Sadan kalorin muffini
Moi,
Täällä varmaan on olemassa joku muukin, joka seuraa Suurinta pudottajaa. Jokatapauksessa jokunen jakso sitten sarjassa esitettiin pikaisesti ohje 100kcal muffinille. Tämän herkun kehuttiin maistuvan hyvälle vaikka taikinaan ei lisätty lainkaan sokeria (paitsi hunajasta tuleva) ja vain reilu desi jauhoja. Minähän (tietenkin) halusin päästä tätä kokeilemaan ja onnekseni löysinkin ohjeen. Se että onko muffineissa sata kaloria (vai enemmän vai vähemmän), en mene vannomaan sillä en itse laskenut ohjeen energiamäärää.
Pohjaan tarvitaan siis:
5 munanvalkuaista
hitunen suolaa
3rkl hunajaa
2tl vanilijauutetta
0,6dl rasvatonta kreikkalaista jogurttia (minä korvasin rahkalla koska sellaista oli kaapissa)
1,2dl täysjyvävehnäjauhoja (korvasin osan kookosjauhoilla)
1tl leivinjauhetta
Laita uuni lämpenemään 165c. Vatkaa munanvalkuaiset vaahdoksi (n.4min) ja lisää joukkoon hunaja ja suola. Jatka vatkaamista kunnes vaahto on kestävää ja lisää joukkoon vielä vanilijauute. Kääntele sekaan jogurtti (tai rahka). Sekoita kuivat aineet keskenään ja kääntele siivilän läpi taikinan joukkoon. Annostele vuokiin ja paista uunissa noin 15-20min, kunnes ovat saaneet hieman väriä. Anna jäähtyä huoneen lämmössä.
Lisäksi kuorrutteseen tarvitaan:
2,4dl rasvatonta tuorejuustoa (käytin vain 200g pakkauksen)
1/2 kypsä banaani (itse laitoin kokonaisen banaanin)
Sekoita pehmennyt tuorejuusto ja banaani. Itse sekoitin sähkövatkaimella hienoksi muussiksi. Värjää halutessasi. Jäähdytä hieman ja pursota muffinien päälle.
Kuorrute jäähtyy jääkaapissa tosiaan kiitettävästi kiinteämmäksi mutta pehmenee nopeaan huoneenlämmössä. Itse ajattelin seuraavalla kerralla kokeilla tehdä kuorrutteen vaahtoutuvasta vanilijakastikkeesta. Maku kuorrutteessa oli banaaninen ja minusta ainakin oikeasti hyvä. Lisäsin itse vielä joukkoon vanilijasteviaa koska unohdin vanilijan tuosta itse muffinista. Muffinit sensijaan olivat hienoisen hunajaisia mutta eivät itsessään erityisen maukkaita. Eivät pahoja mutta eivät siis erityisen maukkaitakaan – ennenkuin kuorrute lisättiin. Aion kuitenkin kokeilla tehdä näitä uudestaankin ja sillä kerralla en unohda vanilijaa.
Hunaja on kyllä ihan täyttä sokeria 😉
Niin onkin, toistelivat tosiaan ohjelmassa sitä että ei ole sokeria. korjasin hieman tekstiä vielä hieman selkeyden vuoksi vaikka tosiaan lisättyä sokeriahan hunaja ei kuitenkaan taida olla.. En ole siis varma miten elintarvikeministeriö (vai mikä lienee) ilmoittaisi hunajan, todennäköisesti ”ei lisättynä sokerina” kun se ei sellaisenaan (sokerina) sinne mene..
Hunaja on toki täyttä sokeria, mutta ravintoarvoiltaan hieman toista kamaa kuin valkoinen sokeri. Jos siis haluaa kunnon makeutta jostakin niin hunajasta saa sentään jotain hyvääkin samalla.
Mietin siinä niitä tehdessäni että minkähän vuoksi eivät ole käyttäneet vain jotain makeutusainetta hunajan sijaan mutta todennäköisesti juurikin luonnollisuuden ja käytettyjen aineiden ravintopitoisuuksien (siis ravintoaineiden kuten vitamiinit ja hivenaineet) vuoksi, joita saa edes jonkinverran hunajasta. Steviasta tai keinotekoisista aineista tuskin niinkään.