Hae
My Project Is Me

Miten aloittaa kuntosaliharrastus

Haluaisin aloittaa kuntosalilla käymisen mutta en tiedä mitä siellä pitää tehdä. Entä jos en osaakaan käyttää niitä laitteita tai teen jotain ihan hassusti? Entä jos siellä kaikki ovat vain hirmu-bodareita ja fitnessmimmejä ja minä yksin ihan aloittelija? En minä kehtaa sellaiseen ryhtyä jenkkakahvoineni ja jollain vanhoilla treenikamoilla. Enkä oikeastaan edes tiedä miten salilla pitäisi treenata.

 

Liian läski kuntosalille?

Erilaisia hassuja ajatuksia on varmasti monella saliharrastuksen aloittelijalla, minulla ainakin aikanaan oli. Ihan ensimmäisenä on tärkeää ymmärtää että kuntosalit on tarkoitettu kaikenikäisille, -kokoisille, -muotoisille ja -mallisille tahansa. Kukaan ei siis ole liian lyhyt, lihava, laiha tai epäsopiva missään muodossa. Kukaan ei ole liian kokematon tai kokenut. Kuntosali on siis yksinkertaisesti ihan jokaisen sinne haluavan perusoikeus kuten olenkin kirjoittanut aiemmassa postauksessani Liian läski kuntosalille.

Entä jos en osaa?

Toisekseen haluan muistuttaa että kukaan ei ole seppä syntyessään. Jokaisella salilla on tarjolla hieman erilaisia laitteita ja niiden säädöt on katsottava aina erikseen. Itseäni edelleen aina hieman jännittää mennä uudelle salille ja ensimmäiselle kerralle pitää varata vähän enemmän aikaa että voi tutustua laitteiden toimintoihin ja säätöihin. On siis aivan normaalia että ensimmäisellä kerralla on vähän ihmettelmistä – myös kokeneemmilla kävijöillä. Laitteissa on useimmiten myös melko selkeät ohjeet niiden toiminnasta ja niihin kannaattaa tutustua jos ei ole aivan varma käyttötarkoituksesta. Itse olen ilokseni nyt uuden työpaikkani yhteydessä huomannut että monet myös kysyvät apuja ja neuvoja, jos eivät ole itse ihan varmoja jonkin laitteen toimivuudesta tai säädöistä. Avun pyytäminen on siis täysin normaalia ja sitä tekevät muutkin.

 

Entä jos ei tiedä mitä salilla pitäisi tehdä?

Internetin ihmeellinen maailma on tulvillaan erilaisia treeniohjelmia mistä voi valita omaan ajatusmaailmaan mieluisen. Useissa paikoissa on mahdollisuus myös lyhyeen kuntosaliopastukseen tai ainakin sellaisen ajan varaamiseen, mikä helpottaa alkua kummasti. Itse sain aikanani liittymisen kylkiäisinä ohjelman ja opastuksen ja näin jälkikäteen se on ollut melko korvaamaton apu starttiin. Omasta kuntosaliharrastuksen aloituksesta voi lukea enemmän täältä

Yksi hyvä vinkki on myös viettää ensi alkuun aikaa vaikka aerobisten laitteiden päällä ja katsoa mitä muut tekevät niin saa käsitystä niistä kaikista mahdollisuuksista, mitä tarjolla onkaan. Ihan ensialkuun voi myös tehdä päätöksen nimenomaan tutustua laitteisiin, eli kiertää vaikka jokaisen laitteen ensimmäisen viikon aikana ja kokeilla miltä ne tuntuvat ja missä lihaksessa ne tuntuvat. Tällä hetkellä myös vapaapaino-harjoittelu on suuressa suosiossa eli aina ei edes tarvitse “uskaltautua” niiden monimutkaiselta tuntuvien laitteiden äärelle. Vapaiden painojen kanssa kannattaa kuitenkin muistaa olla varovainen, sillä liikeratojen oikeellisuus on tärkeää että paikat pysyvät ehjinä.

 

Omanlainen on oikeanlainen

Pikkuhiljaa se oma rohkeus ja itsevarmuus omaa tekemistä kohtaan kasvaa ja treenaaminen helpottuu sekä pääsee toden teolla vauhtiin. Kuntosali on myös siitä mukava treenipaikka että mikä tahansa treeni on mahdollista aina juoksusta ja pyöräilystä voimailuun sekä kaikkea siltä väliltä. Jokainen treeni ja treenaaja on omanlainen eli oikeanlainen ja kuten jo alussa kirjoitin salille saa mennä meistä ihan jokainen sellaisena kuin on.

Ei muuta kuin treeni-iloa jokaiselle! Tässä siis minun mietteitä ja vinkkejä saliharrastuksen aloitukseen jos se on mielessä houkuttanut. Lisävinkkejä ja ajatuksia saa jakaa kommenttikentän puolella.

2 kommenttia

  1. Tuula kirjoitti:

    Itsekin aloitin vähän aikaa sitten käymään kunnolla kuntosalilla. Olihan se alkuun vähän jännittävää, kun ei tiennyt minkälaisia laitteita siellä on ja miten ne toimii. Mutta kun toiminnot tuli tutuiksi, on nyt paljon rennompaa sinne mennä.

    • myprojectisme kirjoitti:

      Se tekee todlla paljon että tietää mitä siellä tekee. Itsestäkin on edelleen jännittävää mennä uudelle, tuntemattomalle salille kun ei tiedä laitteistosta tai muusta vaikka perusperiaatteet kaikkialla ovatkin melko samanlaiset.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.