Hae
My Project Is Me

Miksi se paino ei putoa?

Moi,

Tässä jonain kertana luin artikkelin tyypillisimmistä virheistä, joiden vuoksi painonpudotusprojekti ei onnistukaan suunnittellusti ja löyhästi suomennettuna (ja hieman tiivistettynä) ajattelin jakaa sen teidänkin kanssa.  Jos tämä on tuttu tunne punnitusaamuisin niin…

Motivaation puute

Mikäli motivaatio on hakusessa niin ihan ensimmäisenä tulisi tietysti tietää minkä vuoksi koko projektiin on edes lähtenyt mukaan. Mikä on se oma, todellinen syy? Onko se esimerkiksi halu mahtua tiettyyn farkkukokoon? Johonkin tiettyyn juhlamekkoon jonain tärkeänä päivänä? Mikä ikinä se syy onkaan niin sen täytyy motivoida juurikin sinua itseäsi niin paljon että pystyt sanomaan ”ei” houkutuksille ja ”kyllä” muutosta tukeville valinnoille.

Minä itse tavoittelen pienempää vaatekokoa, sitä mitä suurinosa ei-imetysaikaisista vaatteistani kaapissa edustaa.

Tavoitteiden puute

Mikäli tavoitteita ei ole asetettu on niitä äärettömän vaikea saavuttaa. Tavoitteiden tulee olla realistisia, saavutettavissa olevia ja konkreettisia alkaen pienistä viikottaisista muutoksista, johtaen lopulliseen päämäärään.

Tässä ehkä olen itse hieman oikonut polkuja liikaa. Minulla siintää kyllä mielessä se loppullinen tavoite – joka vaatii taustalle vielä melkoisesti aikaa ja työtä, mutta muutoin tavoitteeni ovat enemmän luokkaa ”laihdu, pudota painoa, kadota senttejä.. ” niitä lukuja tai aikaa sen enempää konkretisoimatta. Myöskään pieniä päivittäisiä päätöksiä, ei ole näkynyt ihan niin paljon kuin tarpeen olisi.

Ruokavaliosuunnitelman puuttuminen

Ruokavalion tulee olla laihtumista tukeva selvittäen paitsi energiamäärän myös makroravinteiden (poteiini, hiilihydraatit, rasva) määrän. Ruokailut kannattaa jakaa kuuteen pienempään ateriointikertaan jotta verensokerin heilahtelua saadaan tasattua ja herkkuhimotuksia vähennettyä.

Itse olen ottanut ruokapäiväkirjan käyttöön tällä viikolla. Se on vaikeaa mutta toivon että sillä tavoin saan selvitettyä itselleni sopivimman tavan syödä. Määrän ja kellonajan lisäksi olen pyrkinyt kirjaamaan ylös tuntemuksiani (jäikö nälkä, alkoiko jotain tehdä mieli jne..)

Pitkäjänteisyyden puuttuminen

Jos uutta elämäntapaa ei pidä yllä tarpeeksi pitkään eivät tuloksetkaan jää pysyviksi. Riittävällä määrätietoisuuella ja pitkäjänteisyydellä uudet muutokset muuttuvat tavaksi. Ja kun ne muuttuvat tavaksi muuttuvat tulokset pysyviksi.

Ei siis ole oikotietä onneen.

 

Annoskoon seuraaminen

Ruokavaliosuunnitelma on hyvä olla olemassa mutta ilman mittaamista, syödyn ruoan määrää saattaa olla vaikea tietää. Vaaka on hyvä olla olemassa proetiininlähteiden mittaamista varten, mittakupit hiilihydraatteja varten sekä mittalusikat rasvanlähteitä varten.

Kaikenmoisia kasviksia ja salaatteja saa siis syödä vapaasti. Koska ruokavaliopäiväkirjan pitäminen on minulle uutta ja oikeasti vaikeaa, niin on myös mittaaminenkin. Toki kun tätä tarpeeksi kauan harjoittaa niin annoskoot muuttuvat silmämääräisestikin oikeanlaisiksi.

Poissa silmistä, poissa mielestä

Saadaksesi hyvän alun projektillesi, kannattaa kaapit siivota kaikista houkutuksista. Jos se ei ole siellä, ei sitä voi syödä.

Jaa, oliko minulla edelleen se herkkulaatikko tuolla kaapissa? Leivoinko juuri pakkasen täyteen korvapuusteja?

Varasuunnitelma

Jos sinulla on aina varasuunnittelma, pysyt todennäköisemmin oikealla polulla kohti tavoitetta. Jos siis edessä on esimerkiksi juhlat, syö ennen juhliin lähtöä jolloin juhlatarjoiluja tulee nautittua hieman vähemmän. Pidä aina mukana myös terveellinen välipala siltä varalta että tarvitset sitä etkä joudu ”tyytymään” huonoihin vaihtoehtoihin.

Tämän olen oppinut kyllä kantapään kautta itsekin – ja niinpä minulla on lähtökohtaisesti aina mukana jokin välipala- minne ikinä lähdenkään. Joskus aikanaan jossain lehdessä oli myös erään diettaajan vinkki pitää aina lusikkaa mukana – näin hän pystyi ostamaan lähikaupasta maitorahkan koska ja milloin vain. Ei huono vinkki sekään.

Ehkäpä näillä pienillä asioilla päästään taas askel eteenpäin ja saadaan punnitusaamuille tämä tunne

6 kommenttia

 1. Mervi kirjoitti:

  Tykkäsin sun sivuista enemmän silloin kun et ollut fitfashionissa. Jos lukee parikin viikkoa jäljessä, on ongelmissa. Eri päivien tekstit on yhtenä pötkönä ja saa etsiä oikeaa tekstiä. Ei välttämättä aina ole linkkiä seuraavalle sivulle vanhempiin teksteihin.. Eilen ja tänään en ole päässyt lukemaan tekstiä, johon olen jäänyt. En tosin tiedä, onko puhelimessa vika.

  • jennie kirjoitti:

   Voi että, ilmoitan asiasta ylläpitoon jotta mahdollinen vika saadaan korjattua. Sieltä siis puuttuu linkki vanhemppin artikkeleihin kokonaan?

   • jennie kirjoitti:

    jatkan vielä hieman kun ehdin kokeilemaan itsekin sivuston käyttöä käännykällä pitkästä aikaa. Minulla ainakin sivusto lataa tekstejä uusimmasta vanhimpaan ilmeisen rajoittamattoman määrän (en tiedä mihin saakka todellisuudessa mutta ainakin pitkälle historiaan). Eli siis sellaista linkkiä edelliseen tekstiin kuin bloggerissa oli, ei ole ollenkaan. Kaikki tekstit siis tulevat tosiaan yhteen pötköön, kuten sanoitkin. Ilmoitan linkkitoiveesta eteenpäin ja varmistan itse samalla ettei tähän ole olemassa jotain asetusta lukukokemuksn parantamiseksi jo valmiina.

    • Mervi kirjoitti:

     Yleensä on allekkain muutaman päivän tekstit ja linkki vanhempiin. Joskus harvoin on ehkä 10 päivän tekstit peräjälkeen eikä linkkiä edellisiin. Silloin kun olit bloggerissa, näkyi otsikot + pari ensimmäistä lausetta tekstistä ja oli helpompi etsiä oikea teksti, jos lukee näitä esim. viikon jäljessä. En tiedä, miten muiden puhelimissa on, minulla näin.

     • jennie kirjoitti:

      Jep, tiedän mitä tarkoitat 🙂 Tekstien pitäisi tällä hetkellä näkyä kaikkien ns. peräkkäin. eli sitä mukaan kun selaat alaspäin kännykällä päivittää ohjelma kokoajan alle vanhempia ja vanhempia tekstejä. Tällöin sitä linkkiä ei suinkaan siellä näy vaan tekstit päivittyvät selaimen nopeudesta riippuen sinne alle hamaan historiaan saakka. Palaute on kuitenkin välitetty eteenpäin 🙂

 2. Mervi kirjoitti:

  Tykkäsin sun sivuista enemmän silloin kun et ollut fitfashionissa. Jos lukee parikin viikkoa jäljessä, on ongelmissa. Eri päivien tekstit on yhtenä pötkönä ja saa etsiä oikeaa tekstiä. Ei välttämättä aina ole linkkiä seuraavalle sivulle vanhempiin teksteihin. Eilen ja tänään en ole päässyt lukemaan tekstiä, johon olen jäänyt. En tosin tiedä, onko puhelimessa vika.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.