Hae
My Project Is Me

Pois ketoosista

Ei tarvitse olla suuri salapoliisi huomatakseen että minun kohdallani ketogeeninen ruokavalio on tullut tiensä päähän. Mitään varsinaista päätöstä en koskaan tehnyt ketoosin lopettamiseksi, olen vain ajautunut siitä pois.

Omena on ihan yhtä pahasta kuin karkki

Vaikka ketogeenisesta ruokavaliosta paljon kirjoitin kesän aika, en koskaan hurahtanut siihen. Huomasin jossain vaiheessa jopa hieman ärsyyntyväni kun kuulin vannottavan kuinka “ei koskaan enää palaa leivän pariin” tai kuinka “hiilihydraatit ovat helvetistä”. Olen aina ollut kohtuullisuuden kannattaja ja vaikka ketoositilassa  paljon hyviä puolia olikin, hirvitti tällainen tietynlainen fanaattisuus minua aika paljon.

Toki ymmärrän itsekin sen kuinka omaa hyvää oloaan on ilo ja halu suitsuttaa koko maailmalle. Mahtavista tuloksista eli hyvästä olosta, hoikistuvasta ulkomuodosta tai energisestä olotilasta huolimatta, en kuitenkaan ole palannut ketoosiin takaisin. Vaikka ketoruoka maistui hyvälle, maistuu “tavallinen ruoka” vielä paremmalle; On ihanaa kun ei tarvitse miettiä voiko syödä omenaa vai ei. Tämä toki melko kärjistettynä esimerkkinä mutta totuuden siemen siellä silti taustalla piilee. En usko, että kukaan oikeasti onnistuu lihomaan syömällä omenaa, edes tiukalla ketoosiruokavaliolla, mutta ketoositilan se toki voi katkaista.  Ja pelottavintahan on se että jossain vaiheessa voi oikeasti alkaa uskoa että omena on ihan yhtä pahasta kuin karkki.

takaisin ketoosiin?

Vaikka aina toisinaan ketopaluuta mielessäni ajattelen, koen että se on ehkä tässä elämäntilanteessa hieman liikaa ajatustyötä ja aikaa vaativa. Lapsille kuitenkin tarjoan hiilihydraatteja ruoan kanssa ja edelleen haluan toimia itse esimerkkinä syöden samaa ruokaa heidän kanssaan. Koostan tarvittaessa ateriani samoista tarjolla olevista aineksista vain hieman eri tavalla.

Kaiken tämän lisäksi kirjoitin joitain aikoja sitten, kuinka ketoruokavalio aiheutti kohdallani runsasta hiustenlähtöä. Runsas hiustenlähtö jatkuu kohdallani edelleen vaikka onkin ehkä nyt pahimmista ajoista jo hieman hellittänyt. En tosiaan ehdoin tahdoin halua tätä tilannetta pahentaa ja jo siitäkin syystä olen pidättäytynyt tavallisen ruokavalion parissa.

sopivat vallinnat

Uskon, että sopivilla valinnoilla voi saada muutosta aikaan. Siihen ei tarvita ketogeenista ruokavaliota tai muita radikaaleja tapoja. Mutta siihen tarvitaan sellaisia valintoja, mitkä aikaansaavat muutoksen; Siihen tarvitaan sellaisia valintoja, mitkä eroavat jollain tapaa nykyisestä mutta jotka kuitenkin tuntuvat itsestä helpolta ja hyviltä toteuttaa. Sellaiset muutokset mitkä sopivat omaan arkeen muodostavat aikanaan pohjan uusille, terveellisemmille elämäntavoille.  Todettakoon loppuun kuitenkin että never say never eli  en myöskään sano ettenkö koskaan enää palaisi ketogeeniseen ruokavalioon takaisin mutta juuri nyt, tämä tuntuu oikeammalta.

7 kommenttia

 1. Matilda Mi kirjoitti:

  On ollut tosi mielenkiintoista kuulla ajatuksiasi ketoilusta projektin jokaisessa eri vaiheessa, kiva kun postasit vielä jälkitunnelmiakin. 🙂

  • myprojectisme kirjoitti:

   Mukava kuulla 🙂 Mielenkintoinen projekti tämä on ollut omastakin mielestä ja taass kerran olen oppinut vähän lisää itsestäi ja kehostani.

 2. Eve kirjoitti:

  Mulla sama homma, olin aikalailla väsynyt eikä oikein treenit kulkeneet. Aloitin kuukausi sitten pt:n kanssa joka sanoi että tottakai saan jatkaa tällä jos haluan. Muutama viikko sitten puhuttiin enemmän ja otin hyviä hiilareita mukaan ruokavalioon. Taidan nyt mennä vhh:lla, hiilarit pysyy n. alle 100g/pv. Olo on parempi, virkämpi ja paino on lähtenyt laskusuuntaan yllättäen. 🙂

  • myprojectisme kirjoitti:

   Kiitos sinulle kommentistasi ja tarinastasi. Luo uskoa meihin kaikkiin muihinkin että löytämällä sen oman jutun, toivottuja asioita tapahtuu.

 3. Ulla kirjoitti:

  Ite olin kesän lopulla ja alkusyksystä ketolla… Olo oli kyllä tosi hyvä ja tuloksiakin syntyi, se hyvä koska tarkoituksena olikin pudottaa painoa. Kun painoa oli tippunut 8 kiloa, otin hyviä hiilareita ruokavalioon, nyt olen pääasiassa vhh.lla ja sekin toimii. Tykkään olostani. Vaikka en olekaan enää ketoosissa. Paino on nyt tippunu 9 kiloa ja en halua että tippuu enemmän. Olen huomannut että pitää syödä paljon vhh.lla että saa painon pysymään tässä. Toivon että tämä tulee pysymään elämäntapanani. Eniten siksi että olo on niin virkeä ja hyväntuulinen. Ja siksikin että en halua takaisin niitä lähes 10 kiloa varteeni (164cm).

  Ps. Olen sallinut itselleni myös viikonloppuna herkuttelua kohtuuella. Ihan siis hiilarikakkua yms saatan syyä… Koska ajattelen just niin että kohtuus on hyvä. Ja herkku saa olla elämäni suola (sokeri) ?

  • myprojectisme kirjoitti:

   Siis nimenomaan tämä! tekisi mieleni sanoa vain että aamen ja halleluja mutta ehkä sen lisäksi yritän avata ajatuksiani hieman enemmän. Tuo mitä juuri kirjoitit on minusta nimenomaan sitä, mitä pysyvä painonhallinta tarkoittaa. Olet selkeästi löytänyt itsellesi sopivan tavan olla ja hallita painoasi pysyvästi. Onnittelut siitä!

 4. Ulla kirjoitti:

  Kiitos! 🙂 Toivon kyllä tosiaan että tämä elämäntapani on nyt pysyvä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.