Hae
My Project Is Me

Laihduttaako imetys

”Saatuani lapsen laihduin, vaikken olisi halunnut”; ”Sain imettäessä syödä ihan mitä vain ja koko ajan, ja silti paino putosi”. Jotain tämäntapaisia juttuja muistan lukeneeni useammastakin lähteestä ja ajatelleeni että kyllä ne kilot sitten lähtevät imetyksen myötä. Faktatietona jostain kaivoin esiin, että laihdutus kuluttaa useamman sata kaloria päivässä ja kyllähän se ihan järkeen käy sillä toki maidontuotanto vaatii energiaa toteutuakseen – ihan niin kuin kaikki muutkin toiminnot, joita meissä ihmisissä on. Se että paljonko sitä energiaa ihan oikeasti kuluu imetykseen, en tiedä ja tuskin tietää kukaan.

P1180594

Sen kuitenkin tiedän, että imettäminen lisää energiantarvetta ja sen huomaa näläntunteena. Vasta kolmannen imetyskierroksen myötä osasin ihan oikeasti tunnistaa tämän ja ensipäivinä minua vaivasi jatkuva nälkä. Sittemmin jatkuva näläntunne on tosin kadonnut ja olotila vakiintunut, vaikka herkku (ja hiiilari) himoja esiintyykin mutten tiedä onko sillä mitään tekemistä imetyksen kanssa.

Jos siis imetys kuluttaakin jotain, niin se kaikki on kyllä syötävissä takaisin. Uskoisin että ne henkilöt jotka sanovat voineensa syödä mitä vain ja niin paljon kuin vain ovat jaksaneet, ovat syöneet jotain muuta kuin suklaata ja/tai muita herkkuja. Oletan, että nämä henkilöt ovat luonnostaan normaalipainoisia ja syövät perusterveellisesti.

P1180482

Sitten on henkilöitä, jotka kertovat aivan päinvastaista tarinaa ja kertovat ehkä laihtuneensa vasta imetyksen loputtua. Toiset eivät edes silloin. En itse, asiasta varsinaisesti tietämättä, lähde puhumaan mitään hormonitoiminnasta enkä muustakaan faktasta. Sensijaan puhun itsestäni ja omista kokemuksistani.

Olen jokaisen lapsen kohdalla onnistunut pudottamaan raskauskiloni, tai jopa enemmän ,mutta laihtuminen ei ole koskaan tullut itsestään. Jotta kilot ovat lähteneet liikkeelle, olen lähtenyt liikkeelle itsekin. Liikkumisen ei kuitenkaan ole tarvinnut olla kävelemistä kummempaa mutta se muu on tehty ihan omasta puhtaasta tahdosta – niin kuin toki kävelykin. Olen myös joutunut katsomaan mitä suuhuni pistän mutta siinä kuinka tarkkana olen joutunut olemaan, on ollut eroavaisuuksia. Onnistunut painonpudotus ei tietenkään ole koskaan aivan yksiselitteinen juttu ja näissäkin kerroissa on varmasti ollut eroa hormonitoiminnan ja liikuntamäärien- ja/tai tehojen suhteen, mikä on taas omalta osaltaan vaikuttanut siihen, kuinka löyhästi ruokavalion kanssa on saanut olla. Enkä tietenkään voi väittää, etteikö imettäminen olisi asiassa auttanut. Mutten myöskään voi tietää sitä, olisiko tulos ollut vähintäänkin sama, vaikken olisi imettänyt päivääkään.

Kyllä, olen laihtunut imetysaikana mutta olenko laihtunut imetyksen ansiosta, en tiedä. Eli laihduttaako imetys – en tiedä. Enkä tiedä myöskään sitä onko sillä oikeasti niin merkitystäkään. Sillä millä on oikeasti merkitystä, on oma ja vauvan hyvä olo.

IMG_1078

10 kommenttia

 1. Tiina kirjoitti:

  Ajankohtainen aihe tämä imetys 🙂 Kannattqa facebookissa liittyä imetyksen tuki ry:n ryhmään. Sieltä saa koulutetuilta tukiäideiltä aivan faktatietoa mieltä askarruttaviin asioihin ja tukea imetyksen ongelmiin.

 2. Mary kirjoitti:

  Minulla on nyt reilu 5 kuukautta täysimetystä takana ja minua vaivaa krooninen nälkä. Käyn välillä yölläkin syömässä, vaikka yritän tankata hitailla hiilareilla ja sopivassa suhteessa proteiinia iltapalalla. Sama ilmiö oli imettäessäni esikoistamme. Minulle ei ole kertynyt raskauskiloja kummastakaan raskaudesta ja imetys on vienyt painon alemmaksi kuin ennen raskautta. Syön terveellisesti ja säännöllisesti ihan konstailematonta perusruokaa taaperomme tahtiin. Annoskoot ovat kyllä suurempia kuin ei imettäessä. Herkkujakin mahtuu mukaan maltilla. Nämäkin asiat kuuluvat varmasti sarjaan yksilöllisyys. Toisilla menee näin ja toisilla noin. Mutta tälläinen on minun kokemukseni imetyksestä. Imetin esikoistamme reilun vuoden ja nälkäisyys loppui vasta imetyksen loputtua.

  • jennie kirjoitti:

   Niin, yksilöitähän me kaikki olemme ja laihtuminen/laihtumattomuus tosiaan on monen tekijän summa 🙂

 3. Macha kirjoitti:

  Minua imetys laihdutti ainakin21 kg 7 viikon aikana. Tästä sain kimmkkeen ja panin elämäni uuteen uskon ja 9kk aikana minusta oli palanut 40kg. Olin raskauden alettua ylipainoinen ja bmi 34. Raskauskiloja kertyi onneksi vain 11. Kun raskauduin toisen kerran kiloja tuli 27kg jotka lähtivät suurin osa pelkällä imetyksellö loppujen eteen sai taistella! ?Takaraivossa minulla oli kuitenkin etten enää koskaan halua ylipainoiseksi ?Makean himo oli kaamea raskauden jälkeen ,joutui kyllä taistelemaan irtokarkki himoja vastaan. Olemme kaikki erilaisia mutta minut imetys palautti hyvin, en varmaan sitten syönyt yli kulutuksen ?

  • jennie kirjoitti:

   Aika upea tarina – siis se että imetyksen kautta, lasten tultua maailmaan, sait kimmokkeen terveellisemmille elämäntavoille ja olet niissä pysynyt. hatunnostoni, olet sen ansainnut 🙂

 4. mamma kirjoitti:

  Varmasti monen tekijän summa, mutta minä olin juurikin lähtöpainossa jo ennen kuin kykenin edes tekemään sohvalla makailua kummempaa, tietty imettämään – tosin painoakaan ei tullut kuin 10kg eli ei varmasti paljonkaan ylimääräistä, ikääkin on reilu 20 ja ensimmäinen lapsi kyseessä. Nälkä siis alkoi käytännössä synnäriltä lähtien, ja kun vointi parani ja lähdin vaunuilemaan ja ylipäänsä aloittelin pieniä jumppia jne. on saanut ruoka-annoksia tuplata vain lisää! Koko ajan siis varon ettei paino tipu liian alas koska kuten mainitsit, ne ”jotkut” ei varmaan juuri herkkuja syö vaan elää perusruualla ja täällä yksi sellainen. Toki herkkuja mahtuu myös silloin tällöin ruokavalioon mutta pääasiassa syön sitä kunnon ruokaa ja yritän sillä pitää painon laskematta, ja näin ollen sanon että omalla kohdalla varmasti imetys on yksi syy mistä se nälkä ja painon putoaminen johtuu! 🙂

  • jennie kirjoitti:

   Hih, nyt alan olla jo vähän kateellinen teille kaikille joilla selvästi kroppa toimii ideaalisti 😀 Itsellähän paino toki alkuun lähti alaspäin mutta jo muutaman viikon päästä se alkoikin kivuta ylöspäin :O

 5. Janita kirjoitti:

  Täysimetys kuluttaa vuorokaudessa n. 500kcl. Alussa on usein 24/7 nälkä ja jano, mutta kunhan juo paljon vettä ja syö riittävästi ja monipuolisesti ei kovinkaan suurelle herkuttelulle pitäisi olla tarvetta 🙂
  Sinulla voi hyvinkin olla ”kilot tiukassa” kun olet useampia vuosia laihduttanut. (Missä siis itsessään ei ole mitään pahaa, kroppa vaan varastoi vähän rasvaa varmistaakseen, että pystyy maitoa tuottamaan). Ihanaa kun imetät 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.