Hae
My Project Is Me

Määrää vai Laatua?

Moi,

Olen julkisesti täälläkin maininnut moneen otteeseen liikuntatavoitteeni olevan määrällisesti 8h viikottain. Ensimmäistä kertaa sain tämän rajan rikki tälle vuodelle! Vaikka liikunkin pääsääntöisesti 1-2 kertaa päivässä, ei tämä 8h ole ollut todellakaan helppoa. Nyt se on kuitenkin tässä:

Tavoitteen saavutettuani mieleeni kuitenkin heräsi pieni kysymys siitä että onko liikunnan suhteen tavoiteltava määrää vai laatua? Oma 8h (tai yleensä se 6-7h) kertyy pääsääntöisesti neljästä saliaamusta, joista yksi tosin on jokin sekalainen aerobinen kerta, uinnista, kävelemisestä sekä kotiaerobisesta. Melkoisen sekalainen sakki kaikenlaista ja erityisesti tuo iltaliikkuminen on alkanut teholtaan/hyödyltään mietityttämään. Kuten joskus aiemminkin mainittu, se että saan merkatuksi 30-45minuuttia kävelyä tarkoittaa yleensä tuplasti pidempää aikaa. Ei siis suinkaan joka kerta, mutta yleensä.

Olen siis ollut hyvin pitkälti määräorientoitunut mutta pitäisikö kuitenkin olla toisinpäin ja kiinnostua enemmän laadusta? Kaikki liikuntahan on hyvästä ja erityisesti se säännöllisyys on se, johon kannattaa panostaa. Minun käsitykseni mukaan jokainen tutkimus tukee sitä käsitettä että on parempi liikkua mieluummin vaikka 20min päivittäin kuin kerta viikossa kaksi tuntia. Ja tämähän kyllä toteutuu. Sitäpaitsi, mitä on laadukas liikunta? Eikö se ole nimenomaan säännöllistä ja riipu jokaisen omista tavoitteista? Kyllä, jonain päivänä se on kohdallani taas toivottavasti nousujohteista ja kehittävää mutta juuri nyt se ei sellaista edes voisi olla. Tällä hetkellä liikunnan on tarkoitus tuoda itselle sitä kuuluisaa hyvää oloa ja ylläpitää peruskuntoa  – ja siihenhän tämä kaikki riittää paremmin kuin hyvin.

 

Ja jotta mahdollisilta väärinkäsityksiltä taas vältyttäisiin, niin lisään vielä loppuun että tämä teksti on käsitelty itsekkäästä, yksipuolisesta näkökulmasta. Poikanihan on vielä pieni ja ansaitsee sekä saa äidin huomioita päivittäin leikeissään ja tekemisissään niin kotona kuin ulkona. Lenkeillä ihmettelemme yhdessä maailman menoa; ohikulkevia busseja ja koiranulkoiluttajia sekä hänen lenkkiaikana juoksemme kilpaa ja hieman hippastelemme. Teemme paljonkin asioita yhdessä ja yhteisesti mutta ne vain elävät usein tämän blogin ulkopuolella ja saattavat sen vuoksi toisinaan antaa väärää mielikuvaa.

8 kommenttia

 1. Marja kirjoitti:

  Olen myös alkanut käyttää HeiaHeiaa (kiitos vaan vinkistä ;)) liikuntojeni kirjaamiseen. Alkuun kirjasin lähes kaikki liikkumiset, mutta nyt olen rajannut kirjaamista niin, että laitan vain liikkumiset, joissa hengästyn tai tulee hiki. Tämä ihan vain siksi, että ainakin omalla kohdallani sellaista pientä hyötyliikuntaa tulee lähes päivittäin tai ainakin useamman kerran viikossa (esim. kävellen kauppaan, jonne 1km matkaa) enkä tavallaan halua, että se tulee ja ”vääristää” liikuntamäärääni. Lisäksi sellaisten pikkuliikuntojen kirjaamisessa olisi kova työ. 😀 Mielestäni tämä on ihan OK, kunhan vain tiedostaa tosiaan sen päivittäisen perusaktiivisuuden määrän.P.S. Ei olisi tullut mieleenikään, ettetkö tekisi kaikenlaista poikasi kanssa, vaikka sitä et tänne kirjaakaan. Vaikutat todella tunnolliselta ja hyvältä äidiltä. 🙂

  • jennie kirjoitti:

   Heh, jos itse käyttäisin hikoilua määritteenä niin jäisi kyllä kirjaamatta mikään:D Tällä hetkellä on tosiaan joku ”kuiva kausi” menossa ja kunnon hikeä ei saa päälle sitten millään. Ja joo, en epäilekään että suurimalle osalle teistä on mitenkään epäselvää tai epäilyttävää aikani jakaminen myös perheelle mutta koska toisinaan kuulee syyllistäviä lauseita niin ajattelin sen erikseen mainita.

 2. Anonymous kirjoitti:

  Niinhän se on että, näistä pienistä arkisista asioista (esim itsellä joka päivä 20min hienoiseen ylämäkeen pyöräily, jotta pääsee yliopistolle. Alamäkea pois tullessa ei taideta laskea)se kokonais liikuntamäärä myös koostuu. Se vain tahtoo ”unohtua” varsinkin silloin kun on tavoitteet kehittyä, eikä ”vain” pysyä kunnossa ja elää terveellisesti. Mun mielestä ne on hienolisä ja tukevat erinomaisesti näitä enemmän tavoitteellisia treenikertoja. Itsellä myös se ”oikea” liikunta on 8-9h viikossa, mutta eihän se sitä tarkoita että loppuajan istun vain sohvalla sitten 🙂

  • jennie kirjoitti:

   Nimenomaan ja kaikki tämä hyötyliikuntahan on oikeasti ihan parasta sekä tukee mukavasti niitä oikeita tavoitteita 🙂

 3. Piia kirjoitti:

  Mun mielestä oot tosi hyvännäköisessä kunnossa raskauden ollessa noinkin pitkällä ja uskon varmasti, että koska oot näin liikunnallinen tyyppi sun raskauskilotkin lähtee varmasti keskivertoa nopeammin, älä turhaan murehdi!Ihanaa kevättä ja odotusta! 🙂

  • jennie kirjoitti:

   Kiitos kannustuksesta ja kehuista – katsotaan miten käy ja miten paljon pääsee liikkumaan 🙂

 4. IlonaJulia kirjoitti:

  Ihana blogi ja toi banneri on mahtava<3 :)Oot myös tosi kaunis :)Käythän kattomassa meiän blogin? :)http://letsgetlostheyy.blogspot.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.