Hae
My Project Is Me

Ei painonlaskua vaan painonnousua

No nyt se tapahtui; Painoni ei paitsi lakannut laskemasta niin jopa nousi edellismittaukseen nähden. Uskomatonta kyllä, en koe lainkaan epäonnistuneeni tai ole asiasta edes mitenkään huolissani ja kerronkin kohta tarkemmin, että miksi painonnousu ei huoleta minua.

painonnousu ei huoleta

 

Muutokset aikaansaavat muutosta

Kirjoitinkin viime viikolla painonmuutokseni kulkeneen voittokulkuaan jo pitkän aikaa. Toisin sanoen, viikko toisensa jälkeen vaakalukemat ovat näyttäneet edeltävää pienempää lukemaa. Tämä on ollut todella hienoa ja myönnän että olen myös tehnyt töitä sen eteen, vaikka muutokset eivät mitään massiivisia ole olleetkaan. Koska muutokset eivät tosiaan ole suuria, tarkoittaa se samalla sitä, että myös toisinpäin tehtävät muutokset saattavat yhtälailla näkyä vaakalukemissa. Ja viime viikolla tapahtuikin jotain sellaista, mitä ei ole kuukauteen tapahtunut: Pidin rehellisen herkkupäivän.

snickers juustokakku

 

Satunnainen herkuttelu ei kaada terveysvenettä

Kuulun itse siihen porukkaan, joka uskoo, että satunnainen herkuttelu ei terveysvenettä kaada. Kun syö pääsääntöisesti perusterveellisesti ja pitää riittävää huolta fyysisestä kunnostaan ei herkkupäivä silloin tällöin ole painonhallinnankaan kannalta ongelma. Itseasiassa herkkupäivä silloin tällöin, ihan vaikka täysin suunnittelematta, saattaa olla mielenterveydelle parempi vaihtoehto kuin kaikin tahdonvoimin pitää itseään herkuista irti, kunnes joskus repsahtaa ja soimaa tämän jälkeen itseään ihan turhaan. Toki, kaikki eivät välitä makeasta mutta yhtälailla se herkku voi olla myös pizzaa, pasteija tai vaikkapa pari lasia viiniä. Kunhan käyttö pysyy kohtuudessa, ei herkkuhetkellä todennäköisesti saa sabotoitua koko viikon muutoin hyviä, tavoitetta tukevampia, valintoja ja niiden vaikutuksia.

proteinfluff

 

Ensimmäinen herkkupäivä kuukauteen

Saatat miettiä nyt, että menikö minun kuukauden kestänyt sokerittomuuteni nyt täysin holtittomaksi ja mättäsinkö karkkia suuhuni viikonloppuna kaksin käsin. Ei itseasiassa mennyt, vaikka toki sekin riski olisi ollut olemassa. Erilaisten lakkojen ja kuurien aikana mieli alkaa herkästi kääntyä kohti sitä kiellettyä hedelmää ja kun vapaus viimein koittaa, otetaan ilo herkästi irti kaksin käsin. Näin on käynyt historiassa joskus minullekin (sis. kuvan). Tällä kertaa kuitenkaan ei. Söin koko päivän, itseasiassa ihan iltaan saakka ns. normaalisti ja illallakin söin sokeriherkuista vain jokusen karkin (meillä oli koko viisihenkiselle perheelle yksi karkkipussi, minkä sisältö jaettiin lasten kesken tasan ja epätasaisesti jääneet karkit jäivät meille aikuisille) sekä pienen palan itse tekemäämme Snickers-juustokakkua. Kakkua en syönyt paljon, koska en varsinaisesti välittänyt sen mausta. Lisäksi söin puolikkaan Runebergin-tortun edellispäivän juhlan kunniaksi. Näiden lisäksi meillä oli ranskalaisia ruoan kanssa ja niitä nautinkin jonkinverran mutta en mitenkään överipaljon. Sunnuntaina palasin takaisin normaalimpaan ja ruokana oli perinteistä jauhelihakeittoa sekä kanaa ja riisiä. Herkkuja ei enää ollut tarjolla.

tavallinen ruokavalio

 

Miksi painonnousu ei huoleta

Vaikka toki kaikki syöty ylimääräinen energia (herkkupäivän herkut) on nimensämukaisesti ylimääräistä, en koe että ne ovat määrältään niin valtavat että olisivat tuhonneet muutoin tavanomaisemmin sujuneen viikkoni. Kyllä, ne voivat näkyä vaa’alla hetkellisesti mutta katoavat samaa tahtia kuin ovat tulleetkin. Tässä on yksi syy, minkä takia ei painonnousu huoleta minua.

Toinen syy, miksi en ole painonnoususta huolissani on hormonitoimintaan perustuva. Jokainen naispuolinen lukijani varmasti tietää kuinka tiettyyn aikaan kuukaudesta housunnappi saattaa kummasti tuntua puristavan ilman mitään ruokavalioperäistä syytä. Kuukautiskierron tietty vaihe voi kerätä nestettä kehoon ja siten aiheuttaa painonnousua ja turvotusta, mikä ei tietenkään ole sama asia kuin lihominen. Kun painoa, ja ylimääräistä nestettä, on muutoinkin kropassa ei tätä välttämättä huomaa mutta mitä vähemmän ylimääräistä sitä pienemmätkin muutokset näkyvät – niin hyvässä kuin pahassa.

Kolmas syys, miksi painonnousu ei minua huoleta on se tosiasia, että viime viikolla se oli suorastaan humahtanut alaspäin. Mitään varsinaista syytä tai selitystä ei tälle ole sillä edellisviikko oli ruokavalion ja liikunnan osalta mennyt aivan kuten aiemmatkin mutta sen muutaman sadan gramman sijaan painoa lähtikin lähes kilo. Jos muutos olisi ollut normaalimpi, olisi painoni nousun sijaan pysynytkin tälle viikolle samoissa lukemissa sillä päivän luku on 69,2kg (+400g edellisviikkoon).

painonnousu ei huoleta

Oloni on mahtava

Lopputulemana tästä tekstistä toivon muistettavan, että vaaka ei aina kerro kaikkea ja sen lukemiin voivat vaikuttaa monet tekijät. Ja olipa kohdallani painonnousua tai ei niin on vielä loppuun sanottava että minusta ei ainakaan tunnu siltä vaan päinvastoin. Oloni on hyvä, luottavainen ja joskus jopa yllättävän timmi vaikka todellisuuden toki tiedostankin. Tällaista vaakaelämän suunnalta tänään, ensi viikolla jotain muuta. Tätähän se on, tasapainoilua.

painonnousu: tasapainoilua

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.