Hae
My Project Is Me

Kuka lihoo imettäessä?

Monesta paikasta voi lukea kuinka imetys kadotti kaikki (raskaus)kilot mutta tilanne voi olla myös päinvastainen. Jos siis joskus joku ihmettelee että voiko imetysaikana lihoa ja kuka kumma lihoo imettäessä niin minä täällä, hep.

imetys ja lihominen

Kun vauva odotusajan jälkeen syntyy, laskee jokaisen paino vähintään vauvan ja muutaman muun kilon verran. Imettämisen ja ajan mainitaan hoitavan mahdolliset loput ylimääräiset. Minunkin painoni tippui ensimmäisten viikkojen aikana kunnes se muutti suuntaa ja lähti nousuun. Ja tätä nousua jatkui yli viimeisten raskausaikaisten kilojen kunnes päätin ihan oikeasti tehdä asialle jotain. Siinä missä toiset kehuvat syövänsä mitä vain koskavain, on minun ihan oikeasti mietittävä mitä suuhuni laitan. Ja siltä varalta että tänne eksyy joku, joka ei matkaa varsinaisesti ole seurannut niin en siis dieettaa keinolla millä hyvänsä vaan pienin perusterveellisin päätöksin.

Imettäminen itsessään ei ole aiemmillakaan kerroilla toiminut omalla kohdallani ”laihdutuskeinona” vaan olen aina joutunut tekemään töitä sutjakamman kropan saavuttamiseksi. Tällä kertaa tavanomaista enemmän. Toki, en ehkä enää puhu raskauskiloista mitä pudotan, sillä suunnilleen samat kilot minulla olivat jo ennen odotusaikaa mutta ylimääräisiä ne ovat jokatapauksessa. Myönnän että menestyneiden imetysdieetti-tarinoiden lukeminen on joskus jopa hivenen ärsyttänyt, kun omalla kohdalla tuntuu, että töitä tarvitsee tehdä aivan valtavasti. Lohdutuksekseni olen kuitenkin lukenut, että en ole ainoa ja jos joku kärsii samasta ”vaivasta” niin täällä kohtalontoveri. Nähtäväksi jää tippuvatko kilot sitten maagisesti imetyksen päätyttyä, sillä sellaisiakin huhuja on liikenteessä.

imetys_4

12 kommenttia

 1. Iiris kirjoitti:

  Mä olen siitä outo tapaus, että en lihonut raskausaikoina (toki mulla oli radiruokavalio) kuin pari kiloa. Imettäessä ei ole koskaan paino laskenut ja mä uskoisin, että mulla ne raskaushormonit tai imetyshormonit mitä onkaan yksinkertaisesti varmistaa sen että maitoa riittää. Ja pitkän jojoiluhistorian vuoksi kroppa lienee varmaan jo ihan pysyvällä säästöliekilläkin. Olen imettänyt kolmea laste nyt jo yli 5.5 vuotta joten kyse on tosi pitkästä ajasta painonhallinnan kannalta. Onneksi imettävä äiti kuitenkin voi liikkua ja muuten pitää huolta itsestään. Yleensä myös vauva-ajan väsymys ja stressi vaikuttaa painonhallintaan eli ei pelkästään imetys.

  • jennie kirjoitti:

   Nämähän (painonlasku, imetys, hormonit) vahvasti kytköksissä toisiinsa ja mainitsemasi väsymys ja stressi tuovat varmasti omat haasteensa koko komboon. Tarinasi kuulostaa niin kovin tutulta (jojoilut ja useammat lapset lyhyen ajan sisään) etten voi muuta sanoa kuin lykkyä meille!

 2. Myy kirjoitti:

  Hiphei, hyvä aihe! Täällä toinen imetyksien aikana pullukkana pysytellyt 🙂 Mulla on viisi lasta ja tasan samalla lailla on käynyt joka kerta. Ei lähde kilot ennen kuin imetys loppuu. Tuntuma on että ertyisesti yötissittelyjen pois jäämisellä on ollut suuri merkitys . Mun aineenvaihdunta jumittaa totaalisesti katkonaisista unista. Enkä tarkoita tällä pelkkää vatsan toimintaa. Tuntuu että kroppa ei pelitä normaalisti vaan on jotenkin tukossa ja säästöliekillä. Oon ajatellut että kilpirauhasella on varmasti osuutta asiaan.
  Mä kyllä myönnän myös hieman olleeni kateellinen yhtä aikaa imettäneille kavereille joilta kilot on kuin sulaneet pois imetyksen ansiosta.
  Tsemppiä sullekin, saat varmasti vielä sutjakan vartalosi takaisin!

  • jennie kirjoitti:

   Tuntuu tosiaan ettei tästä imetys-laihtumattomuudesta puhuta niin kovin paljoa kuin laihtumisesta mutta ilmeisen yleistä se kuitenkin on (kun jo tähänkin postaukseen on saatu näinkin paljon kommentteja aiheesta). Tuo että nimenomaan yötissittely olisi yksi vaikuttava tekijä, on melko mielenkiintoinen seikka – ja sinäänsä kyllä järkeenkäypä kun ajatellaan hyvälaatuisen unen ja painonhallinnan tutkittua korrelaatiota. Tsempit siis meille molemmille Myy 🙂

 3. Keijukukka kirjoitti:

  Sekin varmasti vaikuttaa, minkä verran sitä maitoa kuluu. Eli täysimetyksellä nopeasti kasvava/iso vauva varmaan kuluttaa sitä maitoa ja vie kiloja tehokkaammin, kuin osittaisimetyksellä oleva hitaammin kasvava/pienempi vauva. Itselläni oli vauvan syntymäpaino 3400 g ja jo puolivuotiaana täysimetyksellä kasvaneella kaverilla oli painoa liki 10 kiloa. Kyllä siinä raskauskilotkin karisi mukavasti, varsinkin kun en mättänyt roskaruokaa enkä herkkuja kaksin käsin.

  • jennie kirjoitti:

   Tälläkin on varmasti merkitystä vaikken omalla kohdalla en ole juurikaan eroa huomannut (täysimetin keskimmäistä muita pidempään). Yksilöllisiä juttuja – epäilemättä.

 4. Suvi kirjoitti:

  Täällä samaa ongelmaa. Oikeastaan paino ei nouse, mutta ei kyllä laskekaan. Kahden edellisen lapsen imetysaikana oli ihanaa seurata kun paino vaan putosi mutta nyt kolmannen kanssa raskauden aikana tulleet kilot pysyvät sitkeästi muuttumattomina. Paino ei nouse eikä laske, vaikka mitä muutoksia tekisi ruokavalioon. Toivottavasti tilanne muuttuu parempaan kun lopetan imetyksen. Erona kahteen edelliseen imetysaikaan on se että nyt urheilen vähintään 3 kertaa viikossa ja olen huomattavasti paremmassa kunnossa, ruokavalio on myös terveellisempi, jotenkin luulisi että nyt jos koskaan olisi paino tippunut, mutta ei. 🙂 Tämä kolmas vauvakin on kyllä huomattavasti sisaruksiaan sirompi ja pienempi, että silläkin saattaa olla osuutta asiaan.

  • jennie kirjoitti:

   Turhauttavaa. Tai siis voin kuvitella että on turhauttavaa jos painoa toivoisi alaspäin. Ihmeellisiä ja tutkimattomia ovat laihduttajan tiet 🙂

 5. Pyjama kirjoitti:

  Mulla ei raskauskiloja kovin paljoa tullutkaan, tosin lähtöpainoakin oli. Melkein kaksi vuotta imetin (tai siis alussa pari kuukautta lypsin) eikä siitä tuntunut olevan mitään apua painonhallintaan. Yksi suurimpia syitä lienee se, että nukuin todella huonosti (lapsen takia). Paino alkoi laskea vasta vuosi imetyksen lopettamisen jälkeen, kun viimein sain itse haettua apua unettomuuten ja unihäiriöihin (lapsi siis nukkui jo siinä vaiheessa hyvin). Muutamassa viikossa olo koheni ja esimerkiksi vessassa piti käydä eri tavalla kuin huonosti nukkuneeni. Koska muutos oli niin hidas, en ollut huomannutkaan, miten esimerkiksi iso hätä oli hidastanut (vaikka ei ummettanutkaan).

  Eli mun vinkki (kaikille) on katsoa nukkumista ja lepäämistä.

  • jennie kirjoitti:

   Aika äärimmilleen mennyt, mutta todella opettavainen, esimerkki. Tuossa aiemminkin nostettiin jo esiin laadukkaan unen (levon) ja painonhallinnan keskinäinen korrelointi. Sitä kun tosiaan saattaa hormoonihuuruissaan jaksaa yllättävänkin paljon huomaamatta väsymystä. Kiitos siis kun nostit oman esimerkkisi esiin ja mikä tärkeintä, voit itse nykyisellään hyvin.

 6. mutsi kirjoitti:

  Ei muuten pidä välttis tuokaan paikkaansa, er riippuis äidinmaidon eritysmäärästä. Itse 4 imettäneenä 2 poikaa 2tyttöä, oon huomannut merkillisen jutun. Pojilta kiloja raskausaikana on tullu puolta vähemmän kuin tytöiltä, ja kilot on imettäessä lähteneet helposti perusterveellistä ruokaa ja liki joka iltaisia jäätelöitä syöden. Tytöiltä taas ei oo lähtenyt millään. Nuorinta, joka on nyt vuoden ikäinen tyttö, lähes täysimetän edelleen. Kaikki raskauskilot on tallella ja tyttö painaa 9kg. Eikä tässä vielä kaikki. Luovutin kuopuksen ekat 6kk äidinmaitoa. Päivittäin maitoa tuli 750-1000ml. Maitokeittiön analyysissä mun maito oli parasta mitä heillä on ollut, kaloreita 310kcal/100ml.. Siitä voitte tehdä nopean laskutoimituksen minkä verran kalorivajetta oli, kun päivittäin söin n.2800kcal!! Että hormoonit ne on, jotka pitää läskistä kiinni!

  • jennie kirjoitti:

   En mäkään iha puhtaasti usko matikkaan tässä hommassa ja tämä sinun tarinasi on täydellinen esimerkki siitä ettei ehkä kannatakaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.