Hae
My Project Is Me

Pizzaperjantai – Valehtelematta parasta pizzaa ikinä

Jaan useahkosti keventäjän keittiöön soveltuvia, tai muokattuja, reseptejä. Tämä ei ole yksi niistä. Jotta asia ei kuitenkaan ihan täysin unohdu, palaan postauksen lopussa kuitenkin tapoihin miten halutessaan myös pizzaperjantai voi olla kevyempi.

pizzaperjantai

pizzaperjantai – Parasta pizzaa ikinä

Tämä pizapohjan resepti on alkujaan Jamie Oliverin käsialaa. Olen sen itse taas aikanaan bongannut ihanan ja pirteän Nana Heikkilän kautta, jo vuosia sitten. Siitä saakka en muulla reseptillä ole pizzaa leiponutkaan, ellen ole erityisesti halunnut kokeilla jotain. Valehtelematta, jokainen jolle olen pizzaa tällä reseptillä tarjonnut, on siihen ihastunut. En tosin tiedä onko siihen vaikuttanut itse pohja vai täytteet mutta kokeilla ehdottomasti siis kannattaa (jos et ole sitä jo tehnyt, reseptihän ei ole uusi ja Nanakin on siitä kirjoittanut jo viisi vuotta sitten).

Reseptissä on kaksi jujua: Ohuen ohueksi kauliminen, sekä loraus hunajaa (tai siirappia tai sokeria) pohjaan. Itse olen todennut hunajan tuottavan kaikista rapeimman lopputuloksen, joten suosin itse pizzaa leipoessani sitä. Alkuperäisessä ohjeessa määrät ovat tuplat ja pizzoja syntyy minun keittiössäni jopa viisi mutta koska sellaiselle määrälle on harvoin tarvetta, olen puolittanut määrät valmiiksi alle. Alla olevalla reseptillä saat siis 2-3 hyvänkokoista pyöreää tai liuskamuotoista pizzaa leivottua.

paras pizza

Paras Pizzapohja

Parhaaseen pizzaan tarvitaan tietenkin ensimmäisenä paras pizzapohja ja sen resepti on tässä:

1 pss kuivahiivaa

1 rkl hunajaa

2,5 dl lämmintä vettä

6-7 dl vehnäjauhoja

1-2 tl suolaa

 jauhoja alustamiseen

Liota hiiva sekä hunaja puoleen vesimäärään. Lisää vähitellen jauhoja ja jatka, kunnes kaikki neste on sekoittunut jauhoihin. Lisää loput vedestä ja jatka kunnes seos on tasainen mutta löysähkö. Tämän jälkeen vaivaa taikinaa huolella ja lisää tarvittaessa jauhoja. Leivo taikinasta lopulta pyöreä pallo ja jätä kohoamaan liinan alle noin 35-45min ajaksi.

Kohamisen jälkeen jaa taikina osiin ja kauli todella ohueksi ja lisää haluamasi täytteet. Paista mahdollisimman kuumassa uunissa, 250c noin 7minuuttia.

pizzaperjantaina

Täydellisen pizzan ainekset

Olen itse laiska, enkä jaksa keittää omaa tomaattikastiketta pizzan pohjalle, joten käytän valmista seosta, jota yleensä maustan hieman yrteillä. Tämä ei varsinaisesti kuitenkaan ollut se lisävinkkini vaan niitä sataa seuraavana.

Koska pizzan paistoaika on lyhyt, tulee täytteidenkin olla maltilliset eli ainakaan omasta lapsuudestani tuttua jauhelihakerrosta ei voi ajatellakaan. Täytteitä kannattaakin levittää kuin pizzerian pizzoissa konsanaan.

Täyttäminen aloitetaan tomaattikastikkeen jälkeen juustoraasteesta ja vasta tämän päälle lisätään, mitä sitten ikinä lisätäänkään. Omat suosikkini ovat joko ilmakuivattu kinkku – paprika tai lempeämpi vuohenjuusto-mansikka. Molemmat kokonaisuudet kruunaa vielä uunista oton jälkeen tuore rucola ja mansikkaversiossa lisäksi tumma balsamico-kastike.

Esilämmitetty uunipelti tai pizzakivi. Pizzakivet ovat olleet jo hitti jonkinikaa mutta minä en sellaista vieläkään omista. Sensijaan, olen aina lämmittänyt uunipellin valmiiksi ja tämä tekee oikeasti pohjasta rapeamman kun pohja alkaa kypsyä jo sen vaikutuksesta.

paras pizza

Kevyempi pizzaperjantai

Laskin Finelin laskurilla että sikäli kun saat pizzataikinasta valmistettua kolme pizzaa, on yhdessä pohjassa keskimäärin 513kcal. Tähän päälle lisätään vielä täytteet, joiden energiamäärä riippuu tietenkin täysin siitä paljonko ja mitä täytteitä päälle lisää. Tässä onkin keventäjän vinkki numero yksi: Lisää täytteitä maltilla. Toki, jo itse pizzapohja vaatii kevyehkön kerroksen täytettä päälleen mutta esimerkiksi juuston kanssa ei kannata liioitella, jos haluaa säästää hieman syötyjen kalorien määrässä. Tiesitkö että sata grammaa tavallista, normaalirasvaista juustoa sisältää noin 400kcal energiaa?

Toinen hyvä tapa keventää on lisätä aterialle salaattia. Valmista pizzan kylkeen siis herkullinen salaatti ja nauti siitä pizzan kanssa. Samalla kun vatsa täyttyy kasviksilla, saat myös pelkkää pizzaa enemmän tärkeitä ravintoaineita. Tsekkaa esimerkiksi tämä kevyempi coleslaw-salaatti tai tee kylkeen oma suosikkisi.

Ja jos oikein haluat hullutella, voit kokeilla myös kukkakaalista tehtyä pizzapohjaa tai näitä keventäjän minipizzoja. Koen kuitenkin että jos hiilihydraatteja ei erityisesti karta niin myös keventäjällä on oikeus ja mahdollisuus herkutella tällä parhaalla pizzareseptillä. Harvalla pizza kuitenkaan kuuluu suoranaisesti arkiruokarepertuaariin ja siksipä siitä voi satunnaisesti nauttia ihan hyvällä omatunnolla keventämisestä huolimatta.

pizzaperjantai

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.