Hae
My Project Is Me

Vielä kehonkoostumusmittauksesta

Moikka,

 

 

Koska teiltä tuli jonkin verran kyselyä tuota tekemääni kehonkoostumusmittausta koskien niin ajattelinpa ihan tehdä aiheesta vielä oman postauksensa. Nyt keskityn siis itse mittaukseen, tekniikkaan ja välineistöön. 

Kuva täältä

 

 

Tämä minun mittaukseni tehtiin Hur Labsin kehittämällä Tanita-merkkisellä laitteella. Mittaus tapahtuu elektronisesti johtamalla pieniä sähkösignaaleja kehon läpi. Kuulostaa hurjalta mutta sitä se ei ole. Saatu tulos perustuu siihen että rasva- ja lihaskudos johtavat sähköä eri lailla. Itse mittaukseen ei mene kuin alle minuutti ja se on siinä. Mitä tapahtuu käytännössä, niin laitteeseen astutaan paljain jaloin ja napataan kahvat käsiin. Laite ohjaa nämä sähkösignaalit kehon läpi ja tulos on valmis. 

 

Suurin aika meneekin tulosten analysointiin ja läpikäymiseen. Mittauksen jälkeen tulostuu nimittäin kahden A4:sen mittainen analyysi taulukkoineen muun muassa siitä miten rasva ja lihas ovat jakautuneet eri osa-alueille, mikä on nesteen määrä kehossa ja mikä on viskeraalisen rasvan määrä. Nämä siis muutamia mainitakseni. Tulokset selitetään ja kysyäkin saa. 

 

Valmistautuakseen mittaukseen tulisi rankkaa liikuntaa välttää 24h ennen mittausta ja syömättä ja juomatta pitäisi olla vähintään 2h ennen mittausta.  Tämä siksi että kehossa olisi mahdollisimman vähän turhaa nestettä vääristämässä tuloksia. Naisilla mittausta ei suositella tehtäväksi kuukautisten aikaan samaisesta tilapäisestä nestetasapainohäiriöstä. Muutoin rajoitteita ei ole. 

 

Vastaavanlainen mittaustekniikka on inBody. Tästä minulla ei ole kokemusta mutta jonkinlainen uskomus on kait edelleen olemassa että tämä on se kaikkein luotettavin tapa mitata kehonkoostumusta. Jos puhutaan hieman sivuun, niin pelkkää rasvaprosenttia suositellaan edelleen mitattavaksi pihtimenetelmällä, ihopoimumittauksella.
Toinen sivu tulosteista

Kuten kuitenkin sanottu olen tyytyväinen tulosten laajuuteen ja niiltä osin uskallan suositella kehonkoostumusmittausta Tanitalla.  Oma mittaukseni tehtiin Satsilla, jossa siis käyn treenailemassa muutenkin ja hinta oli 30€. Mittauksia tehdään varmasti myös lukuisissa muissa paikoissa ja omalta salilta kannattaa ainakin kysellä mahdollisuutta.

 

 

Jos asustelet Pk-seudulla niin eräs vaihtoehto on myös mittauttaa itsensä Tapanilan urheilutalolla. eräs vanha työkaverini kävi aikanaan siellä tekemässä testin kahdella eri mittausmenetelmällä mahdollisimman oikeiden tulosten varmistamiseksi. Joka tapauksessa lisätietoa löydät täältä. Googlettamalla löytyy varmasti mysö lisää varteenotettavia paikkoja jos oma Sali ei tosiaan moista mahdollisuutta tarjoa.

5 kommenttia

 1. Trina kirjoitti:

  Kiitos kaunis tästä:)! Innostuin oikein kunnolla eilen (kiitos sinun) ja meinasit et nyt mennään kunnon apinanraivolla eteenpäin;). Kävin jo eilen sovittelemassa Stadiumissa ja mietin minkä koon ottaisin. Venyykö toppi hirveästi käytössä? Onko liian henkilökohtaista minkä otit omaksi kooksi topista?Ihanaa viikonloppua! <3

  • jennie kirjoitti:

   Kun jaan täällä painoni ja mittani, niin vaatekoon paljastaminen ei liene ongelma 🙂 Anyway, ostin S:n koska M on minulle satavarmasti liian iso ja XS hyvin varmasti liian pieni, tai ainakin turhan napakka vaikka venyykin kyllä käytössä jonkinverran (tai ainakin niin kävi aiemmin Stadiumista hankkimalleni topille). Ihan ”lässähtänyt” aiemmasta ostoksestanikaan ei kyllä koskaan tullut.

 2. Marinen kirjoitti:

  Moi, olen jo jonkin aikaa seurannut blogiasi ja oletpa saanut huimia tuloksia aikaan! Kunpa itsekin pystyisi samaan =) Kävin itsekin joskus tuossa tanitan mittauksessa ja pelästyin kun rasvaprosentiksi tuli myöskin 12 (pelottavan alhainen naiselle..) ja siksi päätinkin mennä In body mittaukseen. Inbody mittauksessa tulokset muuttuivat huimasti ja tosiaan uskon saaneeni tarkempia tuloksia, mm. rasva% nousi 17 joka tuntuu jo normaalimmalta 🙂 Ajattelin vain mainita, jos tahdot joskus itsekin käydä kyseisessä mittauksessa, sillä Inbodylta he sanoivat että tanitan mittaus ei ole kovin luotettava. Kävin itse urheilustadionilla mittauksessa. Jokatapauksessa tsemppiä sulle treeniin, vaikutat super vahvatahtoiselta, kun pystyt saada noin hienoja tuloksia aikaan ja kehittää itseäsi jatkuvasti. Minä ainakin jatkan juttujesi seuraamista 🙂

  • jennie kirjoitti:

   Kiitos vinkistä 🙂 Ja tosiaan kuten mainittu joskus aiemmin niin en ihan aukottomasti itsekään luota tuohon 12%:iin sillä mittailenhan kuukasuittain kotina Omronin laitteella prosentiksi sen jonkin 18-19 välille mikä todennäköisesti on oikeampi tulos. Ehkä tässä vaiheessa tärkeintä on se että edistystä on tapahtunut. Pidän tuon inBodyn ehdottomasti kuitenkin mielessä jos vaikka kesän jälkeen kävisin siellä. Osaat varmaan kertoa että antaneeko se (inbody) myös jakauman eri kehonosien mukaan vai ainoastaan kokonaisarvion?

  • Marinen kirjoitti:

   Juu, en itse seuraa kovin usein noilla mittauksilla, mutta tosi kivahan niistä on nähdä just se edistys kun sellaistakin on odotettu tapahtuvan =) Satsissa kävin ekaa kertaa mittaamassa tanitalla, ja sain aika huonon selostuksen ja paperikin oli epäselvä. Saitko sieltä hyvän selostuksen noista arvoista? In Bodylla sain tosiaan listan kaikesta kaavioiden muodossa myöskin, ehkä jopa kattavamman. Siellä mulle pidettiin puolen tunnin luento niistä ja testaaja kertoi kaikkia vinkkejä mitä pitäisi tehdä seuraavaksi ja että esim. juuri se rasvaprosentti pitäs saada nousuun että sais parempia tuloksia urheilussa. Se myös sanoi että ei saa tanitan laitteeseen verrata millään tavalla tuloksia, kun eroavat niin paljon toisistaan.. Menen uudestaan nyt kesäkuussa ja katsotaan onko muutoksia tapahtunut :)Mutta niin, jos katsot kehitystä eniten, niin oothan aloittanu tanitalla, joten siitä näät hyvin mitä saat aikaan kuukausien välillä 🙂 Ei niitä lukuja pitäisi liikaa kai seuratakaan , tulee vaan paineita. Ainakin mulle 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *