Hae
My Project Is Me

Miksi edelleen laihdutan

Sain kysymyksen, mitä varmasti moni muukin aina toisinaan on miettinyt; Miksi edelleen laihdutan. En ole näennäisesti lihava vaan vartaloltani ihan sopusuhtainen, normaali +35 – vuotias nainen.

miksi edelleen laihdutan

Mitä laihduttaminen minulle tarkoittaa

Tässä vaiheessa haluan jakaa vanhemman tekstini siitä, mitä laihduttaminen minulle tarkoittaa. Tai oikeastaan tuo teksti vastaa kysymykseen mitä se minulle ei ole. Olen vältellyt blogini puolella jo pidemmän aikaa sanaa laihduttaminen, koska edelleen siinä on ikävältä kalskahtava kaiku. Laihduttaminen kuulostaa monen korvaan edelleen jonkinlaiselta kuurilta tai ajanjaksolta, minkä aikana pyritään saamaan aikaan muutosta ja sitten kun laihdutus on ohi, toivotaan että tulokset pysyvät.

Laihduttamisen perimmäisenä tarkoituksena on kuitenkin opetella sellaisia elämäntapoja, mitkä mahdollistavat laihtumisen. Jos mikään ei muutu, mikään ei muutu ja se pätee myös vaatekoon pienenemiseen. Kukaan ei varmasti ole laihtunut muuttamatta mitään mutta muutokset ovat voineet olla niin huomaamattomia, että niitä ei edes ole tajunnut tehneensä. Jos esimerkiksi tapana on ollut juoda kaksi lasillista tuoremehua aamuisin, vähentäminen yhteen lasilliseen tuo noin 100kcal energiasäästön päivässä. Kuukaudessa tuo sama määrä on 3000kcal, mikä taas teoriassa tarkoittaa noin puolen kilon painonpudotusta. Yhden rasvakilon pudottamisen on laskennallisesti todettu tarkoittavan noin 7000kcal energiavajetta.

Puoli kiloa kuukaudessa, tarkoittaa kuutta kiloa vuodessa  – teoriassa ainakin. Laihduttaminen ei siis voi olla ajanjakso, minkä aikana tehdään niinsanotusti kaikkensa, vaan mitä ikinä valitseekaan tehdä, ne muutokset pitäisi kantaa mukana loppuelämän ajan, mikäli tulosten haluaa kestävän. Tässä välissä onkin hyvä jakaa myös eräs vanha tekstini laihduttavista elämäntavoista.

Miksi edelleen laihdutan

Sitten päästäänkin kysymykseen, miksi minä edelleen laihdutan. Nyt kun tiedät paremmin, mitä laihduttaminen minulle tarkoittaa on kysymykseen paljon helpompi vastata. Vastausta voi miettiä kahdesta eri näkökulmasta. Laihdutan, koska elämäntavoissani on edelleen sellaisia tekijöitä, mitkä altistavat minut painonnousulle. Kuten kuitenkin ylempänä kirjoitettu, en kovin mielelläni käytä tekemisistäni sanaa laihduttaminen vaikka se sitä kuitenkin on; Tavoitteellista toimintaa kohti kevyempää oloa.

Vaikka en tosiaan ole näennäisesti lihava tai ylipainoinen, on minulla kuitenkin terveyden kannalta haitallista viskeraalista rasvaa. Viskeraalinen rasva on sitä sisäelinten ympärille varastoitunutta rasvakudosta, mikä voi aikaansaada tai olla syy elimistössä kytevälle tulehdustilalle. Tähän käytin lähteenä Pirjo Saarnian teosta Syö oikein, sammuta tulehdus. Samaisessa kirjassa mainittiin myös, että rasvamaksan yleisin aiheuttaja ei nykyään ole alkoholi vaan vääränlainen ruokavalio, mikä aiheuttaa elimistöön aineenvaihdunnanhäiriötä ja siten rasvan kertymistä maksasoluihin. Erityisen usein rasvamaksaa esiintyy Duodecimin mukaan vyötärölihavilla omenavartaloilla, jollainen minäkin olen. Minulla on siis taustalla myös terveelliset syyt pyrkiä pienentämään keskivartaloni ympärysmittaa ja bonuksena saan tämän jälkeen farkutkin sujahtamaan jalkaani helpommin.

laihduttaminen dieetti vai elämäntapa

2 kommenttia

  1. Johanna kirjoitti:

    Kiinnostaa, että mistä tiedät että sinulla on viskeraalista rasvaa? Minulla itsellänikin on taipumusta kerätä kiloja vatsalle vaikka painoindeksi ei varsinaisesti ylipainon puolella ole tainnut koskaan olla. Kuitenkin aina inbody mittausten mukaan minulla viskeraalinen rasva ihan minimissä vaikka vararengasta löytyykin. Inbody mittaushan ei varmaankaan tässä asiassa ole mitenkään absoluuttisen luotettava. Toisaalta harrastan todella runsaasti liikuntaa ( maratonjuoksu) ja käsittääkseni liikunta tehoaa juuri viskeraaliseen rasvaan tehokkaasti. Itsekin kyllä pyrin painoindeksin normaalipainoisia mieluummin Donna alapään rajoille koska minulla ollut kahdessa raskaudessa raskausdiabetes ja suvussa mm.verenpainetta. Voi olla että toisten kroppa vaan toimii paremmin kun rasvat ovat melko alhaalla. Itse olen koko lapsuuteni ja aikuisikäni ollut melko hoikka eli olen ns. luontaisesti hoikka mutta 30+ lasten jälkeen ( jatkuvan herkuttelun seurauksena) kerryttänyt vähön ylimääräistä.

    • myprojectisme kirjoitti:

      Moikka! Tässä tilanteessa luotan nimenomisesti tuohon Inbodyyn; Aiemmin minulla on sinun tavoin, vararenkaasta huolimatta, ollut viskeraalirasva ihan minimissä noiden mittausten mukaan mutta nyt jo jonkinaikaa jotain ihan muuta. Toki, kuten sanoit itsekin eihän tämä varmasti täysin aukoton tapa asiaa ole tarkastella mutta mikäli mittaustuloksiin on luottamista niin se on kuitenkin ollut pienessä laskussa sitten pahimpien aikojen.viimeisimmästä mittauskerrasta on toki taas jo jonkinverran aikaa sillä en ainakaan ole sitten viime syksyn käynyt.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.