Hae
My Project Is Me

Painavaa asiaa

Moi,

Ajattelin tarkastella hieman kriittisemmin painoa, sekä omaani että painoa mittarina noin yleisesti. Luulen että lähes jokaisella kilojen kanssa kamppailevalla tai tarkkailijalla on mielessään jokin ihannepainoraja tai ajatus siitä mikä on hyvä paino. Painohan on kuitenkin vain yksi terveyden ja ihannevartalon mittareista eikä yksinään mikään kovin hyvä sellainen. Muita varteenotettavia tarkastelun kohteita ovat ehdottomasti peilikuva, vaatekoko, ympärysmitat ja rasvaprosentti (itse olen kyllä äärettömän kiinnostunut myös lihasprosentista vaikken sitä koskaan mitannut olekaan).

Keskitytään nyt kuitenkin tuohon painoon. Painoonhan vaikuttavat monet tekijät; pituus, sukupuoli ja kehonkoostumus nyt ehkä merkittävimpinä. Kehonkoostumuksella tarkoitan lihaksen ja rasvan suhteellista osuutta vartalossa ja täytyy muistaa että lihas painaa enemmän kuin läski.  Niinsanotun normaalipainon rajathan on määritelty mutta pelkän painon sijaan yleisesti ottaen tarjotaan tarkasteltavaksi painoindeksiä, joka on välillä 18,5-24,5. Painoindeksi voidaan laskea jakamalla paino (kg) pituuden (m) neliöllä. Tulee kuitenkin huomioida että tämä tulos on vain viitettä antava ja tosiaan esimerkiksi erittäin paljon treenaavan ihmisen paino on aina enemmän kuin treenaamattoman ja saattaa siksi antaa vääristäviä tuloksia.

Oma painoni ja painoindeksini ovat edelleen normaalin rajoissa (bmi 19,55). Tuo tarkastelemani, ja ilmoittamani, paino on muuten mitattu aamuisin aina ennenkuin olen syönyt/juonut mitään. Käytän aina samaa vaakaa ja punnitus tapahtuu samassa kohdassa. Näin saadaan keskenään vertailukelpoiset arvot. Joskin täytyy todeta että minulla on täällä erittäin käyttäjäystävällinen vaaka ja se näyttää aina 300-500g vähemmän kuin jokin muu.

kuva: http://loseweightmindset.com/weighing-yourself/slave-to-the-scales/

Vaikka ilmoitan vain tuon maanantaiaamupainoni täällä julkisesti, tarkastelen muutoksia silloin tällöin myös muina vuorokaudenaikoina. En kuitenkaan kirjaa näitä mihinkään vaan ne ovat ihan vain tarkastelua siitä paljonko nestettä tms. päivittäin mahtaakaan kertyä elimistöön. Itselläni paino vaihtelee päivän aikana suunnilleen kilon verran ja jos takana on vaikka herkkuviikonloppu niin maanantaiaamuna paino voi olla jopa parikin kiloa enemmän kuin edellisenä maanantaina. Tämän nesteturvotuksen vuoksi itsellänikin siis saattaa joinain viikkoina olla paino pudonnut jopa sen pari kiloa mutta täytyy muistaa että tästä ainakin 1,5kg on ihan silkkaa nestettä ja muutamassa päivässä arkeen paluun jälkeen päästään normaalilukemiin.

Mielestäni tuo nesteen ja muun mahdollisen kuona-aineen kertyminen on määrällisesti melko hurjaa. Omalla tavallaan ehkä pelkäänkin hieman että mitä tapahtuu kun höllään tätä treenimäärää ja muokkaan ruokavaliotani ylläpitovaihetta vastaavaksi. Tämä painon ylläpitovaihehan on itselle aivan uusi juttu ja uskoisinkin että näillä pienillä opetteluaskelilla, joita nyt teen (pikkuhiljaa pastan/leivän/hyvien rasvojen yms. lisääminen ruokavalioon) tarjoaa pehmeän laskun eikä yhtäkkisesti nostata painoa kiloa tai kahta suuremmaksi kuin mitä se nyt on.

Vaikka tosiaan en sinänsä pidä painoa kovinkaan merkityksellisenä mittarina normaalipainoisen ja terveen ihmisen kohdalla niin silti sitä itsepintaisesti tulee kyttäiltyä. Haluaisin niin oppia pois koko painoajattelusta ja luottaa itseen, peilikuvaan sekä vaatekokoon sen verta että vaa’an joutaisi antaa pölyttyä kaikessa rauhassa. Siihen päivään saakka, mittaan itseni jatkossakin säännöllisesti.

kuva: http://www.healthjockey.com/2011/03/18/weight-gain-and-obesity-seemingly-associated-with-endometrial-cancer-risk/

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *