Hae
My Project Is Me

Lihaskadon aika

Moi,

Olen tässä viimeaikoina herännyt ajatukseen lihaskadosta. Vaikkei minulla siis koskaan suunnattoman suuret lihakset (vielä) ole ollutkaan niin en haluaisi niitä vähäisiäkin tyystin kadottaa. Enkä tarkoita siis sitä ”pakollista” lihasmäärää, jota jokainen tarvitsee itsensä kannattelemiseen ja perustoimintoihin. Puhun siis tästä ns. ylimääräisestä lihaksesta, jonka olen työllä ja tuskalla itselleni hankkinut. Siitä, joka on minun tapauksessani olemassa vain näyttääkseen kauniilta.

IMG_9736

Lihashan on kropan energiayöppö, sillä se vaatii ylläpitoon enemmän energiaa kuin vaikkapa rasva. Laihdutuksen yhteydessä katoaa aina jonkinverran myös lihasta mutta kuinka paljon, se riippuu monestakin tekijästä, joista yksi oleellinen on ruokavalio. Lihasta säästävän ruokavalion tulee olla tarpeeksi energiapitoinen, ravinteiden sopivassa suhteessa (mm. tarpeeksi proteiinia) mutta kuitenkin tarpeeksi kevyt mahdollistaakseen laihtumisen.

Pelkkä ruokavalio tuskin yksin turvaa lihasten  voimassaoloa laihtumisprojektin aikana vaan mukaan tarvitaan myös lihasärsykkeitä, treeniä. Jos on mahdollista käydä salilla ja treenata kovaa, edes kerta viikossa, voidaan saavutettua lihasmassaa ja voimaa ylläpitää – näin löysin tässä jonain iltana tietoa netistä, en vain enää muista ihan tarkkaan mistä. Mutta mitenhän käy minun tapauksessani kun kuntosalista on pitkä, puolen vuoden tauko? Raskaat painot ovat vaihtuneet huomattavasti pienempiin mutta useampiin toistomääriin (laskettuna mukaan kotijumppa sekä lasten nostaminen useita kertoja päivässä). Ärsykkeitä siis tulee edelleen, jopa useammin kuin ennen, mutta ihan toisella tapaa. Voiko tämä riittää ylläpitämään saavutettuja tuloksia vai käykö minulle vääjäämättä niin että aloitan salilla aikanani ikäänkuin alusta? 

IMG_9744IMG_9738

Jos siellä siis on ruudun takana joku, joka asiasta osaa sanoa niin kertokaa ihmeessä oma mielipiteenne. Katoavatko vielä jokseenkin jäljellä olevat lihakseni tässä kotonaolon tiimellyksessä vai riittänekö kotitreeni pitämään yllä lihasmassaani kovempiin treeneihin saakka? Mitä voisin tehdä lihaskadon estämiseksi – ehkä kuitenkin lisätä viikko-ohjelmaan muutaman rankemman gymstick-treenin?

Kuvat muutaman päivän takaisia.

6 kommenttia

 1. Inka kirjoitti:

  Muistaakseni isosisko kävi mittauksissa ennen ja jälkeen lasten kanssa kotoilun. Hän ei liikkunut mitenkään erityisesti lasten kanssa ulkoilun lisäksi, mutta ennen kotoilua oli kuitenkin ihan ok kunnossa. Silmämääräisesti sun tasoisessa kunnossa ja raskauden jälkeen häneltäkin muutama kilo tippui. Hänellä yläkropassa lihasmäärä oli pysynyt samassa kuin ennen kotoilua, mutta alakropasta lihasmassa oli vähentynyt. Eli lasten nostelu on oikeastikin hyödyllistä. Sä kuitenkin teet päivittäin tasapuolisesti lihaksilla jotain, joten uskoisin sun säästävän lihaksesi ihan mallikkaasti.

 2. Nimetön kirjoitti:

  Kannattaa muistaa myös lihasmuistin merkitys. Vaikka lihasmassaa hieman häviäisikin näiden salittomien kuukausien aikana, se tulee yllättävän nopeasti takaisin kun treenaus taas alkaa! Joten ei hätää 😉

  • jennie kirjoitti:

   Tästäkin tosiaan paljon kirjoitettiin kun netistä tätä tietoa kaivelin. Vaikka siis lihasta olisi kaonnut niin aloittelijaa nopeammin nämä kadottajat tuntuivat sen saavan takaisin.

 3. Polenka kirjoitti:

  Rankempi gymstick-treeni varmaan olisi ihan hyvä lisä, jos vastuksen saa niin kovaksi että toistomäärät alkavat olemaan samaa luokkaa kuin salitreenissä 🙂 Ja muutenkin varmaan kannattaa suosia lihaskuntoa aerobisen sijasta. Mutta kuvista päätellen lihakset on ihan hyvin säilynyt, varmaan alakroppa on haastavin kohta, kuten tuossa ylemmässä kommentissa mainittiin.

  • jennie kirjoitti:

   Ihan niin rankaksi en taida ainakaan alakropalle saada mutta ojentajille ja hauiksille kyllä (vaikka ojentajathan melko hyvin saa uuvutettua omalla kropallakin, ainakin minä). Mutta kerta tuo tuolla nurkassa pölyttyy niin taidanpa sen takaisin käyttöön ottaa – ei siitä ainakaan haittaa ole 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.