Hae
My Project Is Me

Pokémon Go(uguttaa)

Oikeastaan oli ehkä vain ajan kysymys milloin innostun jostakin virtuaalipelistä sillä olen ihan oikeasti tykännyt pelailla eri konsoleilla muulloinkin kuin vain aivan natiaisena. Edelliskerrasta on kuitenkin jo aikaa sillä silloin erilaiset Guitar Herot taisivat olla suosionsa huipulla ja sitä aikaisempi kerta taas oli Resident Evilin kulta-aikaa. Näitä ajanjaksoja siis näyttää tulevan silloin tällöin ja juuri nyt uusi Pokémon Go osui oikeean hetkeen.

Myönnän kyllä, tai ainakin selittelen itselleni ja muille, että osasyy pelin lataamiseen on ihan puhtaasti mielenkiinto. Peli oli saanut niin valtavasti mediatilaa jo ennenkuin se oli julkaistu edes Suomessa että täytyyhän minun saada tietää mikä tämä juttu oikein on; Miksi ihmeessä se on niin suosittu ja hypetetty?  Kun peli sitten lauantaina julkaistiin, olin minä muiden innokkaiden kanssa, sitä lataamassa. Varsinaisesti käyttökokemuksia olen saanut kuitenkin vasta tänään kun peli vihdoin on edes jokseenkin toiminut. Ja mikäs se täällä mökkiteillä on mennessä ja Pokemoneja metsästellessä yhdessä lasten kanssa. Jaksoivat pienet jalatkin kulkea kun piti pysyä valppaana Pokémonejen varalta.

pokemongo_2

Peli on myös saanut paljon kritiikkiä osakseen sen suhteen että se koukuttaa pelaajansa niin pahasti etteivät he huomaa todellista ympäröivää maailmaa ja sen vaaroja. Ennen omakohtaista kokemusta olen miettinyt että se on ihan silkkaa pelaajan typeryyttä ettei hän huomaa kulkevansa esimerkiksi moottoritielle. Osittain näin varmasti onkin, sillä kyllä jokaisen tulee pysyä sen verta todellisuudessa että ymmärtää missä liikkuu, mutta peliin on oikeasti vaarallisen helppo koukuttua. Kun ensimmäiset villit Pokémonit osuvat kohdalle niin ympäröivä maailma muuttuu toisarvoiseksi (ainakin sen suhteen että ihmettelevätkö nuo  muut mitä minä touhuan) ja huomiosta iso osa menee tämän esiin tulleen Pokémonin nappaamiseksi. Ja jos aikuinen toimii näin, niin miten sitten lapsi, joka leikeissäänkin sukeltaa hyvin syvälle siihen maailmaan jossa leikki tapahtuu.

Minusta on hienoa että tämänkaltaisia pelejä ja aktiviteetteja tuodaan lapsille ja nuorille (sekä aikuisille). Liian pitkään pelaaminen on ollut vain nököttämistä sen oman ruudun ääressä kun nyt pelatakseen, on oikeasti lähdettävä liikkeelle. Ja mikä parasta, ovesta ulos!  Pelissä on kaiketi kaikenlaisia sosiaalisiakin aspekteja mutta niistä minä en tiedä yhtään mitään. Joku saattaa kritisoida sitä että ei sitä ennenkään tarvittu puhelimia uloslähtöön mutta maailma muuttuu ja muutoksessa vain täytyy pysyä mukana. Sitäpaitsi väitän, että kyllä suurinosa lapsista ja nuorista lähtee liikkeelle edelleen ilmankin näitä virikkeitä mutta tuovathan ne ehkä jotain kivaa lisää ja saattavat saada liikkeelle ne loputkin sohvalla nököttäjät.

Muuttuva maailma vaatii myös opettelua sekä ymmärrystä meiltä vanhemmilta.  Ja jotta maailmalta kuulluilta suru-uutisilta vältytään, on ehkä hyvä keskustella pienten pelaajien kanssa siitä kuinka huomioida myös ihan oikea elävä ympäristö. Enää ei riitä ohjeistukseksi se, että älä juokse autotielle menevän pallon perään, vaan sen rinnalle on tuotava jotain uutta ja toistaiseksi melko tuntematonta. Onko Pokémon Go vain alkusoittoa tulevalle, vai unohtuuko se yhtä nopeasti kuin tulikin, jää nähtäväksi mutta juuri nyt se on ainakin kuuminta hottia aina vauvasta vaariin.

pokemongo

taustalla Kerimäen kirkko ja myös Pokémonien koulutuskeskus

 

4 kommenttia

 1. Satu kirjoitti:

  Täällä kanssa sukellettu Pokemon Gon saloihin 🙂 Mulla on kolme lasta iköhaitarilla 10-13 ja heidän kanssa on tänään ravattu ulkona 🙂 Ihan hauskaa puuhaa. Samalla olen nähnyt miten omat lapset toimii tuon pelin kanssa ja miten he huomioi muuta ympäristöä pelatessa. Hyvin pysyivät kärryillä myös ympäröivästä todellisuudesta. Ja paljon puhuttukin sitten vaaroista jos keskittyy liikaa pelaamiseen kävellessä. Luettu yhdessä uutisiakin asian tiimoilta.

  Musta oikein kiva peli. Omat lapset (ja lähipiirinkin lapset) hyvin kyllä liikkuu ilman pelejäkin, mutta onhan tää oikeesti kiva. Hauska vaihtaa vastaantulijoidenkin kanssa hymyjä kun nekin kulkee puhelin kourassa 😀

  • jennie kirjoitti:

   Mutta mikäs sen ihanampaa kuin että tämä saa vanhemmat ja lapset touhuamaan taas hitusen verran enemmän yhdessä. Enkä siis sano että vanhemmat eivät leikkisi lastensa kanssa muutenkin mutta tämä on siihenkin mukava lisä.

 2. Valkeakuu kirjoitti:

  Täällä myös kokeiltu kyseistä peliä.
  Toissapäivänä tuli käveltyä melkein 5,5 km ja eilen 7,3 km. Olen toki muutenkin käynyt kävelyillä, mutta onhan tämä ihan mukava lisä kävelyille. Ilmeisesti pitää vaan suunnata kauppaan hakemaan varavirta, kun akku ei riitä kuin 2 tunniksi. Sen jälkeen on aina suunnattava kotiin lataamaan puhelinta.

  Mutta on kyllä ollut hienoa nähdä miten peli on saanut nuoret liikkeelle ja ulos. Ja mikä sen parempaa kuin kävellä etsimässä Pokemoneja kauniissa auringon paisteessa.

  • jennie kirjoitti:

   Ihan saman olen huomannut – jahdissa haluaa kävellä vielä vähän matkaa jos nyt vaikka sattuisi niin hyvä tuuri että löytyisi muutama lisää.. Mutta sitten loppuu akku. Seuraavana varmaan räjähtää käsiin varavirta-laitteiden myynti 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.