Herkkua soijasta
Moi,
Kun eilen kehuskelin opettelleeni käyttämään kasvisproteiineja, ja erityisesti siis soijaa useammin ruokavaliossani, niin ajattelin jakaa teillekin muutaman reseptin. Olen aiemmin lisännyt soijarouhetta varovasti esimerkiksi osaksi linssikeittoa ja aina se on jotenkin maistunut läpi. Niinpä eräänä päivänä googletin ”Paras soijarouheresepti” ja törmäsin kahteen kokeilemisen arvoiseen ohjeeseen: Insinöörin soijapihvit sekä Karibialainen soijarouhekastike. Molemmat ovat äärettömän yksinkertaisia ja nopeita valmistaa eikä lopputuloksessa kummastakaan maistunut minusta soijarouhe läpi.
Alla ohjeet sellaisina kuin minä ne tein ja alkuperäiset löydät edellä esitetyistä linkeistä. Ja lisätietona vielä että itsellä käytössä on/oli tumma soijarouhe.
Soijarouhepihvit (6-8kpl):
2dl vettä
1kpl lihaliemikuutio
2dl soijarouhetta
2kpl kananmunaa
3rkl soijajuhoja
2rkl sipulikeittoseosta
2tl grillausmaustetta
1tl mustapippuria
Mittaa kulhoon vesi ja liemikuutio. Lämmitä mikrossa siten että liemikuutio sulaa. Lisää muut aineet, sekoita ja anna turvota noin 15minuuttia. Muotoile massasta pihvejä ja paista pannulla molemmin puolin.
Pihvit olivat maultaan meheviä mutta ehkä hivenen suolaisia ja jatkossa taidan kokeilla pienemmällä määrällä sipulikeittoseosta (joka kuitenkin toi mukavaa makua). Nirsoileva uhmaikäinenkin söi näitä hyvällä mielellä, jolloin oletan maun olevan kohdillaan.
Soijarouhekastike (melkoinen annos):
2dl soijarouhetta
2dl vettä
1 lihaliemikuutio
2 sipulia
1tlk tömaattimurskaa
1rkl currya
2tl kuivattua inkivääriä
1tl mustapippuria
1rkl soijajuhoja
2 banaania
1dl suolapähkinöitä
Mittaa kulhoon vesi ja lisää liemikuutio. Kuumenna mikrossa kunnes liemikuutio sulaa ja lisää soijarouhe. Anna vetäytyä ja samaan aikaan kuullota sipulit pannulla. Lisää soijarouhe ja paista hetki. Lisää kaikki mausteet sekä tomaattisose. Anna kiehua noin 5minuuttia. Samaan aikaan kuutioi baanaani. Lisää lopuksi kuutioidut banaanit ja pähkinät.
Omaan makuuni tämä oli melkolailla täydellistä, johtuen ehkä kieroutuneesta mieltymyksestäni banaanin ja suolaisen yhdistelmään. Inkivääriä taisi humahtaa hieman liikaa sekaan sillä se maistui hitusen kastikkeesta läpi muttei millään lailla häiritsevästi.
Joko omat makunystyräni alkavat tottua tähän soijan makuun tai sitten yllä esitetyt reseptit ovat oikeasti onnistuneet peittämään soijarouheen maun alleen täydellisesti. Tulen ehdottomasti valmistamaan näitä uudestaan niiden helppouden, proteiinipitoisuuden ja lihaan verattuna huokean hinnan vuoksi. Ja koska olen vielä melkoinen noviisi mitä näihin soijarouheresepteihin tulee niin jos jollakulla on oma suosikkiresepti niin kuulen sen mielelläni.
Olen huomannut, että soijarouheissa on merkkien ja ilmeisesti valmistuserienkin välillä makueroja. Salminen on ollut mielestäni parempaa, monet tosin kehuvat soyappetitin nimeen.
Erinomaisia soijareseptejä löytyy muuten Olga Temosen kirjasta Emäntänä Olga, toki muitakin mahtavia kasvisreseptejä ja kirja saa varauksettoman suositukseni! Teen kirjasta säännöllisesti mm. soijabolognesea, soija chiliä ja soijalihistä 🙂
Kiitos vinkeistä!
Nam, pihvit näyttää ihanilta, menee kokeiluun! Kiitos myös V:lle vinkeistä!
🙂 Niinpä, kiitos kaikki tietäjät!
Hyvännäköisiä pihvejä! Mitäs muuten olet mieltä soijarouheen hiilaripitoisuudesta? Monet sitä tuntuvat karttavan kun ovat ”hiilaritietoisia”
Itsehän en mitenkään karttele hiilareita vaikka niiden saantia olenkin melkoisesti rajoittanut. Soija ei varmaan koskaan tule olemaan minulla niin suuressa osassa viikottaista ruokavaliota ettenkö voisi sitä hiilaripeloissani käyttää varsinkin jos käyttöä tulee päivänä, jolloin on tullut urheiltua. Tässä kaikessa hiljaisuudessa tapasin erästä ravitsemuspuoleen enemmän kiinnostusta painottanutta pt:tä, joka itseasiassa suositteli minulle muutoinkin hiilaritasojen nostaista treenipäivinä. Tosin nyt kun mainitsit niin olisiko tämä ollutkin syynä ylimääräiseen maanantaikilooni?
eilen mietinki sun postausta lukiessa, että mitenhän sä näitä soijajuttuja käytät. mut täältähän tulikin heti vastausta perää 😀 mulla on pussillinen tota samaa soijarouhetta kotona, mutta en oo oikein osannut tehdä siitä ensimmäisen epäonnistuneen kokeilun jälkeen mitään. Ehkä näitä vois nyt kokeilla, kiitti vinkeistä 🙂
Minullakin se on tuolla lojunut pitkään odottamassa inspiraatiota 😀
Itse innostuin käyttämään soijasuikaleita, joita myydään kuivana samanlaisissa pusseissa kuin rouheita. Liotin niitä hetken vedessä(voi olla muukin neste, mutta tämä oli kevyin tapa tietysti) Sitten paistoin ne broilersuikaleiden tapaan ja maustoin suolalla sekä cayennepippurilla(voimakas mauste eli käytä varoen!). Helppo ja nopea ruoka, jonka raaka-aineet ovat säilyviä. Suosittelen! Kerran maistoin savutofuwokkia vaalien aikaan jonkun puolueen mainoskojulla, oli hyvää sekin.
tofua voisi ollakin se seuraava opeteltava asia.. Siitä en nimittäin osaa tehdä mitään hyvää 😛
Itse käytän välipalana sellaisenaan soijajugurtin päällä! Hyvää on meinaan! Mulla on maitoallergia niin sillä saa hyvin protskua ns rahkan sijaan!
Käytän vege sun luomu soijarouhetta, pienempi pussi ja vähän kalliimpi mut maku kohillaan!
🙂 Kiitos merkkivinkistä.
Soija on tosi hyvää, mutta mielestäni aika vaikeaa valmistaa täydelliseksi. Onneksi mieheni on minua taitavampi kokki ja pitkään kasvisruokaillut ystäväni on häntä myös opastanut soijaa käyttämään 😉 Hän tekee soijasuikaleet niin, että wokkipannuun laitetaan vettä ja öljyä, kasvisliemikuutio ja haluttuja mausteita. Niitä sitten pyöritellään siinä kunnes vesi haihtuu pois. On tosi tärkeää, että öljystä ei pihistellä, se oikea, ”lihamainen” rakenne tulee juuri siitä, kun soijaa on käristetty jä pyöritelty tarpeeksi kauan siinä pannulla. Ja on tosi tärkeää maistaa soijia aina välillä. Suikaleet eivät ainakaan minun makuuni saa jäädä yhtään löysiksi!
Rouhetta oikeestaan valmistetaan samalla tekniikalla. Jauhelihamaista makua saa hyvin mausteseoksilla, esim. taco spice mix, jos soija tulee vaikkapa tortilloihin.
Itse olen kyllä tosi mieltynyt juuri näihin kahteen, suikaleisiin ja rouheeseen. Niillä saa tosi hyvin korvattua lihan suurimmassa osassa ruuista. On tosi paljon edullisempaa ja en muutenkaan halua tukea eläinten tehotuotantoa.
Herkullisia hetkiä soijan parissa!
Kiitos 🙂 Arvasin että täältä löytyy minua kokeneempia käyttäjiä!
Oletko käyttänyt soijaa myös jauheliharuokien jatkamiseen? Itse laitan aina jauhelihataikinaan n. 1 dl rouhetta turvotettuna, laatikkoruokiin passaa myös hyvin. Oleellista soijan kanssa on juuri tuo rasvan ja mausteiden käyttö, muuten maku tunkee herkästi läpi. Jauhelihassahan tuo lihan rasva riittää, muuten valmistettaessa rasvalla pitää sitten oikeesti vähän läträtä. Ja jos olen Jennie oikein ymmärtänyt, se on sinulle pieni pulma 😉
Tunnet minut melkein paremmin kuin itse itseni 😀 Ajatuksissa tuo jatkaminen on käynyt vaan toteutuksen tasolle ei ole kskaan tainnut päätyä.
Santa Marian TexMex mausteista löytyy loistava herkuttelupäivän soijaherkku http://www.santamariaworld.com/fi/reseptit/Tex-mex/#!/chilinmakuinen-tulinen-tomaattikeitto/ Itse laitan joukkoon vielä hiukan lisää soijarouhetta ja terveellisemmänhän tästä saisi jos tekisi itse tulisen meksikolasmaustetun tomaattikeiton, mutta sen takia tämä onkin meillä erityinen herkku kun sitä keittoa ei viitsi itse tehdä 🙂
Kuulosta kieltämättä hyvältä, kiitos! Ja näin pakkaspäivinä pieni tulisuus on vain tervetullutta 🙂
Soijahan on ihan tosi epäterveellistä…..
Tykkäsin muuten ennen blogistasi, mutta nykyään minusta tuntuu, että kirjoitustyylisi on ihan kuin lapsille kirjoittaisit… ja sinusta saa jotenkin… lapsellisen ja tyhmän kuvan. Joten tuskin enää jaksan lukea blogiasi.
Ikävä kuulla että blogini ei enää tarjoa sinulle miellyttävää lukukokemusta. En mitenkään tietoisesti ole muutosta tehnyt eli mahdollinen kirjoitustyylin muutos on mennyt itseltä kokonaan ohitse. Kiitän palautteesta ja tutkinkin hieman tuotoksiani tämän valossa tarkemmin.
Testasin kastikkeen ja toimii 🙂 Pitkäaikaisena kasvissyöjänä otan tämän kyllä käyttöön. Kiitos hyvistä vinkeistä, kun sitä jotenkin juurtuu aina niihin samoihin arki ruokiin.
Kiva kuulla, vaikkei resepti alkujaan minun olekaan 🙂