Hae
My Project Is Me

Matala ferritiini – ferritiiniarvona 6

Minulla todettiin matala ferritiini kun muista syistä kävin verikokeissa viime lokakuussa. Siitä alkaen olen syönyt päivittäin rautalisää.

Ferritiiniarvoni olivat tosiaan vaivaiset kuusi, kun ne lokakuussa 2023 muiden tutkimusten yhteydessä mitattiin. Lukemani on selkeästi alhainen sillä normaalit viitearvot ovat naisilla 15-125 µg/l ja raudanpuutteen raja-arvona ferritiinille pidetään kirjallisuudeessa yleensä arvoa 30 µg/l. (Lähde: https://www.terveyskirjasto.fi/snk03356).

rautalisä

Matala ferritiini – minun kokemukseni

Tulokset yllättivät mutta toisaalta olin myös hieman helpottunut, sillä olin jo jonkin aikaa harmitellut jaksamattomuuden tunnetta lenkkipolulla. Ehkä osasyy jaksamattomuuteen olikin matalissa ferritiiniarvoissa vaikka varmasti myös muilla tekijöillä on osansa tässäkin kokonaisuudessa.

Kuten kuitenkin kirjoitin, tulokset olivat yllättävät sillä ferritiinin lisäksi raudanpuutteesta puhuttaessa mainitaan usein myös hemoglobiini. Omalla kohdalla hemoglobiiniarvot ovat aina olleet hyvät eli vain niitä arvoja tarkastelemalla, ei raudanpuutos olisi ehkä koskaan tullut esiin. En siis osannut epäillä kohdallani raudanpuutetta lainkaan, vaikka riskiryhmään suolistosairauteni ja myös runsaiden kuukautisten vuoksi kuulunkin.

Yhtäkkisiä oireitakaan en ollut huomannut  – juoksukunnon heikentymisen lisäksi. Sensijaan muun muassa yleinen väsymys, aivosumu ja jaksamattomuus sekä tosiaan hengästyminen ovat olleet sellaisia oireita mitä nyt jälkikäteen tunnistan. Oireet ovat kuitenkin sellaisia, että ne olisivat voineet aivan yhtä hyvin johtua huonosti nukutusta yöstä, vähän huonommista valinnoista ruokalautasalla ja niin edelleen. Oireilu ei myöskään ole alkanut yhdessä yössä, kuten vaikka kurkkukivussa, vaan hiljalleen, minkä vuoksi niihin ei ehkä ole osannut reagoidakaan. Kaikkeen kun tottuu.

Se, mistä haluan kuitenkin muistuttaa on että jokaisen oireet ja tuntemukset ovat yksilöllisiä. Jokaisen keho myös reagoi eri tavalla ja vaikka minä olen aktiivisesti jaksanutkin urheilla matalilla arvoilla, voi jollain toisella vastaavat arvot vetää mielen ja jaksamisen aivan nolliin. Toisaalta taas jollain ei vaikuta senkään vertaa kuin minulla.

Tilanne nyt

Viimeisin mittaus tehtiin nyt helmikuun alussa. Lokakuusta alkaen olen tosiaan syönyt päivittäin rautalisää ja matala ferritiini onkin lähtenyt hitaaseen nousuun. Viimeisin mittaustulos (helmikuu 2024) on 10 µg/l ja lukema on siis edelleen matala. Raudan syöminen jatkuu siis edelleen mutta ainakin suunta on oikea, eli ylöspäin.

2 kommenttia

  1. krissstiina kirjoitti:

    Heippa,
    onko sulle raudan tablettihoito sopinut, suolistosairaudesta huolimatta? Itse odotan vähän pelokkaana, kun olen raskaana ja ferritiini jo lähtökohtaisesti matalalla tasolla (29) ja rautatabletit ei vissiin aina kovin vatsaystävällisiä ole. Itsellä siis myös suolistosairaus (cu) ja sen takia vähän varovaisesti suhtaudun rautalisään. Vasta saanut taudin kuriin, joten en todellakaan haluaisi aiheuttaa mitään ylimääräisiä ongelmia.

    • myprojectisme kirjoitti:

      Onnittelut tulevasta vauvasta ❤️

      Kuten kirjoitin postauksessakin niin kaikkihan me olemme yksilöitä ja kohdallani ei lähtökohtaisesti ole ollut viitteitä ravintoaineiden imeytymisongelmista. Näiden muutamien kuukausien aikana purkkirauta onkin onneksi saanut arvot nousuun, hyvin hitaasti toki, mutta nousuun kuitenkin.

      Ja mitä niihin valmisteusiin tulee niin niissä tosiaan on eroja. En uskalla suositella mitään tiettyä merkkiä mutta oman kokemukseni mukaan ne, mitä vatsaystävällisinä yleensä markkinoidaan ovat olleet ainakin itselleni sopivimpia.

      Ihana myös kuulla että olet saanut oman sairautesi hallintaan. Olen itse tämän kaiken suhteen melko tuore tapaus ja oireiluni muutoinkin lievää, etten koe osaavani oikein auttaa kuin korkeintaan vertaistuen ja kokemusten kautta. Onneksi meillä kuitenkin on asiantuntevat lääkärit, joiden puoleen kääntyä kun tarvetta on.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *