Hae
My Project Is Me

Asiaa rasvanpoltosta

Moi,

Tässä jo useiden vuosien ajan on toitettu että rasva ei pala paikallisesti mutta nyt viimeaikoina on alettu väittää toista. En asiaan vielä ole sen tarkemmin tutustunut mutta aikomus on – kaiken muun lomassa odottelen postista saapuvaksi kirjoja nimeltä Hormonidieetti sekä Nyt se onnistuu.

Kirjojen tulisi tarjota faktatietoa siitä kuinka erilaiset ravintoyhdistelmät ja elämäntapavalinnat vaikuttavat kehoomme kerryttäen rasvaa tietyille nimenomaisille osa-alueille. vastaavanlaisesti kirjojen tulisi esittää ratkaisuja ryhtyä täsmätaistoon näitä ongelma-alueita (kuten allit tai jenkkikset) vastaan. Tai siis jotain tämäntyylistä ainakin odotan. Jos jollakulla on jo kyseisistä kirjoista kokemuksia niin saa laittaa tietoa jakoon.

En ihan vielä usko tuohon täsmälaihduttamisen mahdollisuuteen mutta uskon kyllä että nykytutkimuksilla voidaan huomioida monia erilaisia lihomiseen/laihtumiseen vaikuttavia seikkoja, joista ei aiemmin ole edes osattu arvuutella. Niin mystiseksi tuo nykytiede on mennyt.

Kuvat Goglesta. Hakusanana kirjan nimi.

Kenenkään ei silti kannata lähteä hylkäämään vanhaa oppia siitä että laihtuakseen täytyy kuluttaa energiaa enemmän kuin sitä saa. Energiavajehan syntyy siitä kun syödään vähemmän kuin kulutetaan. Kun ravinnosta ei saa tarpeeksi energiaa käyttää keho tarvitsemaansa omasta vartalosta löytyvää vararavintoa (rasvaa ja lihasta). Valitettavasti laihduttaessa rasvan lisäksi lähtee aina myös jonkin verran lihasta, mutta se missä suhteessa, riippuu omista valinnoista.

Kannattaako siis syödä mahdollisimman vähän ja kevyesti? Ei kannata. Liika kituuttaminen syö nimittäin lihasta enemmin kuin rasvaa. Energiavajetta kannattaa pelkän syömisen vähentämisen lisäksi kasvattaa liikkunnalla. Kun ruokavalio on kunnossa ja liikutaan, käytetään suhteessa huomattavasti enemmän rasvaa energian lähteenä lihaksen sijaan.Liikunnan energian kulutusmäärä on valitettavasti vain melkoisen pieni eikä itsessään riitä pudottamaan painoa kovinkaan tehokkaasti jonka vuoksi tuo ruokavaliopuoli on kuitenkin ehkä vielä liikuntaa tärkeämmässä osassa kun tavoitteena on laihtuminen.

Hyvin ymmärrettävänä esimerkkinä voidaan ajatella vaikka suklaapatukkaa, jossa on noin 500kcal. Jos tuon yhden päivittäisen suklaapatukan jättää syömättä säästyy vuorokaudessa 500kcal ja laihtumista tapahtuu noin 0,5kg/viikossa. Jos tuon samaisen suklaapatukan haluaisi päivittäin edelleen syödä ja aikoisi kuluttaa sen pois liikunnalla, niin saisi tehosta riippuen urheilla päivittäin noin parin tunnin ajan.

Yllä oleva esimerkki on ehkä melko karkea mutta perusidealtaan ihan oikea. Nyt tuli taas vähän kaikenmoista asiaa ihan perusteista lähtien mutta kertaushan on opintojen äiti.

kuva: http://weheartit.com/entry/16884048

 

kuva: http://weheartit.com/entry/11657551

6 kommenttia

 1. Mimmu kirjoitti:

  Pakko koittaa päteä että ainakaan niissä suklaapatuikoissa mitä mä oon syönyt niin ei ole läheskään 500 kcal. Yleensä suklaapatukat on noin 50g ja kun suklaassa on se reilu 500 kcal/100g, niin suklaapatukassa sitten on n.250-300kcal. Niissä pienissä suklaalevyissä (esim Fazerin thin dark) on 100g suklaata ja se noin 500 kcal. Eli ei se pieni suklaapatukka niin kauhean iso ”synti” ole 🙂

 2. jennie kirjoitti:

  Hihii, saa päteä 😀 se on sitten se suklaa ja tunti liikuntaa tai vaihtoehtoisesti suklaan jättäminen pois edes silloin tällöin:) Kuten sanottu niin karkeita esimerkkejä.

 3. Linda kirjoitti:

  Mä luin joululomalla ton Hormonidieetti-kirjan ja tykkäsin siitä tosi paljon. Kirja perustuu Biosignatureen (sellaiseen mittaukseen), jossa tutkitaan mikä kropassa on pielessä, eli syötkö terveellisesti ja oikein ja imeytyykö ravinteet vai onko suolistossa jotain pahasti vialla. Sitten siinä annetaan vinkkejä lisäravinteista, joita kannattaa syödä. Toi kirja on enemmänkin siis ruokavalioon painottuvaa. Treenauksesta oli aika semmoista perusohjetta, eli punttia ja intervallitreeniä useita kertoja viikossa.

 4. jennie kirjoitti:

  Moikka Linda, Kiitos tästä tiedosta. Kirjahan vaikuttaa juurikin sellaiselta jollaiseksi sen oikeastaan olen kuvitellutkin. Nyt odotan postia saapuvaksi ehkä vielä hieman enemmän 😀

 5. atronii kirjoitti:

  Dieetille en ole ryhtynyt, mutta rasvanpoltosta tiedän, että siihen liittyy minulla esimerkiksi avokado, joita ostan usein kaupasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.