Hae
My Project Is Me

Kannattaako vaakaa tuijottaa?

Moikka,

Kuten olen nyt muutamaan otteeseen väläytellyt niin en tuijota vaakaa orjallisesti. Seuraavat kuvat edustavat molemmat noin 65-kiloista naista.

tammikuut

Kuten huomaat on kuvissa eroa. Vielä enemmän eroa voisi olla jos kuvissa olisi täysin eri henkilöt, joista molemmilla olisi erilainen vartalonmalli. Kilot eivät siis välttämättä kerro yhtään mitään. Näiden kahden kuvan välillä on viisi vuotta, toinen otettu ajalta ennen lapsia ja toinen viime viikolla. Tässä vaiheessa voisi siis sanoa olevansa kaikinpuolin tyytyväinen ja ajatella että on tässä vuosien varrella saatu jotain muutettua.

Vaikka kuinka tekisi mieli itselleen valehdella olevansa hankkinut vain lihasta kahden alla olevan kuvan välillä niin eihän se ihan siten ole. Vaikkei vaakaa tuijottaisikaan niin täytyy siis muistaa olla itselleen rehellinen ja katsoa kuvia avoimin silmin todetakseen myös rasvamäärän nousun. Painoero kahden kuvan välillä on noin kymmenen kiloa. Kuvat siis BC:n lopusta (lokakuun alku) sekä  viime viikolta.

vertailua

Olen itse ensimmäistä kertaa tilanteessa, jossa en tiedä mitä kiloina tavoittelen. Tiedän, että pudotettavaa on mutten yhtään paljonko. Joskus ennen maaginen raja oli 55kiloa mutta tässä vaiheessa tuntuisi kymmenen kilon pudotus ihan valtavan hurjalta. Jäisikö minusta jäljelle mitään? Tai ehkä vielä tärkeämpää, jäisikö minun lihaksista jäljelle mitään? (niin, niistä jotka eivät kuvista käy nyt millään ilmi). Ja vaikken kiloista välitäkään niin alle kuudenkympin haluaisin päästä, ja uskoisin että minun tarvitsee päästä jotta lopputulos on se kiinteä kesäkroppa.

IMG_0463

IMG_0476

ps. ei oo muuten mun liivit tuolla pöydällä.. enkä ees huomannut niitä kun vasta nyt 😀 (ja enää en muuta näekään)

Jollekulle tällainen noin viiden kilon pudotus voi tuntua sellaiselta, jonka nyt saa pois yhden viikonlopun, korkeintaan viikon, aikana. Täytyy kuitenkin muistaa että mitä vähemmän pudotettavaa on, sitä hitaampaa on matkanteko, varsinkin kun pyritään pudottaa maksimaalisesti rasvaa ja minimaalisesti mitään muuta. Otetaan mukaan ääriesimerkki, eli fitnesskisaaja joka kaikkine treenimäärineen ja tarkkoine ruokavalioineen ei dieetillä välttämättä pudota kuin 300g rasvaa viikossa (korjatkaa jos olen väärässä mutta näin muistan jostain joskus lukeneeni). Ei tavallinen kaduntallaaja siis suinkaan pudota enempää vähemmillä treenimäärillä ja todennäköisesti löyhemmillä ruokailuilla. Vanha ohje maksimissaan puolesta kilosta viikossa pitää siis edelleen hyvin paikkansa.

Vaakaa enemmän seuraan itse enemmän ympärysmittoja: Sitä miten housut mahtuva päälle. Sitä mitä mittanauha sanoo. Sitä miltä peilissä näyttää sekä sitä miltä itsestä tuntuu. Ja siinä sivussa, käyn ehkä joskus myös vaa’alla tarkastelemassa että se paino laskee. Mutta kuten ehkä tässä kertaalleen todistettu, ei se vaaka välttämättä kerro mitään.

16 kommenttia

 1. -E- kirjoitti:

  Hurja ero molempien vertailukuvien välillä. Vaikka olen tiiviisti seurannut blogiasi en olisi uskonut, että lokakuussa olit noin pieni verrattuna tähän hetkeen, mutta kun kuva laittaa noin vierekkäin, niin oho. Mulla on aikalailla sama tilanne kun sulla sen suhteen, etten oikein tiedä paljonko mun pitäisi painaa. Tietenkin ihan hyvä ohje on että sen verran missä olo on hyvä. Aikaisemmin itsekin tavoittelin jotain pienempää kilomäärää, mutta nyt olen yrittänyt niitä lihaksia hankkia ja ymmärrän että hyvä paino voisikin olla jotain enemmän kuin ennen… Tällä hetkellä jotenkin haaveissa on 58kg eli noin -2kg. Vähän harmittaa, ettei ole tullut itsestä otettua tuollaisia kuvia, noista näkee hyvin eron ja etenkin tuo kun vertaa vuosien takaa niin vaikka matkalla on ollu mitä sekä hyvää että huonoa, niin siitä näkee hyvin mihin on tullut kaiken jälkeen, olet hankkinut lihasta ja olet paremmassa kunnossa kuin 5v sitten 🙂

  • jennie kirjoitti:

   En suoraan sanottuna minäkään – ekaa kertaa laitoin nimittäin kuvat vierekkäin tähän ja voin sanoa että onpa ollut taas viikonlopun jäljiltä helppo pysyä ruodussa 😉

   Mutta kiitos, pitkässä juoksussa suunta on ehdottomasti oikea. Nyt tiputellaan molemmat rauhassa kiloja, tai siis senttejä, ja katsotaan mitä tuleman pitää.

 2. virpi kirjoitti:

  Mielestäni naisessa saa olla hieman pyöreyttä niin rinnatkaan eivät katoa ihan kokonaan. Itselläni paino on noussut painoharjoittelun aloitettua kaksi vuotta sitten muutaman kilon. Kehonkoostumusmittauksissa on selvinnyt, että lihasmäärä on kasvanut ja lihas lisääntynyt. Jossain vaiheessa tiputin pari kiloa ja silloin tissit hävisivät melkein kokonaan. Nostin painon uudestaan tuon pari kiloa. Nyt on kropassa hieman enemmän rasvaa mutta kuitenkin huomattavasti vähemmän kuin painoharjoittelun aloitettuani ja olen tyytyväinen. Minulle sopii tämä look ja sinulle myös tuo hieman enemmän kilomäärää omaava ulkomuoto. Tämä on siis vain minun mielipiteeni.

 3. Aliisa kirjoitti:

  Heipparallaa!

  En ole itsekään huomannut mitään erityisempää eroa lokakuun ja tämän hetken Jennyn välillä ennen kuin vasta nyt. Jos saa kysyä, minkä luulet olevan suurin tekijä painon nousuun sitten viime syksyn? Onko se herkuttelukertojen lisääntyminen vai pelkästään normaalin ruuan suurempi kulutus? Selvästikään se ei ole salikerroista luistaminen, sen verran lihasta kyllä naisesta löytyy! 🙂

  Siksi siis kyselen koska itselleni nämä ruoka-asiat ovat perinteisesti olleet hankalia. En oikein osaa löytää sitä tasapainoa, jossa minun ei tarvitsisi stressata ruokailusta MUTTA jossa viihtyisin kropassani ja paino ei nousisi. Toki minäkin osaan laihduttaa, mutta sen normaalin ruoka-arjen balanssin hakemisessa on ongelmia. En haluaisi elää elämää, jossa minun täytyy jokainen herkkuhetki pistää ylös kalenteriin kaksi viikkoa etukäteen. En myöskään kyllä halua elää kropassa, jossa en viihdy. Jojoiluun alan olemaan myös aivan hirveän kyllästynyt.

  Hassua kuinka osa ihmisistä on ja pysyy tikissä melko huolettomastikin nauttien samalla myös herkuista. Ehkä täytyy vaan myöntää itselle, että tämä on semmoinen asia, missä en vain ole niin hyvä.

  • jennie kirjoitti:

   Kuten tuolla joskus aiemmin mainitsinkin niin olen tosiaan elävä esimerkki siitä, kuinka se että liikkuu vaikka viidesti viikossa mutta syö miten sattuu, ei tuo kuin lisäsenttejä. Omalla kohdallani ehkä se suurin typeryys on ollut ajatus että huomenna aloitan: Ihanniinkuin tekisin jonkun suurenkin muutoksen. Vaikken ihan kahdella kädellä sen vuoksi aina sitä viimeistä iltaa olisi syönytkään niin lähes tulkoon.. Enkä välttämättä aina herkkuja mutta esimerkiksi leipää. Vaikka olen syönyt kaiken terveellisen niin siihen päälle on mahtunut vähintään samalla kalorimäärällä kaikkea muuta oheen.. Tämän uskoisin olevan se suurin syy kaikelle tuolle.

   Nyt ollaan onneksi taas järkevämmillä ja vakaammilla askelilla. En vieläkään myönnä itseäni jojoilijaksi, vaikka juuri nyt taas pahasti siltä vaikuttaa mutta tällä kertaa vannon että nyt haetaan vakaita ja järkeviä askelia, joiden varaan on hyvä rakentaa koko projekti. Niitä herkkuhetkiä täysin unohtamatta. Tajusin juuri että olen pudottanut tammikuun aikana noin kilon ja ensimmäistä kertaa olen onnellinen tästä pienestäkin saavutuksesta. Ehkä se on sitä kuuluisaa rasvaa, joka katoaa hitaasti mutta varmasti.

 4. Linda kirjoitti:

  Olen ehkä vähän sokea mutta ei tuo ero minun silmääni mikään merkittävä ole. Sanoisin että muutama kilo rasvaa ja saman verran lihasta tullut lisää tuohon erittäin hoikkaan lokakuiseen.

  Taputa itseäsi olalle siitä, että vaikka olet höllännyt ruokapuolella, olet pysynyt loistavasti ruodussa treenien suhteen. Monella sortuu aina molemmat osa-alueet yhtä aikaa ja siitä onkin tuplasti vaikeampi ponnistaa.

  Katala leipä piinaa täälläkin edelleen, joskus enemmän joskus vähemmän 😀

  • jennie kirjoitti:

   Kiitos Linda, et varmasti ole soeka mutta katsot kuvaa vain jotenkin eri lailla 😉 Ja täytyy tosiaan todeta että kiitos hyvin maistuneen ruoan, on treenitkin sujuneet (aerobisia lukuunottamatta) oikein mallikkaasti. Onneksi sekin asia on nyt korjattu ja joka viikko on tullut tehtyä edes jotain vähän liikkuvampaa.

 5. Vilkku kirjoitti:

  Pakko oli kommentoida kun noi vertailukuvat aiheutti ison herätyksen! Ite oon lähempänä tota miltä näytit lokakuussa (no en ihan noin kireässä kunnossa), mutta huomasin sun kuvista pitäväni enemmän tästä nykyisestä. Muutenkin huomaan usein tykkääväni naisissa pienestä pyöreydestä/pehmeydestä, mikä siinä on ettei sitä sit itelleen jotenkin ”salli”? Vai onko se vaan sitä, kun hoikempana olo on kevyempi eikä vaatteet purista jne? Juoksulenkit kulkee kivemmin? Ulkonäöllisistä syistä tekis nimittäin mieli kerätä muutama lisäkilo, sen verran jotenkin elinvoimaiselta ja vahvalta sä näytät nykyään. Enkä tarkoita siis et lokakuisessakaan vikaa olis! Mukavaa kevään odotusta 🙂

  • jennie kirjoitti:

   Kiitos sinulle, tämä piristi keväistä mieletä enemmän kuin uskotkaan (vaikka edelleen tuota kireämpää kuntoa haenkin takaa..). Itsensä suhteen on tosiaan usein ihan turhan kriittinen. Pohdinnoissasi on varmasti perää ja itse ainakin myönnän että kaikki nuo mainitut asiat ovat varmasti omien tavoitteiden taustalla.. Mutta siis kiitos! Mahtava kuulla että voin myös nykyiselläni tuoda esiin jonkinmoista elinvoimaa 🙂

 6. Frida kirjoitti:

  Tuo on jännää tuo hidas painonpudotus, jotta lihasmassa säilyisi. Niin olen itsekin kuullut ja uskonut, kunnes kävi niin että minulta lähti vajaassa kahdessa kuukaudessa 5 kiloa. Ja olin ihan normaalipainoinen jo ennen, halusin vain rasvaa pois. En edes liikkunut mitenkään hirveästi, kalorit oli vaan kulutuksen alle. Inbodyn mukaan rasvaa on pudotetusta painosta melkein kaikki, ihan pieni lihashävikki, mutta se on aika normaalia silloin kun pudottaa painoa. Nyt paino on pysynyt helposti siinä, mihin se putosi. Eli en tiedä enää mitä uskoa 🙂 Mutta sen ainakin hoksasin, että syömällä alle kulutuksen sen paino putoaa, piste.

  • -E- kirjoitti:

   Mutta jos pudotit kahdessa kuukaudessa 5kg eli karkeasti 625g viikossa, sehän on kohtuullisen hidas tahti. Yleensä olen kuullut ohjenuoran, että 0,5kg/vk ois hyvä hidas tahti ja onnistuit puottamaan vain rasvaa, niin eikös se juuri silloin toiminut? En tiedä paraneeko se jos vielä hitaammin puottaa?

   • Frida kirjoitti:

    Kiitos kommentista E 🙂 Se oli reilu 6 viikkoa eli noin 800g per viikko sitten. Itselleni vain todella nopea tahti kun yleensä max lähtee 1,5kg/kk. Ja tosiaan kun olin jo normaalipainoinen 60kg -> 55kg ja pittus 170cm.

 7. sabale kirjoitti:

  Siis vittu mitä tuplamoraalista paskaa jälleen löytyy näistä turhista blogeista. ”Minua ei kiinnosta paino, mutta haluan olla alle 60kg”. Ok.

  • jennie kirjoitti:

   Vaaka tuo pirulainen 😉 Kunnes toisin osaan niin on pakko jonkinmoisia kilotavoitteitakin olla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.