Hae
My Project Is Me

Paino ei määritä minua ihmisenä mutta kyllähän painonnousu vit***aa

Pyrin yleensä olemaan positiivinen täällä blogini puolella mitä esimerkiksi tähän painonpudotusprojektiini tulee. Tiedän ja tiedostan että paino ei määritä minua ihmisenä; Tiedän ja tiedostan että olen hyvä näin. Tiedän myös sen, että voin voida hyvin, olla energinen ja tuntea oloni kauniiksi painosta huolimatta. Mutta kyllähän se silti rehellisesti sanoen vit***aa kun paino kaikesta yrittämisestä huolimatta nousee.

painonnousu vit***aa

Hidas muutokseni aiheuttaa ihmetystä

Juttelin jo jokinaika sitten erään ystäväni kanssa, joka on niitä onnekkaita ihmisiä, että on koko elämänsä pysynyt vartaloltaan hoikkana. Hän pysyy hoikkana vaikka on noin minun ikäiseni, useamman lapsen äiti ja syö tavallisen lepsusti sisältäen ihan sitä mitä milloinkin tekee ja niin paljon kuin mieli tekee, herkkuja unohtamatta. Mikäli häntä on uskominen, niin herkkuja menee oikeastaan päivittäin ainakin jokunen. Itse taas kuulun niihin ihmisiin, joiden paino tuntuu nousevan, kun radiossa vain sattuu soimaan Jäätelökesä. Tämä luonnostaan hoikka ystäväni ei alkuun uskonut, että painonhallinta voi olla minulle niin vaikeaa kuin on. Tekemisiäni kuitenkin läheltä seuranneena hän on joutunut myöntämään ihmetyksensä, kun kaikista tekemisistäni huolimatta muutosta ei vain tapahdu tai ainakin se on tuskallisen hidasta. Ja samaa ihmettelen myös minäkin.

painonnousu laihduttaessa

Kyllä,  painonnousu vit***aa laihduttajaa

Vaikka tiedän ja tiedostan varsin hyvin, että vähänkin on parempi kuin ei mitään ja että mitä lähempänä normaalipainoa ollaan, sitä hitaampaa painonpudotus useimmiten on. Tiedän varsin hyvin myös sen että paino ei todellakaan kerro aina kaikkea ja muutosta voi tapahtua vaikka vaakalukema ei sitä näyttäisikään. Mutta kyllä se silti alkaa jossain vaiheessa kiristää pinnaa, kun näennäisesti mitään ei tapahdu ja lähes kahdeksan kuukauden aikana painoa on pudonnut kaikkineen noin neljä kiloa. Samassa ajassa toiset taas ovat saaneet tehtyä valtavia muutoksia ja esittelevät tuloksiaan auliisti erilaisissa sosiaalisen median ryhmissä inspiroidakseen lukuisia painonpudotustaipaleensa alussa olevia. Ja vaikka olenkin onnellinen ja iloinen heidän puolestaan niin samassa hetkessä muiden onnistumiset kuitenkin oman etenemisen tuntumaan vieläkin riittämättömämmältä ja olon suorastaan epäonnistuneelta.

painonnousu vit***aa

Ajatusokennus epäonnistuneelta laihduttajalta

Tämä teksti on suorastaan ajatusoksennus päänsisältäni täysin kaunistelematta ja miettimättä kirjoitusasua sen enempää. Voi olla että minut tulkitaan väärin ja minun ajatellaan sorastaan elävän painonpudotusprojektilleni mutta ei se kuitenkaan niin ole. En tiedä sitten että pitäisikö olla, jos sitä tulosta haluaisin tulevan. Haluan kuitenkin edelleen uskoa, että ei pitäisi.  Voi olla että jossain vaiheessa vielä kadun että tätä koskaan julkaisinkaan mutta nyt tuntui oikealta tehdä niin.

Tämä on tosiaan myös teksti, mikä on kytenyt ajatuksissani aina aika-ajoin mutta juuri tänään kun aamulla itseni punnitsin +500g painavammaksi kuin viikko sitten, sen kirjoittaminen tuntui luontevalta. Päivän paino on siis 69,3kg siitäkin huolimatta että jatkoin samaan tapaan aktiivisesti liikkuen ja perusterveellisesti syöden kuin aiemminkin. Samalla metodilla joskus paino laskee vähän ja joskus paljon ja joskus se näköjään tosiaan nousee. Ja tämä tuntuu todellakin olevan ihan arpapeliä.

Jos siis sinusta joskus tuntuu, että oma projektisi ei etene tai olet ikinä käynyt samanlaista ajatusskenaariota läpi kuin minä niin täällä taas kerran tarjolla vertaistukea. Aina ei vain jaksa olla positiivinen eikä varsinkaan silloin kun painonnousu vit***aa. Palaan huomenna viime viikon tapahtumiin vielä tarkemmin, kun käydään viikon tapahtumat läpi sillä pidin koko viikon ruoka- ja liikuntapäiväkirjaa.

epäonnistunut painonpudotus

13 kommenttia

 1. Memmu kirjoitti:

  Minulla saattaa päivittäinen paino olla +1kg, vaikken mitään ihmeempää olisi tehnytkään. Sitten se pikkihiljaa palaa entiselleen. Kerään nestettä herkästi joo, mutta kyllä naishormonit osansa tekee. Jossain vaiheessa kävin joka aamu puntarilla testimielessä. Paino tosiaankin vaihteli miten sattuu… Ei muuta kuin kesää kohti =)

  • myprojectisme kirjoitti:

   No näinhän se oikeasti onkin ja tiedän sen varsin hyvin itsekin. Kiitos siis muistutuksesta, tätä tarvitsin <3

 2. Henna kirjoitti:

  Kommentoin taas saman ku joskus aikasemminkin, että kokeileppa sitä pätkäpaastoa!?Niin helppo että sitä ei edes usko.
  Olen itse pätkäpaastoillut noin vuoden eikä vanhaan ole paluuta. Olo on mitä mahtavin. Paastoan yleensä 2-4 krt viikossa 16-18h. Se ei sen vaikeampaa.
  Tsemppiä joka tapuksessa!

  • myprojectisme kirjoitti:

   Saa kommentoida samoja juttuja 😀 Luulen että tässä(kin) kokeilumahdollisuudessa pelottaa enemmän se, että jos teen itselleni ja aineenvaihdunnalleni jotenkin hallaa kokeilemalla taas kerran jotain. Tämä siitäkin huolimatta siis että paastoaminen on ikiaikainen ja jokseenkin jopa luonnollinen tapa. Mutta nyt kun tämän taas kerran sanoit niin ehkä kuitenkin tutustun asiaan vähän tarkemmin.

 3. Ct kirjoitti:

  TIEDÄN…!!! Itse en puntarilla käy siitä syystä että negatiiviset tulokset vaikuttavat mulla niin paljon mielialaan. Mutta samaa karmaa on täälläkin: kun tekee tietoisesti parempia valintoja ja yrittää kaikin keinoin keventää, niin siitä huolimatta housut kiristävät ja keskivartalo pömpöttää. Ei minkäänlaisia silminnähtäviä positiivisia tuloksia. Sen sijaan suklaamainokset menevät suoraan vyötärölle. Että näin!
  Ps. Oletko ottanut mittoja itsestäsi?

  • myprojectisme kirjoitti:

   Voi eihh, sulla sama juttu. Ikävä kuulla, vaikka toki myös kohtalontoveruus vähän lohduttaa. Harmittaa että en aloittaessani ottanut mittoja vaikka ne eivät silminnähden olekaan pienentyneet. Jotain muutosta on kuitenkin tapahtunut, kuten kilojenkin kanssa, mutta mitään erityisen suuria ne eivät kuitenkaan ole. Vaikka välillä vähän harmittaakin, täytyy kuitenkin jaksaa uskoa siihen että kyllä ne hyvät valinnat kuitenkin vievät aina eteenpäin ja tekevät hyvää keholle – siitä huolimatta että tulokset eivät varsinaisesti näy.

 4. Maikki kirjoitti:

  Hyvä ja rehellinen teksti! Itsellä vähän vastaavanlainen tilanne. 2 lapsen äiti ja yli 30-vuotias. Syön terveellisesti peruskotiruokaa, en tällä hetkellä edes herkuttele, liikun paljon ja silti paino vain junnaa paikallaan.. toki elämäntapaa tässä ollaankin hakemassa mutta raivostuttavaa ja mulla vielä sitä pudotettavaa olisi jonkin verran.
  Kiva saada silti välillä Vertaistukea ?

  • myprojectisme kirjoitti:

   Veit sanat suustani vertaistuen osalta vaikka toki se ikävää onkin kuulla, että painit samankaltaisten ongelmien äärellä. Uskon, tai haluan ainakin uskoa, että kyllä se vielä tästä. Meillä molemmilla <3

 5. Mirppu kirjoitti:

  Täällä sama. Jotta painoni laskisi ja sitten pysyisi siinä, joudun tekemään paljon töitä ja jatkuvasti miettiä mitä laitan suuhun. Ja ärsytykseksi minullakin on kavereita ja työkavereita jotka päivittäin voivat töissä ja muutenkin syödä pullaa, eikä näy missään. Itse olen rajoittanut herkuttelun joka toisen viikon viikonloppuun, muutoin paino ei laske. Ja tuokin herkuttelu saa hetkeksi painon nousemaan 500-1000g ja menee puoli viikkoa ensin saada se paino pois. Välillä ärsyttää.

  • myprojectisme kirjoitti:

   Hyvin kiteytetty tuo loppu, välillä ärsyttää. Ja välillä saakin ärsyttää. Tällä kertaa minuakin ärsytti, mikä ei suinkaan tapahdu aina mutta tällä kertaa tapahtui. Kuten tosiaan itsekin olet huomannut, voi pienelläkin poikkeavuudella olla hetkellinen (jopa ärsyttävän pitkäaikaisentuskallinen) vaikutus vaakaan ja ehkä sen pitäisi vain antaa olla – vaa’an tuijottelun siis. Itse tosin myönnän että jos jättäisin käymättä vaa’alla kävisi todennäköisesti niin kuin monesti tähänkin asti eli paino lähtisi hitaaseen huomaamattomaan nousuun.

   Kiitos sinulle kommentista ja vertaistuesta <3

 6. Nelli kirjoitti:

  Paino tosiaan voi itsellä helposti heilahtaa yhtenä päivänä noin kilon ylös ja seuraavana tulla alas. juuri tuosta syystä olen saanut (ihan oikeasti osaavilta ihmisiltä) oppia, että painoa olisi hyvä ottaa n. 3 krt viikossa ja katsoa niiden keskiarvo. JA tärkeämpi kuin vaaka, olisi ottaa siitä navan seudulta mitta kerran viikossa tai ainakin kahdessa, Tuo mitta kertoo, lähteekö rasvaa vai ei. Paino kertoo vain painon ja se voi olla nestettä (noustessa) tai lihaskatoa (laskiessa, jos vyötärö ei pienene).
  Ja yksi tärkeä juttu tuossa painonhallinnan vaikeudessa on se, että naiset eivät kerta kaikkiaan vaan usko, että jos syö jatkuvasti mahdollisimman vähän ja liikkuu mahdollisimman paljon, kroppa laittaa vastaan ja paino ei liiku vaikka kuinka vaan kiristää tahtia.
  Itse kantapään kautta nämä asiat läpi käyneenä voin kertoa, että kun kerran uskaltaa kokeilla lähteäkin toiseen suuntaa, eli maltilla lisätä ruokaa ja pitää huolen siitä, että liikuntamäärät pysyvät max. 5 krt vk tasolla (näistäkin suunnilleen 3 lihaskuntoa ja 2 kevyttä aerobista) alkaa tapahtumaan käsittämättömiä asioita. Ja ei, se ei näkynyt omalla kohdalla juurikaan vaa’alla, vaan nimenomaan niissä ympärysmitoissa, eli rasva paloi ja lihas kasvoi.
  Tämä ei ollut siis kirjoitettu moittien, vaan kannustaen miettimään, että ehkä olet ajanut kroppasi tilaan, missä aineenvaihdunta kaipaa buustia lisätyn ruuan ja maltillisen liikunnan kautta. Tsemppiä jatkoon 🙂

  • myprojectisme kirjoitti:

   Kiitos Nelli paljon kommentistasi, omakohtaisista kokemuksista ja ajattelemaan herättelevästä kirjoitusasusta. Olen itseasiassa itsekin miettinyt joskus sitä teenkö liikaa ja aina näissä tilanteissa muistan vuosien takaisen Joni Jaakkolan tekstin siitä kuinka pitäisi tehdä itseasiassa mahdollisimman vähän sen sijaan että antaisi kaikkensa. On myös totta että olen ”laihduttanut” pitkään. Käytän lainausmerkkejä koska en ole enää muutamaan vuoteen tehnyt mitään radikaalia vaan nimenomaan maalaisjärkeen perustuvia pitkäkestoisia valintoja. Ja tämäkin oikeastaan sillä perimmäisellä ajatuksella että jos olenkin elimistöni onnistunut saada jotenkin juntturaan erilaisin kokeiluin, on aika palauttaa se takaisin normaaliin. Samankaltaisia ajatuksia on siis liikkunut myös täällä eli kiitos kun muistutit näistä, sille oli tällä kertaa todella tarvetta 🙂

  • myprojectisme kirjoitti:

   Ja jatkan vielä senverta että joku kun kysyi että olenko ottanut mittoja ja harmittelin että en, niin vaikka tässä nyt ollaan jo jonkinverran edettykin niin taidan ne silti ottaa nyt. Onhan tarkoitus kuitenkin vielä tästä edetä 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.