Hae
My Project Is Me

Hallittua herkuttelua

Moi,

Tässä projektin tiimellyksessä on yhtenä tarkoituksena ollut oppia herkuttelemaan hallitusti. Mitä se käytännössä tarkoittaa, en ole ihan varma itsekään. Se mitä mielikuvissani ainakin ajattelen tuon tarkoittavan on, että ruokavalio pohjautuu, myös herkuttelupäivänä, omiin perusteisiin sekä pysyy myös herkuttelujen osalta kohtuudessa. Jotta tarpeen mukainen kalorimäärä ei mahdottomasti ylittyisi, olisi varmaan suotavaa keventää hieman muuta ruokailua kyseiseltä päivältä. Liika keventäminen perusruoasta on kuitenkin oman kokemukseni enemmän katastrofaalista kuin se että sitä söisi aivan normaalisti noina herkuttelupäivinä. Kun keventää liikaa niin noita herkkuja tulee vain syötyä enemmän.

Kuten mainittu niin lauantaina meillä kävi tuttavapariskunta kylässä ja ruokavalio hieman höllääntyi en tiedä kiinnittikö kukaan huomiota että lauantaiaamun postaukseni tuli jo joskus ennen kuutta aamulla. Täällä herättiin siis jo joskus viiden aikaan ja koska siihen aikaan ei oikein muutakaan voinut tehdä niin aloin leipoa wilhelmiinoja vieraita varten. Kyseessä on ehkä maailman helpoiten tehtävät keksit, jotka eivät kyllä millään muotoa ole terveysherkkuja mutta hyvänmakuisia kuitenkin.

Joka tapauksessa, tarkoituksena ei varsinaisesti ollut listata syömiäni ruokia vaan päätin tehdä sen kesken kaiken. Tämän vuoksi mitat määräytyvät jälleen kerran arvioihin.

ennen KLO 12

 • 250g maitorahkaa, sokeritonta mehukeittoa, mustikoita, mansikoita                      
 • 1 pala 100% raakasuklaata
 • 3dl smoothieta (tuoreista hedelmistä ilman mehukeittoa)

KLO 12-18

 • 150g lohta, 2dl kasvisgratiinia, salaattia jossa raejuustoa 50g
 • wilhelmiina-keksi, leipätikku
 • 3dl smoothieta (tuoreista hedelmistä ilman mehukeittoa)

KLO 18 jälkeen

 • Kanasalaatti jossa raejuustoa 50g, kanaa 100g, siemeniä 5g, grillikasviksia 100g
 • Kasviksia ja juustoa (5%) dipillä, 2 wilhelmiinakeksiä, 10-15 karkkia

Sinänsä tämä on mielestäni suhteellisen hyvä esimerkki hallitusta herkuttelusta noiden itse herkkujen suhteen. Koko päivän saldo on siis 3 wilhelmiinakeksiä (à 75-100kcal), leipätikku (à 139kcal) sekä nuo karkit. Nuo karkit oikeastaan harmittavat eniten tämän niin sanotun karkkilakon vuoksi. Tuo karkkilakko on näköjään niin sanottu jo tässä vaiheessa kun kerta joka viikonloppu tulee tehtyä poikkeuksia sääntöön. Ystävästäni sen sijaan olen äärettömän ylpeä, hän ei ole sortunut kertaakaan!

Meillä oli siis kaapissa Ruotsin risteilyltä ostamiamme Leafin Disko Aakkosia. Koska en nyt tosiaan ole ihan varma tuosta syömästäni määrästä niin en tietenkään ihan tarkkaa kalorimäärää voi sanoa. Punnitsin kuitenkin jälkikäteen että 12kpl karkkeja painaa noin 40g. Tuo oma annos tarkoittanee siis suunnilleen 50g (180kcal).

Jokainen on varmaan huomannut että aikamonessa ruoka/herkkupakkauksessa on mainittuna kalorimäärät annoskokoa kohden melko isolla. Tuota annoskokoa ei kuitenkaan kannata kauheasti tuijottaa ja aina tulisi tarkistaa myös energiajakauma/100g. Esimerkiksi noiden karkkien kohdalla annoskoko on 25g, joka tarkoittaa 4-5 karkkia. Kuinka moni voi ihan rehellisesti sanoa syövänsä kerralla vain tuon määrän? 

Ehkä huomasitte myös että olin nauttinut aamusta yhden palan raakasuklaata, jota minulle eräs lukija suosittelikin. Kävin jo aiemmin Helsingin Ruohonjuuressa suklaaostoksilla ja koska olen ummikko raakasuklaata koskien pyysin apua myyjiltä. Myyjät suosittelivat muutamaakin eri merkkiä mutta koska halusin mahdollisimman autenttisen kokemuksen ostin myös liikkeen ainoaa 100% raakasuklaata myyjän ehdottaman lisäksi. Maistoin tuota myyjän suosittelemaa 72% raakasuklaata jo aiemmin eikä maku eronnut tavallisesta tummasta suklaasta mielestäni millään lailla. Tuo 100% raakasuklaa sen sijaan oli jotain ihan muuta. Kyseessä siis tosiaan on täysin makeuttamaton suklaa ja maku oli juurikin niin hapan kuin kuvitella saattaa. Yksi pala on pieni, noin purkkatyynyn kokeinen ja mielestäni tämäkin on jo tälle tuotteelle paljon. Jaoin siis yhden palan vielä neljään osaan ja mielestäni siinä oli riittävän kokoinen pala kerralla nautittavaksi. Maku vaatinee varmasti totuttelua mutta kaikkeenhan tottuu. En tästä yhdestä palasta koe minkäänmoista huonoa omatuntoa jostain syystä lainkaan. Ehkä se on se etten miltänyt tätä palaa oikeaksi suklaaksi.

Kaiken kaikkineen kaloreita kerty varmaan jotain 2000:n luokkaa eli käytännössä vain tuo herkuttelun osuus ylitti normaaliolot. Vaikka siis söin karkkia ja jopa suklaata olen oikein tyytyväinen kokonaissaldoon ja mielestäni siis esimerkkiin hallitusta herkuttelusta.

7 kommenttia

 1. Mimmu kirjoitti:

  Mä olen ylpeä sun hallitusta herkuttelusta!:) nimim. sunnuntain herkkupäivä: 3 cheddarjalapenoa, 3 mozzarellatikkua, pieni pakastepizza ja kaksi palloa vanilijajätskiä 😀

 2. Sofia kirjoitti:

  Piti tulla näin uutena lukijana sanomaan, että loistava blogi sulla! Jatka samaan malliin, oot hyvä motivaattori myös meille muille 🙂 Ja hyvin kyllä hallitset herkuttelusi, ei voi muuta sanoa. Pidätkö itse mitään ”mättöpäiviä” kuten jotkut laihduttajat pitävät? Itsellä sama projekti kahden lapsen äitinä meneillään, normaalipainon ylärajoilta täytyisi nyt alkaa kirimään alaspäin. Oon nyt pari viikkoa ollut tiukemmalla linjalla eli syönyt paremmin sekä liikkunut paljon enemmän kuin ennen. Mutta tulokset! Senttejä on lähtenyt muutama, mutta paino ei liiku mihinkään.. Onko sulla kokemusta tästä? Mistä lähtien oot laihduttanut ja paljonko on jo lähtenyt, jos saa kysellä? 🙂

 3. Anonymous kirjoitti:

  Hei! Olen jo hetken aikaa seurannut blogiasi ja jäänyt täysin koukkuun! 😉 Joka päivä on käytävä tsekkailemas mitä mietteitä sinulla tänään.. =) Kiitos loistavasta blogista ja kiitos siitä että kirjoituksesi todellaki motivoi itseänikin. Itse olen myös vihdoin ja viimein normaalipainoinen, nyt vain pitäisi saada kiinteytettyä. Ja hyviä vinkkejä olen sinulta saanutkin. Odottelen täällä mielenkiinnolla uutta vatsalihas sarjaasi. 🙂 Voi wilhelmiina… nam, saisiko udella reseptiä?? Mukavaa talven jatkoa vai joko uskaltaisi sanoa kevään jatkoa?! Terkuin: Tansku

 4. jennie kirjoitti:

  No mutta Mimmu ei kuitenkaan karkkia tai suklaata 😉 Ja tämä taisi olla se ensimmäinen kerta kuukauteen eli ei nyt niin paha lainkaan. Jostain oon joskus jonkun ravintogurun mietteitä lukenut että jos kerran kuussa ote lipsuu vähän rankemmin niin ei se ole mikään maailman loppu. Sofia: Kiitos sinulle kommentistasi ja tervetuloa mukaan. Jos lähdet lukemaan noita vanhempia tekstejä niin huomaat kyllä melko piakkoin että itselläni mopo tuppaa karkaamaan käsistä herkuttelun suhteen kun tilanne on tavanomaisesta hieman poikkeava (kuten taannoinen Ruotsin risteily). Eli kyllä noita mättö-övereitä tulee tulee vastaan vaikka lähtökohtaisesti pyrin kyllä hieman hillitsemään itseäni.. Kahden lapsen äitinä itselläsi on aika varmaan vielä enemmän kortilla kuin minulla mutta kerta tulosta olet saanut aikaan on suunta ehdottomasti oikea. Juuri tällä hetkellähän elän ennemmin ylläpito kuin painonpudotus-vaihetta. Periaatteessa pudotin painaoni puolessa vuodessa (kesä-joulukuu) noin 12kg ja senttejä lähti melko reippaasti. Todellisuudessa projekti käynnistyi kuitenkin ehkä vasta elokuussa tai silloin aloitin ihan tosissani. Sentithän kertovat ihan yhtälailla totuuden kuin kilot (ellei peräti paremmin). Vaatekoosahan se nimenomaan on nuo sentit jotka ratkaisevat eivätkä kilot eli älä ole yhtään huolissasi 🙂 Jos otetaan esimerkkinä kaksi saman painoista ja pituista ihmistä joista toinen urheilee säännöllisesti ja toinen ei urheile lainkaan voin vaikka vannoa että urheilevan ihminen on huomattavasti toveriaan timmimmän ja pienemmän oloinen. Tämä johtuu ihan silkasta lihaksen ja rasvan suhteellisesta osuudesta ja jokaisen kannattaa tämä esimerkki pitää mielessä kun tuskastelee jumittavien vaakalukemien kanssa. Tansku: Toivotaan kevättä 🙂 Laitan tuon wilhelmiina-reseptin tuonne ihan omana postauksenaan vielä tänään vaikkei se ehkä ideologisesti tänne sovi.. Isosti onnitteluja sinulle normaalipainon johdosta! Se on suuri saavutus ja on mahtavaa olla ollut mukana edesauttamassa projektiasi. Mukava kuulla että odottelet tuota vatsasarjapostausta. Yritän sen saada mahdollisimman pian mutta juuri tällä hetkellä kärvistelen orastavan flunssan kourissa (ollut jo muutaman päivän). heti kun tästä tokenen takaisin niin eiköhän se saada julkisuuteen. Ärsyttävä tunne kun mieli on ihan skarppi mutta kun ei vain pysty.

 5. Tiia kirjoitti:

  Odotan aina joka päivä uutta postausta!Kiva lukea sun blogia kun itse ensimmäistä kertaa OIKEALLA dieetillä 🙂

 6. jennie kirjoitti:

  On Tiia mielettömän kiva kun käyt lukemassa 🙂

 7. Tiia kirjoitti:

  Ja pakko viel sanoa, että ku näin yöaikaa lukee ja kattelee noit kaiken maailman ruokakuvia nii tulee iha mieletön ruokahimo 😀 Tekis mieli mennä syömään jääkaappi tyhjäksi, muttei voi 😀 Kai tää tästä ajan kanssa paremmaks muuttuu..vasta 2viikkoa ollu tällä dieetillä 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *