Hae
My Project Is Me

Herkkua soijasta

Moi,

Kun eilen kehuskelin opettelleeni käyttämään kasvisproteiineja, ja erityisesti siis soijaa useammin ruokavaliossani, niin ajattelin jakaa teillekin muutaman reseptin. Olen aiemmin lisännyt soijarouhetta varovasti esimerkiksi  osaksi linssikeittoa  ja aina se on jotenkin maistunut läpi. Niinpä eräänä päivänä googletin ”Paras soijarouheresepti” ja törmäsin kahteen kokeilemisen arvoiseen ohjeeseen:  Insinöörin soijapihvit sekä Karibialainen soijarouhekastike. Molemmat ovat äärettömän yksinkertaisia ja nopeita valmistaa eikä lopputuloksessa kummastakaan maistunut minusta soijarouhe läpi.

0197d877a404272d8106eb7bb957f53382bb7a3f1f

Alla ohjeet sellaisina kuin minä ne tein ja alkuperäiset löydät edellä esitetyistä linkeistä. Ja lisätietona vielä että itsellä käytössä on/oli tumma soijarouhe.

Soijarouhepihvit (6-8kpl):

2dl vettä

1kpl lihaliemikuutio

2dl soijarouhetta

2kpl kananmunaa

3rkl soijajuhoja

2rkl sipulikeittoseosta

2tl grillausmaustetta

1tl mustapippuria

Mittaa kulhoon vesi ja liemikuutio. Lämmitä mikrossa siten että liemikuutio sulaa. Lisää muut aineet, sekoita ja anna turvota noin 15minuuttia. Muotoile massasta pihvejä ja paista pannulla molemmin puolin. 

Pihvit olivat maultaan meheviä mutta ehkä hivenen suolaisia ja jatkossa taidan kokeilla pienemmällä määrällä sipulikeittoseosta (joka kuitenkin toi mukavaa makua). Nirsoileva uhmaikäinenkin söi näitä hyvällä mielellä, jolloin oletan maun olevan kohdillaan.

IMG_2313010c8be0386180368269beba3face32a20f27aceb2 012af3a041b8613f4d8c22fff2ed8e67d1ec42f0b5IMG_2289 IMG_2293

 

Soijarouhekastike (melkoinen annos):

2dl soijarouhetta

2dl vettä

1 lihaliemikuutio

2 sipulia

1tlk tömaattimurskaa

1rkl currya

2tl kuivattua inkivääriä

1tl mustapippuria

1rkl soijajuhoja

2 banaania

1dl suolapähkinöitä

Mittaa kulhoon vesi ja lisää liemikuutio. Kuumenna mikrossa kunnes liemikuutio sulaa ja lisää soijarouhe. Anna vetäytyä ja samaan aikaan kuullota sipulit pannulla. Lisää soijarouhe ja paista hetki. Lisää kaikki mausteet sekä tomaattisose. Anna kiehua noin 5minuuttia. Samaan aikaan kuutioi baanaani. Lisää lopuksi kuutioidut banaanit ja pähkinät.

Omaan makuuni tämä oli melkolailla täydellistä, johtuen ehkä kieroutuneesta mieltymyksestäni banaanin ja suolaisen yhdistelmään. Inkivääriä taisi humahtaa hieman liikaa sekaan sillä se maistui hitusen kastikkeesta läpi muttei millään lailla häiritsevästi.

IMG_2300 IMG_2302017f467d4eeb0114dc4d6de7bf882c6f740d6795cf

Joko omat makunystyräni alkavat tottua tähän soijan makuun tai sitten yllä esitetyt reseptit ovat oikeasti onnistuneet peittämään soijarouheen maun alleen täydellisesti. Tulen ehdottomasti valmistamaan näitä uudestaan niiden helppouden, proteiinipitoisuuden ja lihaan verattuna huokean hinnan vuoksi. Ja koska olen vielä melkoinen noviisi mitä näihin soijarouheresepteihin tulee niin jos jollakulla on oma suosikkiresepti niin kuulen sen mielelläni.

22 kommenttia

 1. -V- kirjoitti:

  Olen huomannut, että soijarouheissa on merkkien ja ilmeisesti valmistuserienkin välillä makueroja. Salminen on ollut mielestäni parempaa, monet tosin kehuvat soyappetitin nimeen.
  Erinomaisia soijareseptejä löytyy muuten Olga Temosen kirjasta Emäntänä Olga, toki muitakin mahtavia kasvisreseptejä ja kirja saa varauksettoman suositukseni! Teen kirjasta säännöllisesti mm. soijabolognesea, soija chiliä ja soijalihistä 🙂

 2. Linda kirjoitti:

  Nam, pihvit näyttää ihanilta, menee kokeiluun! Kiitos myös V:lle vinkeistä!

 3. Marja kirjoitti:

  Hyvännäköisiä pihvejä! Mitäs muuten olet mieltä soijarouheen hiilaripitoisuudesta? Monet sitä tuntuvat karttavan kun ovat ”hiilaritietoisia”

  • jennie kirjoitti:

   Itsehän en mitenkään karttele hiilareita vaikka niiden saantia olenkin melkoisesti rajoittanut. Soija ei varmaan koskaan tule olemaan minulla niin suuressa osassa viikottaista ruokavaliota ettenkö voisi sitä hiilaripeloissani käyttää varsinkin jos käyttöä tulee päivänä, jolloin on tullut urheiltua. Tässä kaikessa hiljaisuudessa tapasin erästä ravitsemuspuoleen enemmän kiinnostusta painottanutta pt:tä, joka itseasiassa suositteli minulle muutoinkin hiilaritasojen nostaista treenipäivinä. Tosin nyt kun mainitsit niin olisiko tämä ollutkin syynä ylimääräiseen maanantaikilooni?

 4. Milla kirjoitti:

  eilen mietinki sun postausta lukiessa, että mitenhän sä näitä soijajuttuja käytät. mut täältähän tulikin heti vastausta perää 😀 mulla on pussillinen tota samaa soijarouhetta kotona, mutta en oo oikein osannut tehdä siitä ensimmäisen epäonnistuneen kokeilun jälkeen mitään. Ehkä näitä vois nyt kokeilla, kiitti vinkeistä 🙂

 5. Nimetön kirjoitti:

  Itse innostuin käyttämään soijasuikaleita, joita myydään kuivana samanlaisissa pusseissa kuin rouheita. Liotin niitä hetken vedessä(voi olla muukin neste, mutta tämä oli kevyin tapa tietysti) Sitten paistoin ne broilersuikaleiden tapaan ja maustoin suolalla sekä cayennepippurilla(voimakas mauste eli käytä varoen!). Helppo ja nopea ruoka, jonka raaka-aineet ovat säilyviä. Suosittelen! Kerran maistoin savutofuwokkia vaalien aikaan jonkun puolueen mainoskojulla, oli hyvää sekin.

  • jennie kirjoitti:

   tofua voisi ollakin se seuraava opeteltava asia.. Siitä en nimittäin osaa tehdä mitään hyvää 😛

 6. Jenni kirjoitti:

  Itse käytän välipalana sellaisenaan soijajugurtin päällä! Hyvää on meinaan! Mulla on maitoallergia niin sillä saa hyvin protskua ns rahkan sijaan!
  Käytän vege sun luomu soijarouhetta, pienempi pussi ja vähän kalliimpi mut maku kohillaan!

 7. Minna kirjoitti:

  Soija on tosi hyvää, mutta mielestäni aika vaikeaa valmistaa täydelliseksi. Onneksi mieheni on minua taitavampi kokki ja pitkään kasvisruokaillut ystäväni on häntä myös opastanut soijaa käyttämään 😉 Hän tekee soijasuikaleet niin, että wokkipannuun laitetaan vettä ja öljyä, kasvisliemikuutio ja haluttuja mausteita. Niitä sitten pyöritellään siinä kunnes vesi haihtuu pois. On tosi tärkeää, että öljystä ei pihistellä, se oikea, ”lihamainen” rakenne tulee juuri siitä, kun soijaa on käristetty jä pyöritelty tarpeeksi kauan siinä pannulla. Ja on tosi tärkeää maistaa soijia aina välillä. Suikaleet eivät ainakaan minun makuuni saa jäädä yhtään löysiksi!

  Rouhetta oikeestaan valmistetaan samalla tekniikalla. Jauhelihamaista makua saa hyvin mausteseoksilla, esim. taco spice mix, jos soija tulee vaikkapa tortilloihin.

  Itse olen kyllä tosi mieltynyt juuri näihin kahteen, suikaleisiin ja rouheeseen. Niillä saa tosi hyvin korvattua lihan suurimmassa osassa ruuista. On tosi paljon edullisempaa ja en muutenkaan halua tukea eläinten tehotuotantoa.

  Herkullisia hetkiä soijan parissa!

 8. -V- kirjoitti:

  Oletko käyttänyt soijaa myös jauheliharuokien jatkamiseen? Itse laitan aina jauhelihataikinaan n. 1 dl rouhetta turvotettuna, laatikkoruokiin passaa myös hyvin. Oleellista soijan kanssa on juuri tuo rasvan ja mausteiden käyttö, muuten maku tunkee herkästi läpi. Jauhelihassahan tuo lihan rasva riittää, muuten valmistettaessa rasvalla pitää sitten oikeesti vähän läträtä. Ja jos olen Jennie oikein ymmärtänyt, se on sinulle pieni pulma 😉

  • jennie kirjoitti:

   Tunnet minut melkein paremmin kuin itse itseni 😀 Ajatuksissa tuo jatkaminen on käynyt vaan toteutuksen tasolle ei ole kskaan tainnut päätyä.

 9. -A- kirjoitti:

  Santa Marian TexMex mausteista löytyy loistava herkuttelupäivän soijaherkku http://www.santamariaworld.com/fi/reseptit/Tex-mex/#!/chilinmakuinen-tulinen-tomaattikeitto/ Itse laitan joukkoon vielä hiukan lisää soijarouhetta ja terveellisemmänhän tästä saisi jos tekisi itse tulisen meksikolasmaustetun tomaattikeiton, mutta sen takia tämä onkin meillä erityinen herkku kun sitä keittoa ei viitsi itse tehdä 🙂

  • jennie kirjoitti:

   Kuulosta kieltämättä hyvältä, kiitos! Ja näin pakkaspäivinä pieni tulisuus on vain tervetullutta 🙂

 10. Hmm... kirjoitti:

  Soijahan on ihan tosi epäterveellistä…..

  Tykkäsin muuten ennen blogistasi, mutta nykyään minusta tuntuu, että kirjoitustyylisi on ihan kuin lapsille kirjoittaisit… ja sinusta saa jotenkin… lapsellisen ja tyhmän kuvan. Joten tuskin enää jaksan lukea blogiasi.

  • jennie kirjoitti:

   Ikävä kuulla että blogini ei enää tarjoa sinulle miellyttävää lukukokemusta. En mitenkään tietoisesti ole muutosta tehnyt eli mahdollinen kirjoitustyylin muutos on mennyt itseltä kokonaan ohitse. Kiitän palautteesta ja tutkinkin hieman tuotoksiani tämän valossa tarkemmin.

 11. -E- kirjoitti:

  Testasin kastikkeen ja toimii 🙂 Pitkäaikaisena kasvissyöjänä otan tämän kyllä käyttöön. Kiitos hyvistä vinkeistä, kun sitä jotenkin juurtuu aina niihin samoihin arki ruokiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.