Hae
My Project Is Me

Laihdutanko minä?

Sain jokin aika sitten vastattavaksi kysymyksen, että laihdutanko minä tällä hetkellä. Vastausta kysymykseen oli yllättävän vaikea antaa.

Olen kirjoittanut aiemmin, että olen laihtunut muutaman kilon tämän alkuvuoden aikana. Laihtuminen, edes tämän verran, ei ole minulle mikään itsestäänselvyys. Ajattelin ensin, että kirjoitan että sensijaan lihon helposti mutta en ole ihan varma meneekö se niinkään, vaikka varsinkin nykyään tuntuu siltä että näin on.

 

Ruokavalio vaikuttaa painonmuutokseen

Jos en yhtään kiinnitä huomiota siihen mitä syön, painoni kyllä nousee vaikka aktiivisesti liikunkin. Toisaalta kuitenkin jos taas edes jonkinlaista perusterveellistä ruokavaliota noudatan, saattaa painoni myös laskea. Ja tämä nimenomaan painoarvolla saattaa, sillä terveellisen ruokavalion noudattaminen voi olla myös muuta kuin painonpudotukseen tähtäävää mutta sillä voi olla kuitenkin myös suotuisia vaikutuksia painonhallinnassa ja varsinkin siinä aktiivivaiheessa, kun painoa (tai ylimääräisiä senttejä) pyritään karistamaan.

Oma ruokavalioni on tällä hetkellä hyvin rento kuten kirjoitettu täällä. Vaikka periaatteessa syön mitä huvittaa, teen myös usein tietoisia valintoja terveyttä ja myös painonhallintaa tukien. Yksi tällainen konkreettinen esimerkki on kasvisten lisääntynyt käyttö. Meistä jokainen varmaan on enemmän kuin tietoinen siitä, että kasviksia tulisi syödä edes vähintään sen puoli kiloa päivässä. Jonkun mielestä se on vähän mutta minusta se on paljon, joskin sitten kun siihen on alkanut kiinnittää enemmän huomiota ja määrät on jaettu jokseenkin tasaisesti pitkin päivää, ei se mikään mahdoton saavutus olekaan ollut. Kasvisten lisääntynyt käyttö on lisännyt kuitujen ja erilaisten vitamiinien sekä hivenaineiden saantia mutta mahdollisesti myös vähentänyt kokonaisenergian saantia. Melkoinen win-win tilanne siis.

porkkana-appelsiinikeitto

 

Yksinkertainen kysymys, pitkä vastaus

Kuten yltä voi kuitenkin hieman päätellä, olen tyytyväinen tämän pienen muutoksen tuomaan hyötyyn myös painonpudotuksessa. Ja kun olen siihen tyytyväinen, olen kokenut että olen saavuttanut jotain ja jotta saavutuksesta voi olla tyytyväinen on siinä ollut oltava jonkinlainen tavoite. Ja kun sen asettelee näin, niin minun tavoitteeni on kiinteämpi kroppa. Näin ollen voisi siis ehkä sanoa, että minä laihdutan, vaikka en mitenkään erityisen aktiivisesti sen eteen teekään työtä tai ainakaan se ei ole tekemiseni tai valintojeni keskiössä. Valinnat ovat niitä, mitä voin sellaisenaan, myös ilman laihduttavaa motiivia, pitää yllä myös tulevana kesänä, syksynä sekä vaikka vielä keväällä 2026 ja senkin jälkeen – eli osana elämää nyt ja aina. Ja näin ajateltuna, en koe laihduttavani lainkaan.

Yksinkertainen kysymys, kauhean pitkä vastaus. Lue myös vanhempi postaukseni Laihduttaja vai Laihduttelija sekä Laihduttaminen – dieetti vai elämäntapa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.