Hae
My Project Is Me

Afrikkalainen bataattikeitto

Afrikkalaisesta ruoasta puhuttaessa itselleni tulee ensimmäisenä mieleen voimakkaat mausteet. Toki, Afrikka on valtavan suuri manner ja valtiosta riippuen myös ruokakulttuuri on varmasti vaihtelevaa. Pikaisen tutustumisen jälkeen kuitenkin ensiajatukseni mausteisesta ruoasta ei kovin väärin mene sillä sellaiset mausteet kuin chili, kardemumma ja korianteri nousevat esiin. Samoin kuin maapähkinävoi, mikä maustaa myös tämän afrikkalaisen bataattikeiton.

afrikkalainen bataattikeitto

Makumatka maailmalle

Reseptin todenmukaista alkuperää en tiedä mutta tarina kertoo että se perustuisi klassiseen afrikkalaiseen keittoon. Niin tai näin niin tämä mielikuva mielessäni voisin ihan hyvin kuvitella nauttivani tätä väkevän mausteista keittoa Afrikassa pimenevässä illassa. Mutta aivan yhtä hyvin tulisesti lämmittävä keitto sopii myös Suomen kylmään pakkaspäivään.  Todelllinen makumatka maailmalle.

Afrikkalainen bataattikeitto saa alkumakunsa bataatista ja paprikasta, mitä chilin ja maapähkinävoin maut säestävät. Itse paahdoin keiton pinnalle vielä korianterin siemeniä sekä lisäsin silputtua korianteria, mikä tuo oman raikkaan jälkimaun jos sellainen suuhun sattuu. Vaikka maku on voimakas ja osittain tulinen niin se ei silti ole polttava mutta mielestäni vaatisi silti kylkeen rapeakuorisen vaalean leipäpalan. Tai raejuustoa tuomaan proteiinilisän ja vähentäen siten mahdollista chilin poltetta.

afrikkalainen bataattikeitto ainekset

 

Lisään reseptin sellaisena kuin se on kirjassa Soppa-kirja. Itse tosin oijoin ison osan käyttäen jonkinlaisia valmisteita kuten kuivattua chiliä, inkivääritahnaa ja pakastesipulia (mitä minulta muuten löytyy aina pakkasesta). Omista aineksistani kuva yllä.

 

Afrikkalainen Bataattikeitto

 

2rkl oliiviöljyä

1 sipuli silputtuna

2 hienonnettua valkosipulin kynttä

2rl raastettua inkivääriä

1/4tl kuivattua, murskattua chiliä

450g paloiteltua bataattia

1 punainen paprika pilkottuna

1tlk tomaattisäilykkeitä

1tl paahdettuja, murskattuja kuminansiemeniä

1tl paahdettuja, murskattuja korianterin siemeniä

900ml vettä + kasvisliemikuutio

3rkl maapähkinävoita

Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota sipuleita hetki. Lisää loput aineet maapähkinävoita lukuunottamatta ja anna kiehua kunnes bataatit ovat pehmeitä. Soseuta keitto ja lisää maapähkinävoi sekä lämmitä tarvittaessa uudestaan. Nauti lämpimänä joko tuoreen vaalean leivän tai vaikka raejuuston kanssa.

afrikkalainen bataattikeitto

Kurkkaa talveen myös nämä kuusi muuta lämmittävää keittoreseptiä sisältäen muun muassa Maailman parhaan tomaattikeiton  reseptin. (Ja edelleen olem sitä mieltä, samaista keittoa viime viikolla syöneenä, että kyseessä todellakin on maailman paras tomaattikeitto). Kokeile jos et usko 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.