3+1 ohjetta linsseistä
Moi,
Olen jo hyvän tovin pitäytynyt tavassa valmistaa vähintään yksi kasvisruoka viikkoa kohden – proteiineista tietenkään tinkimättä. Melko usein turvaudun tuttuun ja turvalliseen linssikeittoon joko tomaattisena tai sitten porkkanaisena. Nyt olen ollut astetta kokeilevaisempi.
Linssi-Parsakaalikeitto
Koska lähes aina kaikki ohjeeni sisältävät punaisia linssejä, päätin kerrankin tehdä keittoa vihreistä, joka tietysti vaati seurakseen vihreän kasviksen. Tässä tapauksessa parsakaalin. Kaikessa lyhykäisyydessään keitto valmistui jotakuinkin seuraavasti
reilu 1L vettä (lisää tarvittaessa niin että kaikki ainekset jokseenkin peittyvät)
800g parsakaalia
1-2 sipulia (+valkosipulia)
2-3dl huuhdeltuja vihreitlinssejä
2 kasvisliemikuutiota + mausteita maun mukaan
Kiehauta vesi. Lisää kavsisliemikuutio ja huuhdellut linssit. Keitä noin 10 minuuttia. Lisää paloitellut parsat sekä sipuli ja keitä vielä noin 15minuuttia. Soseuta. Ei haittaa, jos kasvikset pehmenevät liikaa sillä muussiksi se kuitenkin menee.
Mausteinen linssimuhennos – > Mausteinen linssikeitto
Vihreistä linssseistä innostuneena ajattelin kokeilla linssipataa ja ohjeena käytin aika pitkälti tätä. Ohjeessa minua viehätti erityisesti sen mausteisuus ja tarkalleenottaen kaneli, jonka käyttöä ruoanlaitossa olen pitkittänyt ja pitkittänyt. Monesta lähteestä olen kuullut siitä paljon hyvää ja kanelia (ceylonin luomua) itsekin paljon käyttävänä pidän sen mausta ja mahdollisista terveysvaikutuksista. En ole sitäpaitsi koskaan tehnyt muhennosruokia menestyksekkäästi joten mikäettei nyt voisi kokeilla.
5dl vettä
3dl vihreitä linssejä
3-4 porkkanaa
3 sipulia
2 valkosipulinkynttä
1/2tl kutakin: suola, kaneli, juustokumina, cayannepippuri, mustapippuri
3rkl öljyä
Kiehauta vesi ja lisää linssit. Keitä senaikaa että kuorit ja lohkot sipulit ja lisää ne sitten kattilaan. Laske lämpötilaa ja lisää mausteet sekä öljy. Keitä keskilämmöllä kannen alla noin 35minuuttia. Lisää tarvittaessa vettä.
Muhennos ei toiminut tälläkään kertaa ja seuraavaksi päiväksi tarjolla olikin tuttuun tapaan soseutettua linssisoppaa, tällä kertaa ruskeassa värissä. Sekaan lisättiin luonnollisesti hieman vettä ennen soseuttamista.
Linssi-Juustokeitto
Varoituksen sana, tämä ei ole kevyt keitto ja se näkyy annoskoossa. oOen kuitenkin kuullun kehutun tätä keittoa ja kerrankos sitä sitten.. Varsinkin kun ohjeeseen tarvittava koskenlaskijakin sattui olemaan kaupassa jossain erikoisalennuksessa. Kevyemmän version tästä saa käyttämällä kevyempää juustoa (kuten vaikka Polarin levittyvä sulatejuusto). Alkuperäinen resepti täältä ja lopputulemana minulla tuli kuitenkin vähemmän juustoa kuin olisi ollut tarkoituksenmukaista.
2 kasvisliemikuutiota
2 sipulia
3-4 valkosipulinkynttä
4dl huuhdeltuja punaisia linssejä
1pss Koskenlaskija murennettu-juustoa
Kiehauta vesi ja lisää liemikuutiot, hienonnettut sipulit sekä linssit. Keitä kannen alla keskilämmöllä noin 30min välillä sekoittaen. Lisää juusto ja kuumenna. Tätä keittoa ei siis tarvitse soseuttaa.
ps. Jos leipä ei ole sinulle ongelma niin tämä oli aika taivaallista kuivahkon leivänkannikan dippailuun.
Moikka. Oon lukenu sun blogia jo pitkään ja kirjotat hyvää tekstiä. Mulla itse asiassa aika samanlaista kamppailua..raskauskiloja pois,kiinteytymistä,leipä himoja yms…oon törmänny myös ongelmaan sali treenaamisen myötä.. eli kun reidenympärys on kasvanut ei nykyiset/aikaisemmatkaan housut enään mahdu jalkaan ja uusia ei meinaa löytyä. En tiedä mille tikkujaloille noi perus hm,lindex,cubus housut on tehty mut ei ainankaa mun. Oliski sulle kysymys kun myös pidän sun tyylistä,että mistä sä löydät housusi/farkkusi. Ootko sä törmänny tälläiseen ongelmaan? Jos oot jostain löytänyt super mukavat ja hyvät housut saa kertoa. 🙂 Jatka samaan malliin ja treeni iloa! T. Yhden pienen pojan äiti 🙂 p.s pahoittelen sekavaa tekstiä.
Kiitos paljon kehuista, niin blogin kuin tyylinkin suhteen (josta ei kyllä ole viimeaikoina tullut paljon puhuttua.. Jännä juttu ;)) Itseasiassa juuri eilen ajattelin kyllä aktivoitua tälläkin osa-alueella taas enemmän, eli ehkä jatkossa on tarjolla myös ”hiekkalaatikkomuotia”. Mutta asiaan, omat jalkani taitavat olla mallia tikku sillä en ainakana muista kokeneeni ympärysmittaa ongelmalliseksi, joskaan en ole uusia farkkuja ollut edes aikoihin ostamassa.. Asiaan on saattanut vaikuttaa myös se että noissa minun farkuissa on aina mukana myös stretchiä ja ainain Hennesillä on sellaiset halpis skinny-farkut, jotka on supervenyvät (kiitos kaverini vinkkauksen). En kyllä kyseistä mallia omista tällä hetkellä itse niin en uskalla sanoa mikä se oli mutta hintaa taisi olla parinkympin verran.
Kiitos taas, ihanalta näyttää!
Linssi ei kuulosta eikä näytä kovin houkuttelevalta raaka-aineelta, ja onkin yllättävää, miten älyttömän hyvän maun ja täyteläisen rakenteen se tuo etenkin keittoihin ja patoihin.
Kylmänä linssit eivät ole ollenkaan niin hyviä, ja on harmi kun monen kokemus linsseistä rajoittuu työpaikan salaattipöydän kylmännihkeisiin ja vetisiin linsseihin…
Tuo on muuten totta, linssit eivät missään nimessä ole kovin mediaseksikäs ruoka. Itse olin kuitenkin ensimmäisten kokeilujen jälkeen melkolailla myyty ja nyt viimein tuo mieskin on alkanut aiheesta innostumaan 🙂
Itse olen perehtynyt vasta viime aikoina linssien käyttömahdollisuuksiin silloin, kun lihaa tai kalaa ei tee mieli valmistaa. Tässä on yksi hyvä ohje Jamie Oliverilta:
-pari tomaattia
-purkki vihreitä ja punaisia linssejä
-pari porkkanaa
-pinaattia (tuoretta)
-sipulia
-oliiviöljyä
Hienonna porkkanat, pinaatit ja sipulit esimerkiksi monitoimikoneella. Itse olen vain sohinut veitsellä pieneksi silpuksi. Ruokalusikallinen oliiviöljyä wokkipannulle ja hienonnetut aineet sinne. Tämän jälkeen lisätään linssit. Osan purkkien nesteistä voi myös laittaa pannuun. Lopuksi kuutioidut tomaatit sekaan ja anna hautua niin kauan kunnes näyttää syötävältä. Itse olen tehnyt tuota niin mutu-tuntumalla pitkän aikaa, etten osaa antaa tarkkoja aikoja tai määriä, sorry. 🙂
Tää sopii hyvin myös broilerinsuikaleiden/-fileiden kanssa.
Tämä kuulostaa hyvältä, kiitos! Eikä ne määrät ole näissä onneksi niin justiinsa kun tekee oman silmän ja maun mukaan 🙂