Hae
My Project Is Me

Rahkasta on moneksi

Moi,

Maitorahka on monelle varmasti tuttu tuote ja itsellä sitä on parhaimmillaan kulunut päivittäin jopa kilon verran! (Aloin jo kerran oikeasti epäilemään tuota määrää mutta kyllä, kilo rahkaa menee helposti kun aamun aloittaa rahkalla, salin jälkeen töihin päästyä syö yhden rahkan välipalana, toisen iltapäivällä ja illalla vielä kotona..). Nyttemmin rahkaa kuluu pääsääntöisesti 500g, sijoittuen aamuun ja iltaan.

IMG_2417

Rahkaa voi kuitenkin käyttää myös hieman mielikuvituksellisemmin kuin vain smoothien osana tai sellaisenaan aamupalana muutamilla lisukkeilla höystettynä.

2013-03-27+08.46.351

 

Rahkalla voi muunmuassa..

korvata kermaviilin dippikastikkeissa

IMG_2416

korvata ranskankerman sosekeitossa (vaihteluna raejuustolle voin sano että TOIMII!)

01804a6e01359795c2233d2368c5df01d787cbefda

Lisäksi rahkasta voi valmistaa muunmuassa..

leipää

IMG_47641

levitettä leivän päälle

IMG_2412

Tässä versiossa valkosipulia, persiljaa, mausteita mutta käy myös pelkiltään

Ja toki rahkaa voi käyttää ihan perinteisessä leivonnassa hyväkseen muunmuassa kermavaahdon seassa tehden vaahdosta näin hieman kestävämpää (ja kevyempääkin). Ja kun tälle linjalle siirryyttiin niin onhan rahka-voi-taikinassakin rahkaa 😉 Nojoo, yhtäkaikki, rahka on siis oikeasti ihan monipuolinen raaka-aine, jonka käytössä taitaa olla melkeinpä vain mielikuvitus rajana. Rahkasta itsestään vielä sen verta että se on

 • proteiinipitoinen
 • vähäsokerinen
 • vähärasvainen
 • vähäkalorinen
 • helposti saatavissa

eli minusta melkolailla ideaali raaka-aine jokaiseen jääkaappiin, jolla ei ole käytön kanssa vatsaongelmia. Rahkaahan saa myös ”miedomman makuisena” vaikka rahka itsessään on jo sellaisenaan minusta melko mautonta. Tuo miedomman makuinen rahka muistuttaaa minusta hivenen kermaviiliä ja itse siis pidän tuosta perinteisestä. Rahkamerkeissä olen joskus vannonut Ehrmanin nimeen mutta kustannussyistä se on vaihtunut halvempaan mutta jos oikein hifistellä haluaa niin koostumuksissa on merkkien välillä eroja.

012bfebe0609e4fd225974a9033b5097172ce66ca8-1024x768

 Ja nyt sana on vapaana jos ja kun joltakulta löytyy lisää näppäriä rahkavinkkejä!

24 kommenttia

 1. Tiina R kirjoitti:

  Hyviä vinkkejä! Oisko siulla ohjetta tohon leipään? Näyttää niin hyvältä 🙂
  Mie laitan usein vauvan pilttejä rahkaan, vaihtelua ainaiselle mehukeitolle/tiivisteelle :).

 2. Forelli kirjoitti:

  Mä oon miettiny, että onko halvemmissa, kuten x-tra tai rainbow -rahkoissa kalsiumia. Valion purkissa lukee isolla, kuinka paljon kalsiumia se sisältää, mutta halvemmissa purkeissa ei ole mainintaa. Maitoa en juo, mutta rahkaa syön ja olen miettinyt, saanko ruoastani tarpeeksi kalsiumia. Aikuisella kalsiumin saanti tulisi olla 900mg/vrk!

  • jennie kirjoitti:

   Joskus mietin ihan samaa ja söinkin lisäksi erikseen kalsiumia. Nyttemmin siis taas en ole syönyt ja maitotuotteiden muu kulutus on vaihtelevaa. Itse luulisin että noissa on yhtälailla (minne se kalsium katoaisi kun maitopohjaisesta tuotteesta on kuitenkinkyse..) joskin tietämättömänä taidan laittaa kyselyä menemään S-ryhmälle.. Tulen kertomaan vastauksen jahka sellaisen saan.

  • jennie kirjoitti:

   Tässä vastaus, jonka sain:
   Maustamattomien maitorahkojen keskimääräinen kalsiumpitoisuus on 117 mg
   / 100 g tuotetta kohden.

 3. Sipsu kirjoitti:

  Vau, enpä ookkaan ajatellut että rahkasta on noin moneksi… Joskus miettinyt kyllä tuota kermaviilin korvaamista dipeissä, mutta miltä se oikein maistuu? 😀 Sekoitatko vaan mausteet rahkaan vai millä reseptillä teet dipin? 🙂

  • Stiia kirjoitti:

   Mä korvaan lähes poikkeuksetta osan kermaviilistä rahkalla, silloin eroa ei huomaa ollenkaan. Mutta pelkkä rahkadippikin kyllä vie kaikki dippihimot 🙂

   • jennie kirjoitti:

    Joko kaupan dipeillä ihan sellaisenaan tai sitten jos tuntuu liian tönköltä niin vähän maitoa sekaan juoksettamaan. Itse en ole maussa huomannut mitään eroa. Toisinaan olen sekoitellut itse ties mitä mausteita mutta mitään reseptiä ei kyllä ole antaa…

 4. MTJ kirjoitti:

  Rahkaa, mehukeitttoa, kotimaisia marjoja ja ropaus steviaa, Nam! Tätä herkkua kaipaan aivan hirvittävästi, mutta vatsani ei kestä rahkaa. Ei tuota miedompaa, eikä esim jogurttiin sekoitettuna. Rahka on minille yhtäkuin ummetus ja vatsan turvotus. Vaikka syön laktoositonta (todettu laktoosi-intoleranssi) eikä minulla ole maito-allergiaa, eikä mikään muu maitotuote tee minulle tätä. Olenko maailman ainoa jolle rahka tekee tällaisen olon? Ja vaikka lisäisi leseitä, visibliniä tms. Toinen mikä vatsalleni tekee tuon turvotuksen on ulkolainen omena. Pakko sanoa, että olen joskus kateellinen niille jotka voivat syödä rqhkaa, se olisi niin helppoa ja hyvää! Onko kenelläkään samoja kokemuksia tai vinkkejä? Vai pitääkö vaan hyväksyä, että tuleei tyytyä maustamattomaan jogurttiin..:

  • Tea H kirjoitti:

   Mulla on myös laktoosi-intoleranssi, ootko kokeillut syödä pienempinä määrinä? Itse syön puolet 250 g:n purkista. Mä otan ton kuitulisän visiblinin illalla (itsellä käytössä oranssi paketti, joka ei sisällä sorbitolia), huomasin että liiallinen visiblinin käyttö aiheutti myös tätä turvotusta (2 mitallista), psylliumia käytän myös (sama kuin mitä on visiblinissä) sekä kookosjauhoista saa hyvin kuitua.
   Olin myös viikkoja maidottomalla, koska tuntui, että kaikki myös laktoosittomat tuotteet toi mulle juurikin turvotusta ja tukalaa oloa. Nyt olen ottanut vähitellen takaisin rahkaa ruokavalioon (en syö päivittäin) ja en ole huomannut oireita 🙂 uskon, että merkeissä on myös eroa mitkä aiheuttaa oireita! Se on jännä miten toisille esim. Lidlin tavallinen rahka ei aiheuta mitään oireita, mutta esim. Valion tavallista rahkaa eivät voi syödä. Tsemppiä 🙂

   • jennie kirjoitti:

    Saitkin jo kivasti vinkkejä muilta eli kiitos kaikille kommentoijille 🙂

    Et tosiaan ole ainoa kärsijä ja olen kuullut/lukenut/todennut tämän olevan jopa niin yleistä että muutamaan kertaan olen itskein miettinyt että olisiko minun vatsani rauhallisempi jos jättäisin rahkan ruokavaliosta hetkellisesti pois.. En kuitenkaan ole vielä kokeiluun uskalatnut ryhtyä, se olisi jo niin radikaali muutos 😀

  • Sanni kirjoitti:

   Oletko kokeillut saksalaista rahkaa? Meidän perheessä laktoosiongelmaisetkin sietävät Lidlin versiota (ainakin 4,3-prosenttista) mutta toista se on Valion sun muiden kanssa… sitä paitsi tuo rahka on huomattavasti parempaa, käytän itse sitä ja Rainbown luomurahkaa joka sekin on saksalaista.

 5. johannavaris kirjoitti:

  Moikka,

  Musta Ehrmannin rahka on vaan paras. En oikeastaan pysty syömään mitään muuta kuin sitä.
  Siihen kun sekoittaa 1-2 tl makeutusjauhetta niin hapan maku lähtee kokonaan pois. Maku on ihanan imelä ja vie todella makean nälän pois. Voisin syödä sitä ihan koko ajan! 😀

  T. Johanna
  http://www.johanonfitness.fi

 6. -V- kirjoitti:

  Rahkaa aina jääkaapissa, mutta miksen tuota dippikorviketta ollut tajunnut, kiitos vinkistä!
  Jalostan rahkasta ja raejuustosta feikkiriisipuuroa, mausteeksi reippaasti kanelia,teinien versioon laitan joskus banaanimössöä makeudeksi. Pelkkä kanelikin riittää rahkan mausteeksi.
  Vinkkaan tässä myös rahkaa ja raejuustoa sisältävästä terveyspannarista vai miksiköhän tuota kutsuisi 😉 http://ruodussa.blogspot.fi/2013/11/unohdettu-herkku.html?m=1

  • jennie kirjoitti:

   Minua alkoi heti kiinnostaa molemmat, eli kiitos vinkeistä jotka taitavat päätyä kokeiluun nopealla tahdilla 🙂

 7. Taru kirjoitti:

  Kukaan ei ole vielä vinkannut pzzapohjasta, tulee älyttömän hyvää pizzaa!

  1 prk maitorahkaa
  1 pss (150 g) emmental punaleima-juustoraastetta
  2 kananmunaa
  4 rkl vehnälesettä
  3 rkl ruisjauhoja
  n. 1 tl leivinjauhetta

  Ainekset sekaisin ja lusikoidaan ohueksi levyksi leivinpaperin päälle pellille. Paisto 200 asteessa ensin 10 min ja sen jälkeen tomaattikastike ja haluamasi täytteet päälle ja takaisin uuniin n. 10-15 min.

  Ja sitten ainakin Prismoista saa leivontahyllyltä lakritsijauhetta, sitä reilu 1tl rahka-annoksen sekaan, nam! Vielä parempaa on kyllä raejuuston seassa, tai niin että puolet rahkaa ja puolet raejuustoa.

  Myös joku marjainen mehukeitto rahkan kanssa ja sekaan ripaus kanelia ja kardemummaa. Nam!

  • jennie kirjoitti:

   Olen kuullut tästä mutten kokeillut – on ehkä seuraavalla pizzanpaistokerralla aika korjata tämä vääryys. Kiitos!

 8. Tea H kirjoitti:

  Joo toi pizzapohja ja dippi on hyvää! Mä oon nyt sulattanut rahkan sekaan kookosöljyä, pari tippaa toffee steviaa, pellavansiemenrouhetta ja ”sorbettia” (100g banaania & 100g mansikoita survojalla sekasin) ni nam! Niin ja rahkalettusia voi kans tehdä! Rahkasta on todellakin moneksi!:)

  • jennie kirjoitti:

   NAM! Kuulostaa hyvältää, siis sorbetti varsinkin kun kaikki tarpeetkin taitaa löytyä kaapista… Kiitos tästä 🙂

 9. Tea H kirjoitti:

  Ole hyvä 🙂 tää on just parasta et voi ite jakaa vinkkejä ja saada niitä 🙂 vinkkinä vielä sorbettiin et kannattaa sulattaa ehkä n. 15 sekunttia mansikoita ja palotella banaani perään, ei tuu liian sulaa sorbettia 🙂 tai vaihtoehtosesti laittaa hetkeks pakkaseen jos on liian sulaa! Ei mielestäni tarvitse mitään makeutusta ja sopii jäätelönhimoon!

 10. MTJ kirjoitti:

  Hei, kiitos noista vinkeistä minunkin puolestani! Pitää kokeilla!

  • jennie kirjoitti:

   Ole hyvä vain 🙂 Ja jos et jo huomannut niin kannattaa kommenttiboksistakin katsoa muutaman lukijan vinkkaukset, joista ”riisipuuro” päätyi jo täällä maisteltavaksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.