Sokerikuulumisia ja viikkolukua
Moi,
Perinteiseen maanantaiseen tyylin on aika tehdä pikakertaus viime vikkoon ennen tulevaan siirtymistä. Liikkumisten osalta tilanne näyttää tältä:
Ja täytyy toki sanoa että olen oikein tyytyväinen. Tehokkuudesta ei ole sanoa kuin oman tunteukseni mukaan koska olen kadottanut sykevyöni jonnekin ”varmaan paikkaan”. Yritän etsitä sen sieltä tällä viikolla. Yhtäkaikki siis omasta mielestäni olen myös liikkunut tehokkaasti ja määrä on hyvä.
Muistanette myös että mainitsin ajatuksesta lisätä pienimuotoisen juoksutreenin saliohjelmani loppuun tehostamaan rasvanpolttoa. No ei mennyt kauaakaan kun tämä idea päätyi kokeiluun sillä viime viikolle näitä treenejä kertyi kaksi, joskin ajankäytöllisistä syistä puolen tunnin tasavauhti vaihtui vartin intervalliharjoitteluksi. Tämä treenimuoto ajoittuu siis niille päiville kun salilla on vuorossa yläkroppa ja treeniä seuraa vapaapäivä. Toistaiseksi vielä paras saavutukseni tässä on 15km/h yhden minuutin ajan, jota seuraa minuutin lepo ennen uutta koitosta. Varttiin mahtuu viisi sykkeenkohotusta kun alkuun ja loppuun lisätään pieni lämmittely/jäähdyttely. Kun kamaluuteen alkaa tottua, lisätään vauhtia.
Ruokavalion osalta olen oikeastaan myös melkolailla tyytyväinen. Pieniä poikkeuksia mahtui mukaan, kuten kummipoikani syntymäpäivät ja kyläilijät kotona lauantaina mutta sokeriherkuilta on säästytty. En kovin tarkkaan ole laskenut syömisiäni mutta päivästä riippuen luulen että ollaan liikuttu siellä 1700-2000 paikkeilla. Voin vain todeta että liikkumisten lisääminen on myös lisännyt nälkää. Ja kun minun on nälkä niin minähän syön.
Mitä siihen sokerittomuuteen tulee niin toinen viikko on ollut haastavampi. Mieleni ei ole varsinaisesti tehnyt mieli niitä herkkuja, paitsi yhden kerran ajatuksissani kävi irtokarkkipussi, mutta piilosokeria olen kyllä syönyt. Ehkäpä sallittujen hedelmien ja marjojen sekä leivän (tai muun vastaavan) vuoksi herkkuhimotukset ovat pysyneetkin loitolla. Ihan mielenkiinnosta ajattelin kyllä tällä viikolla muutamana päivänä pyrkiä laskemaan päivittäisen sokerinsaantini ja raportoida siitä täälläkin. En rehellisesti yhtään osaa sanoa mitä odottaa. Jos tästä sokerittomuudesta ei muuta hyötyä ole niin olen ensimmäistä kertaa rehellisesti kiinnostunut aiheesta sokeri ja sen saanti.
Ja koska on maanantai kävin aamusta myös vaa’alla, joka antoi ylöspäin kirineen lukeman 57,1kg (siis +0,5kg viime viikkoon). Henkilökohtaisesti en ole luvusta huolissani yhtään sillä pystyn lähes satavarmasti sanomaan mistä tämä johtuu: sunnuntai-ilta. Sunnuntai-illalla söin, söin ja söin vielä vähän lisää. Ja mitä minä söin niin leipää. Ja oikein antaumuksella dippailin sitä miehen valmistamaan mausteiseen kermakastikkeeseen. Siispä painosta varmasti suurinosa on turhanpäiväistä nestettä. Ja vaikka sanoin etten millään lailla ole luvusta huolissani niin kuitenkin aion tälle viikolle sopia rauhasta leivän kanssa. Leipä vain saattelee minut kerta toisensa jälkeen pahoille teille, riipumatta kuinka täysjyväistä tai rukiista se on. Nyt siis arkiruokavaliooni ei toistaiseksi kuulu leipä, ainakaan tällä viikolla. Kaikenkaikkineen olen siis kuitenkin tyytyväisin mielin lähdössä kohti tätä viikkoa; uusia treenejä, parempia ruokavalintoja ja edelleen (kolmatta päivää) lumista maisemaa.
Mäkin kirjoittelin eilen sokeri kuulumisia http://eveliinat.blogspot.fi/2014/01/hyvin-on-mennyt.html 😉
Tuo mitä kirjoitat tuossa rahkakuvan alla on kans pistänyt minun silmään nyt aika useasti. Moni ruoka sisältää sokereita mutta ei lisättyä sokeria vaan sitä mitä siinä itsessä on. Eli saamme päivän aikana sokereita vaikka emme söisi mitään jossa lisättyä sokeria. Sitten minusta on eri asia tuo että esim rahkassa on sokereita eli siinä on maidosta tulleita sokereita. Korjatkaa jos olen väärässä??? Ja se minusta on eri asia taas kuin lisätyt sokerit. Itse ajattelen että esim rahkasta ja hedelmistä saa paljon enemmän plussaa kuin mitä miinusta jos nyt sokereita alkaa kyttäämään 😀 Kuka nyt sellaista tekee 😀 Me vaan 😀 Ja kait meidän kehot tarvitsee tiettyjä sokereita, vai??? On aika kauan kun olen biologian tunnilla opiskellut ihmisen kehoa ja sen toimintaa 😉
Näinhän se on ja Katrikin vielä alla komppaa 🙂 Voin jo nyt sanoa että ei minusta tule koskaan täysin sokeritonta ja muistan kun joskus vuosi(?) sitten lueskelin Hesarista tai Nytistä (ainakin muistaakseni) juurikin jonkin sokerittoman kuukauden kokeesta, joka joutui sallimaan joitain sokeria sisöltäviä tuotteita koska elämä vain meni niin hankalaksi. Eikä sen ehkä tarvitsekaan olla sokeriton vaan sopivasti makea jotta voi sanoa että Life is sweet enough 🙂
Juuri näin, sopivan makeaa 😉 Välillä on vaan mielenkiintoista testata äärirajoilla liikkumista 😀 Tänään olen syönyt gluteenitonta pastaa ilman että kastoin mitä sisältää. Huomaan että treenit ottaa energiaa 😉
🙂
Rahkan sokeri on tosiaan kokonaan maitosokeria (laktoosia), jolla on omat terveyshyötynsäkin. Laktoosi mm. ehkäisee ummetusta ja edistää kalsiumin ja muiden kivennäisaineiden imeytymistä sekä elimistölle suotuisten maitohappobakteerien lisääntymistä suolistossa. Itse pitäisin pahana vain sitä lisättyä sokeria. Hedelmätkin sisältävät itsessään paljon sokeria, mutta niiden terveyshyödyt peittoavat kyllä sokerin määrän.
Kiitos Katri 🙂
Pakko kommentoida tota edellisen postauksen riisijuttua, kun tuli toisessa blogissa vastaan tämmöinen: http://sonjakorpela.fitfashion.fi/2014/01/09/meita-huijataan/
Tämä olikin ihan mielenkiintoinen tieto, varsinkin kun itsellä ei ole tullut enää aikoihin tarkasteltua riisien sisältöjä (joita itseasiassa käytetään tosi harvoin täällä meillä). En kyllä silti aio vaihtaa vaaleaan koska olkoonkin kuinka minimalistiset terveyshyödyt tahansa, niin ne ovat kuitenkin hyötyjä – ainakin minulle joka muutoinkin saa taistella että saisi kuitupitoisuudet kiitettävälle tasolle ruokavaliossaan. Niinpä siis jokainen pieni teko, vaikka kuinka mitätön, on minulle tällä hetkellä kotiinpäin.
Tämä sai minut kuitenkin miettimään että kuinka sokeana sitä kulkeekaan kaupassa nykyään 🙂
Vältätkö hiilareita tai ”lisättyä sokeria?”
Leivässähän on aika paljon hiilareita, sen takia kyselin.
Niinhän siinä on. Minun sokeriherkkujen välttely on alkanut saamaan ihan itsekseen laajempia mittapiirteitä ja sokerin määrä tuotteessa kuin tuotteessa on alkanut kiinnostamaan entistä enemmän. Leivän tosin jätin nyt koeluontoisesti pois ihan vain tuosta mainitusta syystä että olen ihan kohtuuton leivän käyttäjä. Enkä oikeastaan kohdallani keksinyt itään järkevää syytä miksi minun pitäisi se ruokavaliossani pitää.
Oletko vaihtanut hiusten väriä? Upea sävy! Ei mulla muuta.:)
No itseasiassa kun kerran kysyit niin… 🙂 No ehkä tämä on jo melko huomattava ero edelliseen. Omalla kohdalla vaatii vielä totuttelua mutta kiitos kehuista, kyllä tämä tästä.
Kivat uudet hiukset! Ihana tuo viimeinen kuva 🙂
🙂 Jäin kiinni (no ehkei tätä muutosta voi olla huomaamatta). Vaatii kyllä edelleen itseltä totuttelua mutta ehkä se tästä.
Jos tosiaan ihan kaiken sokerin haluisi karsia ruokavaliosta, ei voisi syödä oikein mitään.
Muistan että olet joskus blogissasi kertonut karppisokerista. Sallitko sen itsellesi sokerilakon aikana? Entäpä muut makeuttajat?
Näinhän se on 🙂 Juuri kun asia on nyt alkanut enemmän kiinnostamaan niin aiheesta luinkin ja siinäkin todettiin täydellisen välttelyn olevan ihan turhaa. Mietin tuossa aloittaessani että miten meinaan tehdä makeuttajien kanssa mutta ajattelin että koska oma lakkoiluni koskee lähinnä sokeriherkkuja (mutta on näköjään alkanut itsekseen laajentumaan) niin makeuttajat on sallittuja. Itsehän en tosin ole lisännyt kuin vain toisinaan maustettua steviaa Smoothieihin mutta muutoin taas mehukeitosta saan keinomakeuttajia ihan kuten noista proteiinitököteistäkin..
Aivan upea tuo viimeinen kuva sinusta, otsahiukset todella pukevat sinua ja nuorentavat huimasti (ei niin, että näyttäisit vanhalta, mutta ymmärrät varmaan mitä tarkoitan ja näin kolmenkympin kieppeillä se on jo ihan hyvä juttu :D).
Jep, kymmenen vuotta katosi – vähintään 🙂