Vielä vähän tehokkaasta harjoittelusta
Moi,
Kiireisen aamun jälkeen jatkan hieman eilisestä aiheesta, eli tavoitteellisesta ja tehokkaasta harjoittelusta. Jos eilisen oppina oli että kehittyäkseen tarvitsee tarpeeksi paljon vastusta ja ärsykettä. Vaikken mikään kuntosaliammattilainen todellakaan ole niin tämän verran jopa minä uskallan sanoa. Omaan tapaani, käyn asiat läpi yksinkertaisesti ja melko karkeasti.
Tästä mainittiinkin jo eilen kommenttien yhteydessä. Lihashan ei ärsytyksen, eli sen harjoituksen aikana kehity mihinkään vaan suorituskyky itse asiassa heikkenee. Pieniä lihasvaurioita syntyy kun lihas pakotetaan parempaan suoritukseen kuin aiemmin. Jotta nämä lihasvauriot saadaan parantumaan ja lihas valmistumaan mahdollisesti uuteen vastaavaan, tai suurempaan ärsytykseen, tarvitaan lepoa. Niinpä samojen lihasryhmien harjoittamisen välillä tulee olla taukoa ja samasta syystä enemmän kuin kaksi kertaa salilla käyvien kannattaa jakaa eri lihasryhmät eri päiville. Tässä puhutaan siis siis yksijakoisen ja useampijakoisen ohjelman erosta.
Laadukas ravinto
Vaikka eilen puhuinkin varsinaisesti harjoittelusta itsessään, niin tätä en kuitenkaan käsitellyt. Joku muu sen sijaan otti aiheen puheeksi kommenttikentässä ja niinpä mainitsen vielä vaihtelevasta harjoittelusta tässä yhteydessä. Ei tosiaan riitä että kuukausi toisensa jälkeen harjoittaa samaa liikettä. Joku minua viisaampi on joskus muotoillut lauseen että ”Ei se tuloksettomuus johdu siitä että tehtäisiin vääriä asioita – Tuloksettomuus johtuu siitä että tehdään oikeita asioita liian kauan”.
Ehkä tässä taas oli hetkeksi tätä lauantaipaasausta kaikessa yksinkertaisuudessaan. Yritin kovasti etsiä jotain kattavaa, motivoivaa kuvaa ja ajatusta kiteyttämään päivän aiheen. Näin ei nyt kuitenkaan käynyt ja vielä toistaiseksi ilman kuvia mennään. Tässä tosiaan oli hyvin yksinkertaistettuna monta isoa asiaa ja sallin ihan vapaasti kommentoinnin lisätietoineen sekä pilkunviilauksineen 😀
Ei kyllä olis aikasemmin uskonut kuinka iso merkitys on ravinnolla. Joskushan kuulee sanottavat, että sixpack tehdään keittiössä 😉
Niin, onhan sillä ja nyt kun vain saisi oman ajatusmaailman taas mahtumaan tähän faktatietoon.
vähintään 0,8g/kg ja sinne noin 3g/kg asti
Suosituksen määräänhän tosiaan vaikuttaa myös harjoiteltava laji sekä lajin tehokkuus ja funktio.