Hae
My Project Is Me

Raskaus +Liikunta

Moi,

Nyt on toivepostauksenaika eli pikakertaus raskausjasta liikunnan puolesta tarkasteltuna. Ihan ensimmäisenä haluan pitkästä aikaa muistuttaa että minä en ole liikunta-alan tai ravintopuolen ammattilainen. Kaikki teksti mitä tuleman pitää perustuu täysin omiin kokemuksiini, omiin raskauksiini sekä jonkinverran aiheesta lukemaani. Tämä kaikki muistutuksena vain siksi ettei näitä ajatuksia lueta aukottomina totuuksina ja ainoina oikeina tapoja olla ja elää. Tämän sanottuani..

Onnittelut, odotat lasta! Ensimmäisen kolmanneksen aikana liikkumista voi jatkaa aivan kuten ennenkin. Jos olet tottunut liikkumaan raskaasti, senkun liikut. Jos olet tottunut zumbaamaan ja hyppimään senkun teet niin. Aluillaan oleva raskaus ei nimittäin onneksi estä tekemästä mitään, mitä olisit tehnyt aiemminkin. Jos käyt salilla niin uusia ennätyksiä ei kannata alkaa enää havittelemaan vaikka kovaa voisitkin vielä treenata.

Suurin haaste tässä vaiheessa onkin mielestäni raskausoireet. Aamuinen pahoinvointi ja mahdollinen väsymys eivät välttämättä houkuta treeninpariin siirtymistä. Itsehän harjoittelin aamuisin ennen töihin lähtöä ja muistan kyllä paremmin kuin hyvin kuinka kaiken huonovointisuuden keskellä ei todellakaan ollut ensimmäinen ajatus painella salille. Liikunta kuitenkin monesti auttoi vaikka muistan kyllä myös kertoja kun kesken saliharjoittelun on tehty tuttavuutta wc-pytyn kanssa. Ajan kanssa ne olot kyllä helpottuvat.

2012-09-13 07.00.22 2012-09-19 07.14.44 2012-10-24 16.02.40 2012-11-14 07.43.46

Toisen kolmanneksen aikana vatsa alkaa pikkuhiljaa kasvaa ja esimerkiksi päinmakuulta tehtävät liikkeet alkavat tuntua tukalilta. Vatsalihasharjoitteet kannattaa pikkuhiljaa vaihtaa staattisiin pitoihin kun vatsalihakset joutuvat siirtymään kasvavan vauvan tieltä sivummalle. Hiljalleen myös raskaat hyppelyt kannattaa unohtaa mutta kevyttä juoksua voi edelleen harrastaa, jos siihen on tottunut (toisethan juoksevat suunnilleen synnytyssairaalan ovelle asti eli oikeasti kaikki on kiinni vain siitä mihin on tottunut). Nyt on ehkä aika keventää hieman raskaita taakkoja jos siltä tuntuu sillä erään opuksen mukaan lihaskuntoharjoittelussa pitäisi painojen laskea 5-10% raskautta edeltävistä vastuksista/toinen ja kolmas kolmannes. Parasta tässä vaiheessa on kuitenkin se että alkuraskauden pahoinvoinnity ovat taaksejäänyttä aikaa ja on taas siltäosin mukava liikkua.

2012-12-07 06.47.59 IMG_0228 IMG_0353 IMG_0463 IMG_0639

Kolmas kolmannes on nopeiden muutosten ajanjakso. Tai näin ainakin oli minulla sillä nopeaan tahtiin alkoi tulla vastaan sellaisia liikeratoja, joiden tekeminen ei enää ollut miellyttävän tuntuista. Tilalle piti keksiä siis jotain muuta. Venyttelystä tuli entistä haastavamampaa, varsinkin selälle jonne venytystä olisi erityisesti kaivannut. Omalta osaltani juoksemiset loppuivat tässä vaiheessa kokonaan ja aerobinen harjoittelu koostui vain kävelystä kuntosalin juoksumatolla. Lähtökohtaisesti itse sanoisin että jälleen kerran voi liikkua siten kuin on tottunut ja mikä tuntuu itsestä hyvälle – en nimittäin usko että kukaan kokee raskaita jalkaprässipuristuksia tai rankkaa steppituntia enää parhaaksi mahdolliseksi valinnaksi. Muistan itse aikanani ensimmäisen raskauden kohdalla lähteneeni viimeisten kuukausien aikana Zumba-tyyppiselle tunnille, joka ei ollut hyvä ratkaisu sekään – en vain ollut yhtä ketterä ja nopea kuin minun olisi sen tunnin rytmin mukaan pitänyt olla. Vatsa kasvaa ja liikkuminen hidastuu väkisinkin vähäisesti. Jos voi, niin liikkuahan toki pystyy loppuun saakka ja itse vielä pohdin synnytystä edeltävänä päivänä salille menoa. Tätä ei siis kuitenkaan koskaan tapahtunut kiitos yöllä äkisti alkaneiden supistusten.

2013-05-19 18.23.06 IMG_1053 IMG_1809 IMG_1835

Tämän lyhyehkön tarinan kertauksena on siis vain muistuttaa että jos mahdollista niin liikkua voi, ja kannattaa, myös raskausaikana. Ensimmäisellä kolmanneksella ihan kuten ennenkin, toisella kolmanneksella hieman keventäen ja kolmannella kolmanneksella vielä vähän lisää keventäen. aina oman tunnon ja oman kunnon mukaan! Kaikki liikeradat eivät välttämättä enää tunnu parhailta mahdollisilta johonkin tiettyyn aikaan raskautta ja tällöin kannattaakin etsiä korvaavia vaihtoehtoja. Kyllä se oma kroppa kertoo mikä tuntuu hyvältä vaikkei sitä olisi tähän mennessä osannutkaan kuunnella.

Tarkemmin omasta raskausajastani ja liikunnasta sen aikana voi lukea täältä, jossa mm. jokaiselle kolmannekselle on annettu omaa palstatilaa hieman tarkemmin (ensimmäinen kolmannes, toinen kolmannes, kolmas kolmannes). Loppuun vielä senverta sanon että tämä kaikki siis olettaen että raskaus on normaali ja sujuu ongelmitta. Jos määrätään vuodelepoon lääkärin toimesta niin silloin määrätään ja sitä täytyy ehdottomasti totella. Omaksi onnekseni sain ja pystyin liikkua alusta loppuun siten kuin halusin.

Nyt kun näitä kuvia katsoo niin onhan se vauvamasu aika ihana – Onnea siis kaikille odottajille <3 Kuvat alla viimeisimmästä sekä ensimmäisestä raskaudestani.

IMG_6028 2 (682x1024)

10 kommenttia

 1. Inka kirjoitti:

  Heippa.
  Kiitos hyvästä postauksesta. 😉 Tuo linkki johtaa tosin tälle samalle sivulle. Varmaan piti olla joku muu.

  • jennie kirjoitti:

   Ohjaa itseasiassa kaikkiin raskaudella merkittyihin teksteihin mutta kiitos huomiosi, muokkasin hieman tekstiä, joten tarvittaessa ne kolmannekset löytyvät sieltä joukosta nyt vähän helpommin 🙂

 2. Anna kirjoitti:

  Näytät muuten vähän Lea Micheleleltä tuossa alimmassa vauvamasukuvassa! 🙂 Kaunis.
  p.s. on muuten ihana vauvamasu, molemmissa kuvissa!

 3. Kati kirjoitti:

  Ei mitenkään tähän postaukseen liittyen… Tikkurilan Prismassa maistatetaan tänään niitä Fastin ”sipsejä” kello 16-20. Oon jotenkin päätelly, että se olis sopivan matkan päässä.
  Tsemppiä sinulle, tosi hyvältä näyttää!

 4. Luana kirjoitti:

  Ihania kuvia! Meidän salilla kävi eräs ohjaaja BodyCombatissa myös viimeisillään raskaana 😀 Muistan ikuisesti, kuinka tuntia vetävä toinen ohjaaja totesi naurahtaen, että ”Et sitten synnytä täällä! Tähän ohjelmaan ei kuulu supistukset ja ponnistukset!” 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *