Hae
My Project Is Me

Tulevaisuuden ruokatrendi(kö)?

Jokaiselle Aasiassa tai Afrikassa matkanneelle lienee tuttua erilaisten hyönteisten hyödyntäminen ruoanlaitossa. Siinä missä erilaisten ötököiden syöminen on meille eksoottista kokeilua, on se isolle osalle maailman kansasta arkea ja jopa ehkä ainoa mahdollisuus proteiinipitoisen ruoan nauttimiseksi. Jos tiettyjä tahoja on uskominen, saattaa hyönteisruoka olla tulevaisuuden trendi myös meillä länsimaissa.

IMG_3762

Itse pääsin tämän eksoottisen ravintovaihtoehdon ääreen Tikkurilasssa järjestetyn Tikkurilafestivaalin yhteydessä. Pakastetut ja kuivatut sirkat pyöräytettiin pannulla öljyssä ja suolassa rapsakoiksi kunnes dipattiin sulaan suklaaseen. Jos ei miettinyt mitä syö, maku oli oikeastaan aika hyvä, suklainen. Itse hyönteinen oli paistunut vain rapeaksi eikä maistunut millekään, vähän niin kuin vaikka frittimuikun pyrstö (jonka syöminen ajatuksena on aika inhaa sekin). Taisin syödä kaikkineen kolme vai neljä sirkkaa, päätyen samalla keskustelemaan, tätä eksottikkaa tarjoilleen, hyönteisokki Topi Kaireniuksen kanssa. Hän uskoo vakaasti siihen että on vain ajan kysymys milloin hyönteisproteiinit valtaavat myös eurooppalaiset markkinat.

Kiinnostuin aiheesta jonkinverran, sillä onhan totta että karjaan verrattuna hyönteisten elinkaari ja lisääntymismäärä on nopeaa.Suomen kielellä aiheesta löytyy vielä hyvin niukasti faktoja mutta englanniksi sentään jonkin verran enemmän. Jos löydöksiin on uskomista, sisältävät hyönteiset suhteessa melkoisesti proteiinia, jopa enemmän kuin nauta tai broileri.

 

Tietenkään rasvassa paistaminen ei ole se terveellisin vaihtoehto vaan sitä on alettu hyödyntää myös muun muassa jauheena ja osana proteiinipatukoita. Tällaista patukkaa olisi ollut mielenkiintoista päästä maistamaan mutta se ei valitettavasti ollut mahdollista.

IMG_3763

Kaireniuksen käyttämät sirkat olivat Amsterdamissa kasvatettuja, eivät suinkaan vapaana juosseita kiinantuliaisia. Näin ollen niiden laatu voidaan tuntea tarkasti, eikä haitallisuuksia tarvitse pelätä. EU:n säädökset kuitenkin rajoittavat hyönteisten myyntibisneksiä ja siksi niiden saatavuus on tällä hetkellä vähäistä eikä ihan lähiaikoina Prisman hyllyltä taida löytyä vielä sirkkajauhetta tai toukkia haudutetun kukkakaalin kylkeen. Ehkä tämä on kuitenkin tulevaisuutta, kuka ties mutta ainakin vielä ajatus tuntuu itsestä jokseenkin kaukaiselta ja oudolta. Mielenkiintoiselta toki, mutta oudolta. Vai mitä te ajattelette; Olisiko tässä vastaisku tulevaisuuden tehokasvatetulle lihalle?

IMG_3764

6 kommenttia

 1. Jonnaajon kirjoitti:

  Kanahaukat eivät ole sunnuntaina kesäkautensa avaavan Uimastadionin ainoa uutuus. Portin pielessä sijaitseva kioski on saanut uuden yrittäjän.

  Hodarien tilalla on esimerkiksi kasvissipsejä, kotimaisista marjoista tehtyjä smoothieita ja mate-juomaa. Ensi vuonna myynnissä on myös hyönteispatukoita, mikäli EU sallii niiden myynnin.

  <— Tekstistäsi tuli taannoin lukemani Stadikan kahvilasta kertova HS:n artikkeli mieleen 🙂

  • jennie kirjoitti:

   Eli tämä todella taitaa olla tulevaisuutta. Kiinnostusta ötökkäbaaria kohtaan oli ja mielenkiintoista oli seurata ihmisten ilmeitä kun näitä maistelivat

 2. Linda kirjoitti:

  Vaihtoehtoisten proteiinilähteiden käyttö tuntuu lisääntyvän koko ajan (ainakin kasvisproteiinit kuten quorn ja seitan, jotka on muuten tosi hyviä), joten miksipä ei hyönteisproteiinikin voisi levitä laajempaan käyttöön. Kai sitäkin nykyteknologialla saadaan tehotuotettua.
  En tiedä uskaltaisinko maistaa kokonaista paistettua öttiäistä, en välttämättä haluaisi edes patukan seassa syödä… Olen kovin ennakkoluuloinen 🙂

  • jennie kirjoitti:

   Mulla onkin ollut quornia pakkasessa jo pitkääään odottamassa oivallisen reseptin keksimistä. Ne on siis sellaisia ”rintapaloja” ja jos linda löytyy joku hyvä reseptivinkki niin kerro ihmeessä että pääsen vihdoin kokkaamaan ne.

   • Linda kirjoitti:

    En ole järin mielikuvituksekas mausteidenkäyttäjä 🙂 Nuo quornit olen ”marinoinut” tomaatti- tai öljypohjaisessa kastikkeessa (esim. tomaattisose & chili tai pesto/öljy, valkosipuli & yrttimauste). Käytännössä siis vain levitän kastiketta fileiden molemmin puolin ja annan jonkun aikaa olla. Fileet voi sulattaa ensin mikrossa tai antaa sulaa mausteiden seassa.
    Sitten olen vaan paistanut pannulla tai grillissä foliossa.
    Jos ei muuta jaksa niin paistaa öljyssä ja päälle ketsuppia 😛

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.