Hae
My Project Is Me

Repsahdus vai hallittu herkkuhetki

Kirjoitin alkuviikosta viikkopäiväkirjassani esimerkin kahdesta erilaisesta tavasta syödä ohi ruokavalion: suunnitellusta sekä sunnittelemattomasta. Toisinsanoen sallitusta ja hallitusta herkkuhetkestä sekä repsahduksesta. Kuten huomaa, on niihin suhtautumisessa eroa vaikka käytännössä tilanne on sama.

repsahdus

Repsahduksella on ikävä maine ja jo pelkkä termikin kuulostaa negatiiviselta. Repsahdus tapahtuu kun jostain, usein käsittämättömästä, syystä syö ohi ruokavalion. Usein tätä yksittäistä tapahtumaa seuraa vielä se että “kun on kerran jo syömään alettu, syödään sitten kerralla”. Tällainen kaikki-tai-ei-mitään ajattelu on usein turmiollista, ja uskallan ilman mitään sen suurempaa tutkimusta väittää, että se on myös usein monen epäonnistuneen dieetin kohtalo.

repsahdus

Elämää ilman repsahduksia

Vaan entä jos ei olisi lainkaan repsahduksia? Tämä ei tarkoita sitä että ei koskaan herkuttelisi tai söisi ohi täydellisen ruokaympyrän (tai ruokakolmion tai sellaisen lautasmallin, minkä nyt ikinä tunteekaan täydelliseksi). Ilman repsahduksia selviää kun ei kiellä ruokavaliosta mitään. Kun kaikki on sallittua, ei tarvitse potea huonoa omatuntoa siitä että söikin kakkupalan kahvin kanssa.

Ihan jokapäivä ei palaa kakkua kannata kuitenkaan ruokavalioon sisällyttää vaan suunnitella herkkuhetket jo ennakkoon. Joskus niitä voi olla yksi viikossa, joskus useampi ja toisinaan taas harvemmin. Huomista (tai lauantaita tai..) on paljon helpompi odottaa kuin ajankohtaa, minkä olemassaolosta ei vielä edes tiedä.

hallittu herkkuhetki

Edelliset esimerkit olivat psykologisia ja usein se onkin nimenomaan se mieli, minkä niitä herkkuja tekee mieli. Harvemmin nyky-yhteiskunnassa nälkä on se mikä kohti epämääräisempää syömistä ajaa. Mutta silloin kun niin käy on tämäkin kompastuskivi helposti taklattavissa: syömällä tarpeeksi. Jos et ole vielä huomannut niin kylläisenä on paljon helpompi vastustaa mielitekoja, mitä ainakin allekirjoittaneella ne turhat herkuttelukerrat usein ovat.

Kumman sinä siis valitset: Repsahduksen vai Hallitun herkkuhetken?

Kurkkaa myös tämä aihetta sivuava postaukseni: Nälästä ja näläntunteesta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *