen Mats-Eric Nilssonin teosta Aitoa Ruokaa. Omalta osaltani olen hyväksynyt sen että nykybroilerit ja tomaatit kasvatetaan siten kuin kasvatetaan ja se siitä. Joku sanoo että luomuruoka on selkeästi paremman makuista kuin tämä geenimanipuloitu versio, jota suurinosa meistä syö. Tämä kaikki taas hieman kärjistettynä. Ja käytänhän minä esimerkiksi aspartaamia sisältäviä tuotteita vaikka sen terveysvaikutuksista on hurjia väitteitä..

 11. Foodie kirjoitti:

  Muuten olen samaa mieltä kanssasi eineksista, niitä todellakin kannattaa karttaa, mutta nuo pakastevihannekset eivät mielestäni kuulu samaan kategoriaan. Teollisesti pakastetuissa vihanneksissa saattaa itse asiassa olla jopa enemmän ravintoaineita tallella, koska ne on jäädytetty todella nopeasti. Sen sijaan tuoreet vihannekset saattavat lojua melko pitkään kuljetusvälineissä, tukuissa ja kaupan hyllyllä ennen kuin kuluttaja poimii ne kärryynsä. Eli hyvällä omatunnolla vaan pakastevihanneksia mukaan 🙂

  • jennie kirjoitti:

   Sellaisenaan eivät varmasti kuluukaan. Tästähän tosiaan oli jokin vuosi takaperin juurikin joku utkimus kuinka saattavat olla ravintoarvoltaan parempia kuin tuoretuotteet. Tuo maustettu pussikansa (jota minunkin pakastimesta löytyy) on sitten taas varmasti tarina erikseen.

 12. Muhmu kirjoitti:

  Pakko kysyä, että mitä tuo sinun smoothie sisältää? 😀

  • jennie kirjoitti:

   Siinä näyttäisi olevan mangoa, banaania ja kiiwiä sekä sitten maitorahkaa ja mehukeittoa sekä mahdollisesti mehutiivistettä (tekee siitä juoksevamman)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *