Hae
My Project Is Me

Saako sanoa laihduttavansa

En tiedä olenko se vain minä, vai onko laihduttaminen jotenkin epätrendikästä. Laihduttaminen tuntuu olevan jollain tapaa väärin eikä siihen pitäisi pyrkiä. Sensijaan pitäisi hyväksyä itsensä sellaisena kuin on ja pyrkiä esimerkiksi kohti parempaa kuntotasoa vaikka taustalla kuitenkin ehkä tavoitellaan samalla pienempää vaatekokoa. Tai jos nyt ihan oikeasti myönnetään että tavoitteena on laihtua niin ei siltikään laihduteta vaan vähän niinkuin yritetään. Ja kun vähän niinkuin yrittää, ei tarvitse pettyä jos ei laihdukaan koska eihän oikeastaan edes sitä tavoitellut. Antaako tällaisella ajatusmaailmalla ikäänkuin luvan epäonnistua pyrkimyksissään jo ennenkuin on edes aloittanut? Enkä tahdo syyllistää ketään sillä olenhan itse tehnyt ihan samaa.

laihduttaminen

Siitä olen kyllä samaa mieltä ettei tietynlainen itseinho johda mihinkään. Toki se, että omat vatsamakkarat ärsyttävät voi toimia alkusysäyksenä laihdutustavoitteelle mutta ei todennäköisesti kanna kovin kauas. Kun jatkuvasti sättii itseään, saattaa synnyttää huomaamattaan melkoisen negaatioiden kierteen, joka saattaa taas osaltaan aiheuttaa turhaa stressiä ja sitämyöten vaikeuttaa laihdutustavoitteita. Ja kun ei onnistuta, inhotaan itseä vielä enemmän ja tämä negatiivinen kehä on valmis. Positiivisemmalla ajatusmaailmalla taas on laihdutusmatkakin varmasti kaikkineen mukavamapi taittaa.

Ja mitä tuohon laihduttamisen epätrendikkyyteen tulee niin laihduttamisen sijaan kuulee puhuttavan usein elämäntapamuutoksista. Minusta ne kuitenkin tarkoittavat samaa asiaa jos tavoitteena on pienempi vaatekoko (tai pienempi rasvaprosentti tai kiinteämpi keho). Toki elämäntapamuutokset saattavat tarkoittaa puhtaasti terveydellistä muutosta tai jotain muuta mutta vähintään yhtä usein ne tarkoittavat samaa kuin laihduttaminen. Tai näin ainakin ajattelen itse sillä eiköhän jokainen laihduttaja kuitenkin tavoittele sitä pienempää minää loppuelämäkseen, jolloin niistä laihdutusaikana tehdyistä muutoksista täytyy syntyä elämäntapa.

Miksi siis ei voisi vain puhua rehellisesti laihduttamisesta? Miksei voi vain myöntää laihduttavansa? Vai mitä te ajattelette: Onko laihduttaminen ja elämäntapamuutokset samaa tarkoittava asia? Vai onko laihduttaminen jokin negatiivinen 80-lukulainen mörkö kaalikeittoineen ja greippeineen?

laihduttaminen_1

6 kommenttia

 1. Nimetön kirjoitti:

  Samaa olen miettinyt että miksi ei enää vaan voi sanoa suoraan että laihdutan 🙂

 2. Th-93 kirjoitti:

  Ehkä siksi, että itse ainakin miellän laihduttamisen enemmän toiminnaksi, jossa tavoite on se tietty paino – mahdollisesti keinolla millä hyvänsä. Esim. pussikeitot jne. Ja entä sitten kun tuo paino on tavoitettu? Kun ajatushan pitäisi – oli käytettävä termi sitten mikä hyvänsä, pyrkiä siihen että se paino myös pysyy siinä tavoitellussa. Ja tämä taas vaatii hyvin usein jonkinlaisen pysyvän muutoksen elämäntavoissa (oli se sitten pienempi tai isompi) -> elämäntapamuutos. Mut jokainen toki käyttäkööt ihan mitä termejä tahtoo minun puolestani, ja varsinkin tietyissä tilainteissa nimenomaan laihduttamisesta puhuminen on varmasti enemmän kuin sopivaakin.

  • jennie kirjoitti:

   Sepä se – tähän mielikuvaan varmaan monella se sana ”laihduttaminen” menee. Ja tottahan se on, mitä sanoit, että jos sitä painoa (tai rasvaprosenttia tai senttejä tai mitälie) pyritään pienentämään pysyvästi, on puhuttava jonkinlaisesta muutoksesta loppuelämälle -> Elämäntapamuutos.

 3. iiris kirjoitti:

  Eikös siinä laihduttamisessa ole juurikin kyse siitä, että ne menetetyt kilot tulevat takaisin. Olen kuullut, että tyyliin joku 90% laihduttajista lihoo ne kilot ennemmin tai myöhemmin takaisin. Silloin vois heittää jo koko laihdutusajattelun romukoppaan ja ruveta tekemään sitä elämäntapamuutosta. En kyllä ihan ymmärrä mitä hait tällä otsikolla, mutta voihan sitä terminä käyttää mitä tahansa. Se lopputuloshan siinä on se tärkein. Oli se väline pussikeitto tai superdieetti, tulos on pitkällä tähtäimellä surkeampi. Ja voihan sitä olla lihavakin tyytyväinen itseensä, tekee muutosta vaikkapa liikunnan määrän lisäämisessä jotta voisi vielä paremmin ja se voi johtaa laihtumiseen. Silloin se on sitä elämäntapamuutosta tai vaikkapa kuntoremonttia. Mutta vähän hämmentävä postauksen aihe oli kyllä tämä…

  • jennie kirjoitti:

   Onko laihduttaminen siis synonyymi epäonnistuneelle elämäntapamuutokselle? Haluan itse uskoa että se 90% laihduttajista, jotka takaisin lihovat, ovat tehneet sen tosimielellä ja tarkoituksella laihtua loppuelämäksi. Keinoja on toki yhtämonia kuin on laihduttajiakin, joista osa on fiksumpia kuin osa. Nyt en ehkä otakaan kantaa siihen vaan enemmän ehkä nimenomaan sen termin ”laihduttaminen” negatiiviseen maineeseen. Tai oikeastaan ehkä kysyn ääneen että onko laihduttaminen terminä tällä hetkellä jotenin pannassa, nimenomaan sen luomien mielikuvien vuoksi. Laihduttamisesta puhutaaan mediassakin aika vähän enää sillä nimenomaisella termillä, tai siltä minusta ainakin tuntuu. Kuten joku tuossa aiemmin kirjoittikin, niin sinänsähän on varmaan se ja sama mitä termiä kukin tahtoo aiheesta käyttää – eikä mikään niistä ole sen enempää oikein/väärin mutta mietiskelin vain ääneen. Ja ehkä ihan hyvä että vähän pohdiskelin, sillä tämä sai muutaman postausidean heräämään jatkoa ajatellen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.