Hae
My Project Is Me

Osaatko sinä lukea tuoteselosteen ja ravintosisällön?

Moi,

Päivän kysymys kuuluukin että osaatko sinä lukea tuoteselosteita. Minä haluaisin vastata itse  että juu, tottakait osaan – se on helppoa. Katsokaapas nyt..IMG_2233

Tätä kyseistä tuotetta käyttämällä saan siis kaloreita sadasta grammasta yhdeksän, melkoisen vähän siis. Ja kun katson tarkemmin niin sokerin osuus jää 1,2 grammaan. Syy keveyteen selviää lukemalla varsinainen tuoteseloste, josta käy ilmi että tuote on makeutettu keinomakeutusaineilla eikö sokeria ole lisätty vaan se vähäinen määrä on peräisin muista käytetyistä raaka-aineista. Jep, tämä oli helppoa.IMG_2234

Seuraava onkin sitten astetta haastavampi ja tähän törmäsin kun yritin päästä selville omasta sokerimäärästäni vuorokautta kohden. Varsinaisessa selosteessa mainitaan sokeri, ja kaikenlisäksi vielä ensimmäisten joukossa jolloin sitä on oletettavasti paljon (tuotteen sisältämät aineksethan luetellaan suuruusjärjestyksessä), mutta ravintosisältöön sen määrää ei olekaan enää erikseen eritelty. Toisinsanoen, minulla ei ole enää minkäänlaista käsitystä siitä paljonko sokeria tämä kyseinen tuote sisältää. 

IMG_2235 IMG_2237

Ja viimeisenä sitten tämä ihanuus, jonka tulkitsemiseksi saa kyllä olla melkoinen mestari. Lähinnä siis kun yritin saada tolkkua paljonko tässä taas mahtaa olla sitä sokeria. Kyseessä on siis valmis palautusjuomajauhesekoitus, jossa on sekä proteiina että hiilihydraatteja. Okei, se miten minä ajattelen niin hiilihydraatissa on periaatteessa aina sokeria (korjatkaa toki jos olen väärässä). Palautusjuomajauheessa hiilihydraatinlähteenä on usimmiten maltodekstriini, joka on wikipediankin mukaan hyvin nopeaa tärkkelystä – eli siis sokeria. Lisäksi ainesosaluetteloa tutkimalla huomaan mainittavan erikseen myös glukoosin. Niinpä siis, jos nautin annoksen tätä niin paljonko mahdan saada sokereita? (ja tähän ei siis ole tarkoituskaan saada vastausta – ainakaan näiden kuvien perusteella)

IMG_2244

Ainesoasaluettelo on pitkä

 

IMG_2241

lakstoosin määrä ilmoitetaan (hyvn pieni)

 

IMG_2242

Ja siellä maltodekstriinin perässä välittömästi glukoosi

Tämä oli nyt jälleen, hieman sokeripitoisuuksien kannalta tarkasteltua tekstiä eikä normaalielämäsä varmaan oikeasti ole tuon taivaallista sen suhteen että paljonko noista sitä sokeria saa.  Tämä vain vahvistaa sitä käsitystä että ei ole oikeasti ihmekään että tutkimusten mukaan suomalainen saa vuorokaudessa jopa yli 60% sokereistansa piilosokerina. Ja kaiken alku oli siis siinä kun itse yritin saada tolkkua vuorokausittaisesta sokerimäärästäni.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.